Princ William a vojvodkyňa Kate majú syna, nie všetci Briti sú nadšení

Vojvodkyňa Kate v pondelok popoludní porodila chlapca. Informoval o tom Kensingtonský palác. Prvý potomok princa Williama sa narodil o 16:24 miestneho času (17:24 SELČ) a po pôrode vážil takmer 3,9 kilogramu. Meno zatiaľ nie je známe.

22.07.2013 09:03 , aktualizované: 23.07.2013 09:25
kráľovské dieťa Foto: ,
Vojvodkyňa Kate s manželom princom Williamom sa stali rodičmi.
debata (95)

Vojvodkyni a dieťaťu sa darí dobre a mali by zostať cez noc v nemocnici, informoval ešte v pondelok večer palác. Dokument o narodení bol vyvesený na zdobenom podstavci na nádvorí Buckinghamského paláca. Lekársku správu podpísanú Marcusom Setchellom, bývalým gynekológom kráľovnej Alžbety II., doručil kráľovský poradca z nemocnice do paláca s policajnou eskortou.

V dokumente sa píše: „Jej kráľovská výsosť, vojvodkyňa z Cambridge dnes o 16:24 hod. porodila syna. "Nemôžeme byť šťastnejší,“ napísal následne v krátkom oficálnom vyhlásení aj hrdý otec – princ William.

Formálne oznámenie o narodení syna princa... Foto: Reuters, NEIL HALL
Buckinghamský palác, kráľovské dieťa Formálne oznámenie o narodení syna princa Williama a jeho manželky Kate na nádvorí Buckinghamského paláca.

Buckinghamský palác uviedol, že princ William bol pri pôrode. Kráľovná Alžbeta II. a jej manžel sú z narodenia pravnuka nadšení a rovnako zareagovali aj starí rodičia. „Moja žena i ja sme neskutočne šťastní z príchodu môjho prvého vnúčaťa. Pre Williama a Kate to je mimoriadna chvíľa a my sme veľmi nadšení z narodenia ich chlapca,“ uviedol Williamov otec princ Charles vo vyhlásení. Dodal, že sa už nemôže dočkať, až vnuka uvidí.

William o narodení syna najprv informoval kráľovnú Alžbetu II., ktorá sa podľa tradície má dozvedieť správu ako prvá, následne aj svojho otca Charlesa a brata Harryho. Medzi prvými, kto sa o novom členovi kráľovskej rodiny dozvedel, bol podľa televízie SkyNews tiež britský premiér David Cameron.

Oznámením o narodení nového dediča trónu kráľovský dvor porušil tradíciu, podľa ktorej sa správa o pôrode najprv vyvesuje na stojan pred Buckinghamským palácom. Tu sa oficiálny dokument podpísaný štyrmi členmi lekárskeho tímu objavil až neskôr.

Verejnosť oslavovala pred Buckinghamským...
Doktor Marcus Setchell (v strede), ktorý viedol...
+16Verejnosť oslavovala pred Buckinghamským...

Ako prebiehal pondelňajší pôrod?

Vojvodkyňa Kate prišla do Lindoovho krídla nemocnice Panny Márie spoločne s vojvodom z Cambridge Williamom v pondelok pred šiestou hodinou ráno miestneho času (okolo 7.00 SELČ) bez policajného sprievodu. V rovnakej pôrodnici sa narodil v roku 1982 aj princ William.

Bývalý hovorca kráľovnej Alžbety Dickie Arbiter si pamätá, ako to pri nemocnici vyzeralo v rovnakom čase pred 31 rokmi, keď sa narodil princ William. „Vtedy neexistovalo 24-hodinové spravodajstvo, ale rovnako bolo pred nemocnicou množstvo médií,“ opísal.

Aj slávne koleso London Eye sa pri príležitosti... Foto: SITA/AP, Doug Peters
Britain Royal Baby Aj slávne koleso London Eye sa pri príležitosti narodenia syna princa Williama rozsvietilo slávnostnými svetlami.

