Američania žiadajú od Poľska zatknutie Polanskeho, bol vypočúvaný

Američania od Poľska žiadajú zatknutie francúzsko-poľského režiséra Romana Polanského, ktorý je v USA stíhaný kvôli sexuálnemu deliktu z roku 1977.

30.10.2014 15:07
Emmanuelle Seigner a Roman Polanski Foto: ,
Režisér Roman Polanski na archívnej snímke s manželkou - herečkou Emmanuelle Seignerovou
debata (4)

Informoval o tom vo štvrtok poľský denník Gazeta Wyborcza, podľa ktorého bola žiadosť zatiaľ zamietnutá kvôli formálnym nedostatkom. Polanského na žiadosť USA v Krakove vypočul prokurátor, ale filmár bol opäť prepustený na slobodu, uviedla podľa agentúry AFP hovorca prokuratúry.

Osemdesiatjeden­ročný občan Poľska aj Francúzska je obviňovaný zo sexuálneho zneužitia toho času trinásťročnej Samanthy Geimerovej v roku 1977 v Kalifornii. Žena mu medzitým odpustila. Hovorkyňa krakovskej prokuratúry Boguslawa Marcinkowska informovala, že Polanskeho vo štvrtok vypočuli a opäť prepustili. Vraj dal dostatočné záruky týkajúce sa jeho miesta pobytu a možnosti ho kontaktovať, a nie je potrebné ho zatýkať. Podľa agentúry DPA sa Polanski na prokuratúre sám prihlásil.

V roku 2009 síce Polanského na ceste do Zürichu na základe amerického zatykača zadržala švajčiarska polícia, ale po niekoľkomesačnom pobyte v domácom väzení v Gstaade nakoniec Švajčiarsko odmietlo Polanského do USA vydať.

V Poľsku sa režisér dlhodobo žijúci vo Francúzsku objavil tento týždeň pri príležitosti utorňajšieho otvorenia Múzea dejín poľských Židov vo Varšave. Podľa denníka Gazeta Wyborcza, ktorý sa odvoláva na zdroje poľského ministerstva spravodlivosti, zaslala americká justícia poľskému generálnemu prokurátorovi žiadosť o zadržanie Polanského a o následné začatie vydávacieho konania. Žiadosť však bola zatiaľ zamietnutá, pretože údajne nespĺňala kritériá stanovené medzinárodnými zmluvami. Konkrétne nebola preložená do poľštiny, informoval poľský denník.

Už v roku 2010 poľský generálny prokurátor naznačil, že vydanie Polanského nie je možné, pretože čin, z ktorého je v USA obvinený, je z hľadiska poľského práva premlčaný. Poľské úrady ale Polanského môžu na základe žiadosti americkej justície vypočuť.

„Môžeme vydať niekoho, keď je zločin naďalej stíhaný aj v Poľsku, a to nie je tento prípad,“ povedal námestník poľského ministra zahraničia Rafal Trzaskowski.

Polanski sa narodil v Paríži v rodine poľských Židov a ako dieťa prežil holokaust v krakovskom gete. Neskôr študoval na filmovej škole v Lodži.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #prokuratúra #zatknutie #USA #Roman Polanski #delikt #premlčanie

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....