Ľuďom, ktorí finančne podporili projekt Básnenie prostredníctvom crowdfundingu, vrátia peniaze

Prečítajte si oficiálne vyhlásenie autora a producenta projektu Básnenie Mareka Kučeru, ktorý hľadá kompromis pre vyriešenie sporu s dedičkami Milana Lasicu.

08.04.2024 11:59
Milan Lasica Foto:
Milan Lasica počas nahrávania jeho posledného albumu.
debata

Milí podporovatelia,

už je to skoro pol roka, čo sme zverejnili List do vetra – prvý singel z albumu Básnenie. Ten obsahuje 11 piesní naspievaných Milanom Lasicom, ktorý jednotlivé skladby nahral necelé dva mesiace pred svojim náhlym skonom.

Za ten čas sme mali možnosť stretnúť množstvo ľudí a zažiť širokú paletu pocitov – od absolútnej eufórie prameniacej zo vzájomnej súdržnosti a podpory až po totálnu skepsu, ktorá nastala po nečakanom vyjadrení dedičiek majetkových práv pána Lasicu 20. novembra 2023.

A práve tento moment na chvíľu zatienil všetko to, čo sa nám s pánom Lasicom a ďalšími umelcami podarilo spoločne vytvoriť. Našťastie, je to len moment – krátky úsek z cesty, po ktorej kráčame už od roku 2020, kedy sme na Básnení začali pracovať. Priznávame, že tento moment nás síce prekvapil, na chvíľu paralyzoval a zabrzdil, ale nikdy neznamenal koniec našej snahy dielo dokončiť.

Milan Lasica a Marek Kučera Čítajte viac Autor Básnenia Milana Lasicu nechce bojovať, ale spolupracovať. Vášáryová a jej dcéry s ním však odmietajú komunikovať

Na mnohé verejné vyjadrenia sme zámerne nereagovali – k ničomu by to totiž neviedlo. Našu energiu sme sústredili primárne na riešenie celej situácie.

Po niekoľkých mesiacoch rokovaní so zástupcami dedičiek majetkových práv pána Lasicu sme konečne dospeli k predbežnej rámcovej dohode. K rámcovej a predbežnej uvádzame preto, lebo stále nemáme od pani Vášáryovej a jej dcér podpísanú zmluvu, ktorá by upravila podmienky ďalšej spolupráce na albume Básnenie.

Aby k podpisu zmlúv a vydaniu albumu Básnenie došlo, sme pripravení urobiť veľa kompromisných krokov, medzi ktoré patrí aj splnenie podmienky súvisiacej s financovaním projektu Básnenie.

Rodina pána Lasicu totiž nesúhlasí, aby vydanie albumu Básnenie bolo financované z príspevkov od 3217 podporova­teľov, ktorí na jeho vydanie prispeli prostredníctvom crowdfundingovej odmenovej kampane na platforme Donio, a takto si album Básnenie zároveň predobjednali.

V preklade to znamená, že finančné prostriedky budú v krátkom čase všetkým podporovateľom vrátené priamo na účet, z ktorého projekt Básnenie cez Donio podporili. Nevzťahuje sa to na grafiky, keďže tie boli všetkým záujemcom osobne alebo poštou doručené.

Vám, drahí podporovatelia, 3217-krát srdečne ďakujeme. Vážime si vašu podporu i trpezlivosť, vďaka ktorej sme danú situáciu mohli riešiť. Avšak vaše peniaze, ktoré sú od začiatku v bezpečí na účte Donio, nemôžeme prijať, lebo rodina pána Lasicu si to nepraje.

A keďže my sme s dedičkami majetkových práv pána Lasicu nikdy nechceli bojovať, čo sme vyjadrili už niekoľkokrát, sme sa rozhodli túto ich podmienku akceptovať a prijať.

Básnenie, Marek Kučera, Magda Vášáryová Čítajte viac Projekt Básnenie Milana Lasicu dočasne prerušil crowdfundingovú kampaň

S pánom Lasicom a ďalšími umelcami sme od začiatku chceli vytvoriť dielo, ktoré bude ľudí spájať a nie ich rozdeľovať. V tomto nastavení, aj napriek všetkým nečakaným zádrheľom a nezhodám, ktoré sa udiali, chceme naďalej zotrvať a pokračovať v danom odkaze.

Tých pár jednotlivcov, ktorí mali možnosť album Básnenie už počuť, vedia, že jeho obsah nie je založený na konflikte, antipatii či súperení, ale na radosti z vykonanej práce, na vzájomnej súdržnosti, autorskej slobode a pokore.

Tešíme sa na deň, kedy si Básnenie budete môcť vypočuť spoločne s nami.

S úctou

Marek Kučera, autor & producent Básnenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lasica #Magda Vášáryová #Básnenie #Marek Kučera