Arbiter neočakáva, že by sa prišli členovia kráľovskej rodiny na dieťa pozrieť do pôrodnice, znamenalo by to totiž množstvo bezpečnostných opatrení. Je možné, že ale dorazia rodičia vojvodkyne Middletonovej. Podľa niektorých informácií by mali byť matka Carole a sestra Pippa prítomné aj pri pôrode. „Diana bola v nemocnici 22 hodín, jeden deň porodila a druhý deň odišla. Myslím, že to Kate urobí rovnako,“ uviedol bývalý kráľovský hovorca.

Potomok princa Williama sa stane tretím v línii nástupníctva na britský trón – hneď po svojom otcovi a starom otcovi princovi Charlesovi. Podľa informácií britských médií Kate rodila prirodzeným spôsobom.

Nadšenie nezdieľajú všetci

Pred Buckinghamským palácom aj pred pôrodnicou prepukli v jasot stovky ľudí, ktorí na správu o dieťati dlhé hodiny čakali. Narodenie britského kráľovského potomka v pondelok rozpútalo šialenstvo aj na internetových komunitných sieťach.

Oznámenie, že manželka princa Williama začala rodiť, vyhnalo na Twitteri na prvú priečku najdiskutovanejších tém „kráľovské dieťa“. Medzi tými, ktorí prispeli, bol aj arcibiskup z Canterbury Justin Welby, ktorý by mal podľa očakávaní nového kráľovského potomka pokrstiť. „Moje myšlienky a modlitby sú s Kate a celou rodinou v tento mimoriadne zvláštny deň,“ napísal Welby na Twitter.

Ale nie všetci prepadli monarchistickému ošiaľu. Denník The Guardian, o ktorom je dlhodobo známe, že sa jeho názory prikláňajú skôr k ľavici a protimonarchis­tickým postojom, ponúkol čitateľom na internete možnosť, ako nechať všetky správy o kráľovskom bábätku zmiznúť. Na titulnej strane umiestnil veľké tlačidlo s nápisom: „Republikán?“ Stlačením z obsahu denníka vymizli všetky zmienky o dieťati – s výnimkou titulkov v záhlaví, kde medzi ďalšími významnými správami behala informácia, že vojvodkyňa z Cambridge bola prijatá do nemocnice. Republikánska verzia denníka však mala k dispozícii tlačidlo s nápisom „Royalist?“, Ak by sa čitateľom po spravodajstve o pôrode predsa len zacnelo.

Aj na Twitteri sa objavilo množstvo komentárov vyjadrujúcich sa kriticky ako k britskej kráľovskej rodine, tak k celosvetovej mediálnej fascinácii touto témou. Parodický účet „Boh“ (@ TheTweetOfGod), ktorý má 868 000 stúpencov, napísal: „Nevie niekto, kde nájdem blog o nastávajúcom narodení niektorého z 15 000 detí, ktoré zomrú od hladu?“

Davy ľudí čakali na správu o narodení... Foto: Reuters, POOL
kráľovské dieťa Davy ľudí čakali na správu o narodení kráľovského potomka. Dočkali sa. Je na svete a je to chlapec.

Na princovi sa dá aj zarobiť. Stávkovaním

Prijatie vojvodkyne do londýnskej pôrodnice prilákalo do stávkových kancelárií tisícky Britov, ktorí chcú na poslednú chvíľu využiť možnosti speňažiť svoje tipy. Vsádza sa predovšetkým na meno, pohlavie, ale aj farbu vlasov či pôrodnú hmotnosť dieťaťa, napísala agentúra AP.

Kancelária Ladbrokes prijala od rána vyše 50 000 vkladov. Hovorca spoločnosti Alex Donohue uviedol, že mnoho ľudí chce skrátka využiť šancu „byť pri tom“, takže vsádza malé sumy, napríklad libru.

„Nikdy nepodceňujte posadnutosť britskej verejnosti kráľovskou rodinou,“ povedal Donohue. „Toto je veľká udalosť. A navyše je leto. Počasie je dobré.“

Ak vyjdú tipy stávkarov, bude sa dedič trónu volať Alexandra, ak sa narodí dievča, v prípade chlapca potom James alebo George.

