Herečka Szilvia Kiss: Gymnastiku z detstva zúročila v boľavom Cirkuse

Do divadelných prázdnin už nie je ďaleko, ale v repertoári slovenských divadiel aj tak pribudla nová hra - Cirkus. Stala sa príležitosťou pre menej známu maďarsko-slovenskú herečku Szilviu Kiss.

02.06.2009 05:00
Szilvia Kiss
Herečka Szilvia Kiss zužitkovala v Cirkuse svoje gymnastické detstvo.
debata

„Som naozaj rada, že som mohla hrať v tomto predstavení. Skvelo som si rozumela s kolegami. Milujem ich, Milana aj Martina, režiséra Vajdičku, všetkých. Sú to skvelí kolegovia,“ pochválila Kiss osadenstvo, ktoré spolu s ňou ponúka nový pohľad na dve skombinované diela Júliusa Barča Ivana – divadelnej hry Dvaja a novelu Cirkus.

Szilvia Kiss stvárnila na javisku artistku Mariannu a počas predstavenia sama absolvovala niekoľko náročnejších kúskov. Počas sobotňajšej premiéry takmer spadla. „Trošku sa nám to nevydarilo. Chlapci ma nezvládli držať a takmer som skončila na zemi,“ prezradila a podotkla, že štvrtková predpremiéra vyšla o niečo lepšie.

„Ale aj tak som bola spokojná,“ dodala s veselým úsmevom dáma, ktorá náročné fyzické kúsky zvládla vďaka dlhoročnému tréningu. „Ako malá som cvičila gymnastiku. Z detstva mi ostala potreba cvičiť každý deň. Žiadnu špeciálnu prípravu som teda nepodstúpila, stačil mi vlastný tréning,“ vysvetlila Kiss.

Pred predstavením sa musí rozcvičiť. „Potrebujem asi tak hodinu,“ vraví herečka a dodáva, že nejde len o fyzickú prípravu. „Nastavím sa do úlohy aj psychicky. Počas tej hodiny mám pokoj, duševný. Rozmýšľam nad Mariannou. Nad tým, ako by mohla reagovať na rozličné veci.“

Szilvia Kiss a Miroslav Mejzlík v hre Cirkus. Foto: Oleg Vojtíšek
Szilvia Kiss a Miroslav Mejzlík Szilvia Kiss a Miroslav Mejzlík v hre Cirkus.

Príbeh lásky, obetavej, bolestnej a občas až kruto silnej, považuje herečka za veľmi smutný. Sama vraj nič podobné nezažila. „Ani nepoznám niekoho, kto by zažil podobný príbeh. Skutočným životom som sa neinšpirovala,“ vysvetľuje Kiss. „Snažím sa predstaviť si, akoby som sa sama správala v rovnakej situácii. Tak hrám. Podľa seba,“ dodáva sympatická umelkyňa.

Spolu s ňou sa na divadelných doskách v Cirkuse predstavuje aj Miroslav Mejzlík, Milan Ondrík či Martin Nahálka. O réžiu sa postaral Michal Vajdička. Efektnú scénu vytvoril Pavol Andraško.

debata chyba

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....