Angelina Jolie navštívila utečencov v Iraku, vítali ju davy

Americká herečka Angelina Jolie, ktorá je veľvyslankyňou dobrej vôle Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), navštívila v nedeľu utečenecký tábor na severe Iraku.

26.01.2015 18:33
Herečka Angelina Jolie počas svojho príhovoru v... Foto: ,
Herečka Angelina Jolie počas svojho príhovoru v Iraku.
debata

Medzinárodné spoločenstvo vyzvala, aby sa snažilo viac pomôcť miliónom Iračanov a Sýrčanov, ktorí sa ocitli bez prístrešia a prostriedkov. Hollywoodska hviezda navštívila Irak už piatykrát.

Na tlačovej konferencii uviedla, že pomalé financovanie pomoci pre utečencov v Sýrii a Iraku vyvolalo humanitárnu krízu, ktorá povedie ku katastrofe, ak sa s tým niečo nezačne robiť.

UNHCR nedávno uviedol, že doteraz dostal len 53 percent zo sľúbených 337 miliónov dolárov (8,4 miliardy Sk), ktoré potreboval v minulom roku na pomoc takzvaným vnútorným utečencom v Iraku a Sýrii.

Herečka Angelina Jolie sa stretla s utečencami... Foto: Reuters, HANDOUT
MIDEAST-CRISIS/Herečka Angelina Jolie počas svojho príhovoru v Iraku. -JOLIE Herečka Angelina Jolie sa stretla s utečencami v Iraku.

„Ľudia, ktorých som dnes stretla, potrebujú vedieť, že pri nich budeme stáť. Je potrebné ich podporovať, aby mohli prežiť každý ďalší deň, kedy zostávajú bez strechy nad hlavou. A tiež potrebujú vedieť, že sa budú môcť raz vrátiť domov,“ uviedla Angelina Jolie.

„Milióny ľudí sú vnútornými utečencami a vyše päť miliónov ľudí len v Sýrii zúfalo potrebuje humanitárnu pomoc. Platia za naše kolektívne zlyhanie tento konflikt ukončiť, čo viedlo k tomu, že sa dostali k moci extrémisti,“ dodala.

Podľa UNHCR kvôli bojom ušlo zo Sýrie do Turecka, Libanonu, Jordánska, Iraku a Egypta už viac ako 3,8 milióna Sýrčanov. Ďalších 7,6 milióna obyvateľov Sýrie je takzvanými vnútornými utečencami. O strechu nad hlavou prišlo kvôli násiliu asi 1,8 milióna Iračanov.

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Irak #Angelina Jolie #utečenci

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...