Kráľovský pôrod je podľa tipovacej kancelárie Coral najväčšou nešportovou stávkovou akciou v histórii spoločnosti. Ľudia vraj vsádzajú úplne na všetko, čo sa týka narodenia následníka. „Celý svet čakal na tento pôrod. A teraz, keď je to tu, máme ďalšie stávkarske šialenstvo,“ uviedla hovorkyňa Coralu Nicola McGeadyová. „Ak by mali prehovoriť vsadené peniaze, dieťa bude Alexandra, bude mať hnedé vlasy a vážiť sedem libier až sedem libier a 15 uncí (3,2 až 3,6 kilogramu),“ dodala s tým, že ak by sa tak skutočne stalo, znamenalo by to pre bookmakerov kvôli vyplácaniu výhier nočnú moru.

Novinári stoja pred nemocnicou, kam v pondelok... Foto: Reuters, SUZANNE PLUNKETT
kráľovské dieťa - pôrod Novinári stoja pred nemocnicou, kam v pondelok 22. júlla priviezli vojvodkyňu z Cambridge Catherine Middleton.

Stávkovanie na potomka ale nie je jediné, čo stávkarov zaujíma. Spoločnosť Paddy Power napríklad prijala stávky na farbu oblečenia, ktoré na sebe bude mať sestra vojvodkyne Pippa Middletonová počas prvej návštevy v úlohe tety. Ladbrokes zase vypísal kurz 33 ku jednej, že Williamov potomok bude reprezentovať Britániu na olympijských hrách. Ak by sa tak skutočne stalo, nebola by to v prípade britskej monarchie výnimka. Kráľovnina vnučka Zara totiž na letnej olympiáde v Londýne v roku 2012 získala v jazdeckej kategórii striebro.

Ľudia si však pravdepodobne budú musieť na prípadnú výhru počkať. Nie je totiž neobvyklé, že kráľovská rodina oznámi meno narodeného dieťaťa až po nejakej dobe. V prípade princa Charlesa sa verejnosť meno dozvedela až mesiac po pôrode.

Čo hovorí astrológ na princa – Raka?

Podľa astrológa Patricka Arundella bude osobnosť kráľovského potomka pravdepodobne viac ovplyvňovať práve znamenie Raka. Ak bude Rak, bude viac konvenčný, hovorí astrológ. „Každopádne však bude veľmi zaujímavou, charizmatickou, očarujúcou, citlivou a starostlivou osobnosťou,“ dodal Arundell.

Chronológia vzťahu Williama a Kate a jej tehotenstva

  • september 2001 – princ William sa zoznámil s Kate Middletonovou na škótskej univerzite St. Andrews, kde obaja študovali históriu umenia.
  • vianoce 2003 – dvojica spolu údajne začala chodiť po tom, čo si zaobstarala spoločné bývanie ešte s dvoma kamarátmi. Boli tiež zverejnené ich fotografie zo spoločnej lyžovačky vo Švajčiarsku.
  • 16. novembra 2010 – bolo oficiálne oznámené zasnúbenie Kate a Williama. Princ požiadal Kate o ruku na súkromnej dovolenke v Keni mesiac predtým.
  • 29. apríla 2011 – svadba kráľovského páru, okázalý ceremoniál v londýnskom Westminsterskom opátstve. William a Kate sa stali vojvodom a vojvodkyňou z Cambridge.
  • 3. decembra 2012 – Buckinghamský palác oznámil, že Kate je tehotná a že bola hospitalizovaná kvôli silným ranným nevoľnostiam. Po troch dňoch ju z nemocnice prepustili a termín pôrodu bol ohlásený na júl.
  • 5. februára 2013 – kráľovský pár odišiel na dovolenku na ostrov Mustique v Karibiku spoločne s rodičmi Kate.
  • 5. marca – Kate údajne z nepozornosti takmer prezradila pohlavie potomka. Keď si brala plyšového medvedíka od ženy z davu v anglickom Grimsby, povedala: „Ďakujem vám. Nechám si to pre svoju d ..“ Potom sa ale rýchlo opravila: „… pre svoje dieťatko.“ Táto udalosť vyvolala vlnu stávok na kráľovskú dcéru.
  • 17. marca – Kate vyhlásila v rozhovore s účastníkom vojenskej prehliadky na oslavu sviatku svätého Patrika, že nepoznajú pohlavie dieťaťa, ale že ona by si priala chlapca a William dievčatko.
  • 4. júna – William a Kate sa vrátili na miesto svojho sobáša, keď sa spoločne s kráľovskou rodinou zúčastnili slávnostnej bohoslužby na oslavu 60. výročia korunovácie kráľovnej Alžbety II. vo Westminsterskom opátstve.
  • 15. júna – vojvodkyňa Kate sa naposledy oficiálne objavila na verejnosti na tradičnej vojenskej prehliadke v Londýne na oslave kráľovniných narodenín.
  • 19. júna – bolo potvrdené, že Kate chce rodiť v súkromnej nemocnici Panny Márie v centre Londýna, kde pred 31 rokmi prvýkrát rodila aj princezná Diana. Tiež bolo oznámené, že Kate dúfa v pôrod prirodzenou cestou.

