Masáž pomáha spoznať erotogénne zóny

Masáž patrí k najstarším liečebným prostriedkom – o tom niet pochýb. Najstaršie písomné pamiatky o masáži sú známe z Egypta. Od Egypťanov sa masáži priučili Židia a Gréci a od Grékov zase Rimania. Už Hippokrates poznal priaznivý účinok masáže na krvný obeh, nespavosť, hojenie následkov poranení, ale aj na odstránenie únavy a na celkové osvieženie.

27.03.2006 07:02
debata

A to vlastne potvrdzujú aj dnešní lekári – masáž, dokonca sčasti aj tá neodborná, pomáha odstraňovať stres, napätie, dokonca aj bolesti hlavy. A samozrejme – môže byť erotickou predohrou. Určite ste to zažili na vlastnej koži. Zmyselná masáž je  mostíkom k telesnej harmónii, k intímnosti a navyše skvelou metódou ako príjemne a nenásilne spoznať erotogénne zóny partnera. V mnohých prípadoch totiž masáž môže ponúknuť intenzívnejší a osobnejší zážitok ako súlož. Spomeňte si na stavy zamilovanosti – hladkanie, trenie, bozkávanie po celom tele bolo pre vás sexuálnym aktom. Vtedy sa dostali do hry tisíce nervových zakončení na celom tele. A teraz prišiel čas vrátiť sa k starým dobrým časom a zároveň povýšiť hladenie a masáž na  erotický rituál.

Techniky a postupy
Neexistuje žiadny zaručený recept na skvelú masáž, ale odborníci majú niekoľko tipov ako postupovať. Nechajte sa inšpirovať, aj keď vám to nepôjde hneď dokonale. Masáž je predovšetkým otázkou improvizácie, zmiešať môžete rôzne techniky a štýly. A nezabudnite na hravosť.

Autor knihy Umenie erotickej masáže, britský masér Andrew Yorke odporúča začať masáž tak, že si partner ľahne na brucho, ruky položí vedľa tela a hlavu má otočenú nabok. Vy si kľaknete na posteľ, alebo sadnete na stoličku, čelom k nemu a jeho hlavu si dáte medzi svoje nohy. Na chrbát naneste dostatočné množstvo oleja a začnite chrbát masírovať pomalými krúživými pohybmi, aby ste postupne obsiahli celý chrbát. Dlane majte otvorené a prsty roztiahnuté. Tým chrbát, ale aj iné časti tela, príjemne pripravíte na ďalšie hmaty. Napríklad hnetenie – uchopte malú oblasť pokožky a kruhovými pohybmi ju stláčajte, asi ako keď sa miesi cesto na chleba – je to vhodné najmä na  ramená a krk. Na citlivých miestach – na tvári, prsiach, hlave, partnera poplieskavajte. Poplieskavanie, to sú jemné rytmické dotyky. Krúženie zase v reči profesionálnych masérov znamená vybrať si miesto, na ktoré sa zameriate a vyvíjať naň tlak – či už palcom alebo dlaňou. Vždy však tlak prispôsobte pocitom masírovaného partnera.

Na začiatok by to pre masérov amatérov možno aj stačilo. Vložte do toho predovšetkým srdce. A dôležité sú ešte dve veci: pri masáži môžete prebiehať od jednej partie k druhej a opäť sa k ním vracať. A nezabudnite sa s partnerom vystriedať.

Nezabudnite

Uvoľnite sa. Začnite napríklad fľašou dobrého vína, kúpeľom či sprchou. Unavené svaly sa začnú uvoľňovať, voda odplaví únavu a napätie. Ak vodný relax absolvujete spolu s partnerom, ešte lepšie.

Máte olej? Ten je dôležitý nielen pre zmyselnosť, ale tiež premasťuje pokožku a bráni bolestivým pocitom, ktoré by mohli vzniknúť, keby ste dotyky robili nasucho. Najlepší je samozrejme masážny olej, ale môžete začať aj telovým mliekom či detským olejom. Kým nanesiete masážny olej na telo partnera, zohrejte ho v rukách – nie je nič nepríjemnejšie, ako keď sa vám postavia chĺpky od zimy.

Vyzlečte sa. Masáž cez oblečenie nie je žiadna masáž. Je zbytočné zostávať aj v spodnej bielizni.

Atmosféra rozhoduje. Pripravte si miesto na masáž – rozhodne by to malo byť vo vyhriatej miestnosti (aspoň 25–30 stupňov), kde je príjemne, voňavo. Môžete zapáliť sviečky alebo lampičku s tlmeným osvetlením. Berte to ako divadelné predstavenie.

debata chyba

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...