Žbirka má skladbu k Fair Play, britského producenta ohúrila Judit Bárdos

Od štvrtka sa v kinách premieta film Fair Play od režisérky a scenáristky Andrey Sedláčkovej. Skladbu k nemu zložil Miroslav Žbirka.

13.03.2014 10:00
Miroslav Žbirka a herečka Judit Bárdosová. Foto: ,
Spevák a autor titulnej piesne k filmu Fair Play Miroslav Žbirka a herečka Judit Bárdosová.
debata

„Od začiatku som jeho fanúšikom, mňa nebolo ťažké získať pre tento projekt, ja mám filmy veľmi rád. Bolo to neobvyklé, lebo takúto príležitosť človek nedostáva vždy,“ poznamenal s tým, že ho oslovila najmä téma Fair Play. Film okrem celkovej atmosféry strachu z eštebáckych praktík, zobrazuje systém štátom riadeného dopingu na príbehu mladej atlétky Anny. Členku Strediska vrcholového športu presvedčivo zahrala talentovaná Judit Bárdos.

Jej matku stvárnila Anna Geislerová, úlohu trénera si vyskúšal Roman Luknár. Obaja dúfajú, že ich šprintérka splní kvalifikačný limit a postúpi na olympijské hry. Športovkyni začnú bez jej vedomia podávať anabolické steroidy. Jej výkonnosť sa zvyšuje, ale objavujú sa aj prvé zdravotné problémy. Pravdu sa dozvedá náhodou až po niekoľkých mesiacoch, doping odmieta a rozhodne sa ďalej trénovať bez neho. Jej matka sa však rozhodne ďalej dcéru dopovať bez jej vedomia. Anaboliká jej aplikuje tajne s tým, že ide o neškodné vitamíny. Chce, aby sa Anna kvalifikovala na olympijské hry a emigrovala.

Spevák a skladateľ ďalej priznal, že filmovú novinku videl vo viacerých pracovných verziách. Ucelene po prvýkrát si však Fair Play však pozrel v kine až na premiére v Bratislave. „V Prahe som nemal tú možnosť, tak tu som si sadol medzi divákov a pozrel som si to,“ potvrdil. Špeciálnu titulnú pieseň k dráme pritom nahrával v legendárnom londýnskom štúdiu Abbey Road. Opäť pri nej asistoval producent Rob Cass, s ktorým Meky nahrával všetky svoje londýnske skladby. Film Fair Play zaujal aj Roba Cassa. Poctivo si pozrel celý prvý zostrih cudzojazyčnej snímky.

„Myslel som si, že mu pustím prvých desať minút, a potom začneme na tom pracovať. On si to pozrel celé, musel som mu to celé prekladať,“ spomínal na nahrávanie svojej prvej špeciálnej filmovej piesne Miroslav Žbirka. „Bol to zvláštny zážitok, sedím v Abbey Road, pozerám sa tam s producentom na náš film a on sa do toho vážne ponoril. Oceňoval celý rad vecí, herecké výkony, z Judit Bárdos a Ane Geislerovej bol úplne hotový. Overil som si, že to, čo predvádzali herci, je na medzinárodnej úrovni a dobre sa mi tam robilo,“ doplnil spevák.

Bol rád, že sa jeho prvý filmový pesničkový počin dostal do vysielania českých i slovenských rádií. „Povedal by som, že ju prijali nadštandardne. To ma svojím spôsobom prekvapilo, pretože, keď som na tej pesničke pracoval, rozhodne som sa nezamýšľal nad tým, že teraz urobím hit. Plne som sa sústredil na film.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Fair Play #Miroslav Žbirka #titulná skladba

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...