Kensingtonský palác bude domovom najmladšieho z rodu Windsorovcov

Bývalé londýnske sídlo tragicky zosnulej princeznej Diany, Kensingtonský palác, sa stane domovom najmladšieho z rodu Windsorovcov. V kráľovskej rezidencii v parku Kensington Gardens v londýnskom obvode Kensington a Chelsea sídlila britská kráľovská rodina od 17. storočia, dnes je objekt čiastočne prístupný verejnosti.

  • Jedno krídlo tohto paláca v súčasnosti obývajú vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge, princ William s manželkou Kate. Slúži tiež ako oficiálna rezidencia pre princa Harryho, pre bratranca kráľovnej Alžbety II. vojvodu z Gloucesteru s manželkou a pre ďalšieho bratranca kráľovnej, princa Michaela z Kentu s manželkou. V paláci sa niekedy neoficiálne zdržiava aj kráľovnina vnučka Zara Philipsová.
  • Pre Williama znamená pobyt v paláci návrat do domu, v ktorom s Harrym prežili detstvo po tom, čo sa ich matka Diana rozviedla s princom Charlesom. Apartmán, v ktorom žili, sa medzitým zmenil na Charlesovu kanceláriu, a tak vojvoda a vojvodkyňa obývajú podstatne menší byt, doposiaľ používaný služobníctvom.
  • Priestory v paláci zo 17. storočia, ktoré si vybrali, museli prejsť dôkladnou rekonštrukciou, ktorá odstránila stavebné časti s azbestom. Tie nahradili staré rozvody novými.
  • Palác býval tiež oficiálnou rezidenciou princeznej Diany od roku 1981 do jej smrti v roku 1997, taktiež princeznej Margaret, sestry kráľovnej, do jej smrti v roku 2002, a podobne sesternice kráľovnej, princeznej Alice, ktorá zomrela v roku 2004.
  • Na mieste paláca, v minulosti nazývaného Nottinghamský dom, stálo pôvodne jakobínske sídlo z roku 1605. V lete 1689 ho kráľ Viliam III. Oranžský kúpil od Daniela Fincha, grófa z Nottinghamu, za 20-tisíc libier. Potom poveril slávnemu architektovi Christophera Wrena prác na okamžitú expanziu domu.
  • V marci 2012 sa celý palác po dôkladnej rekonštrukcii otvoril pre verejnosť. Na návštevníkov dýcha atmosféra štátnických intríg i súkromných drám, ktorých bola britská monarchia svedkom po dlhé storočia prostredníctvom stálej výstavy stoviek osobných predmetov, a to od detských topánočiek, ktoré kedysi nosila kráľovná Viktória, po krátke čierne šaty princeznej.
Zástupcovia médií obsadili priestor pred...
Príchod kráľovského následníka na svet...
+2Podporovateľ monarchie Terry Hutt nechýbal pri...
95 debata chyba
Viac na túto tému: #Kráľovské dieťa #vojvodkyňa Kate #princ William

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...