Melissa Rivers žaluje kliniku zodpovednú za smrť jej matky

Melissa Rivers, dcéra zosnulej americkej moderátorky, zabávačky a herečky Joan Rivers, podala v pondelok žalobu na súkromnú newyorskú kliniku Yorkville Endoscopy, kde jej matka vlani v auguste podstúpila vyšetrenie hlasiviek, ktoré následne viedlo k jej úmrtiu.

27.01.2015 18:28
Melissa Rivers Foto: ,
Melissa Rivers (vľavo) spomínala na svoju zosnulú mamu Joan. Na snímke so Sarah Silverman.
debata

„Toto bolo jedno z najzložitejších rozhodnutí, aké som musela v živote spraviť. Viedla ma však neoblomná viera v to, že žiadna rodina by si nemala prejsť tým, čím si prešla moja matka, môj syn Cooper a ja. Úroveň lekárskej neschopnosti, dešpektu a otrasného správania z ich strany je šokujúca a až takmer nepochopiteľná. Nielen moja matka si zaslúžila lepšiu starostlivosť, zaslúži si ju každý pacient. Dala som si za cieľ zabezpečiť, aby k takémuto hroznému lekárskemu pochybeniu už nikdy nedošlo,“ uviedla vo vyhlásení Melissa Rivers, ktorá žiada od Yorkville Endoscopy bližšie nešpecifikované odškodné.

V žalobe, ktorú podala na Najvyššom súde v New Yorku, okrem samotnej kliniky vymenovala aj piatich lekárov vrátane bývalého riaditeľa Lawrencea Cohena a Gwen Korovin, ktorá bola osobnou otorinolaryngo­logičkou Joan Rivers.

Osemdesiatjeden­ročná Rivers absolvovala vyšetrenie hlasiviek 28. augusta ráno na spomínanej klinike, kam prišla s Korovin, ktorá však v tejto nemocnici nemala právomoc vykonávať zákroky. Zabávačka podstúpila na klinike endoskopiu a laryngoskopiu, súhlas však podpísala iba s prvým menovaným vyšetrením. Laryngoskopiu navyše vykonala práve Korovin. Rivers taktiež pred zákrokom neodvážili, čo je pred podaním anestetík povinné.

Vyšetrenie viedol Cohen, spolu s ním pri ňom boli aj Korovin, anestéziologička Renuka Bankulla a nemenovaná asistentka na endoskopiu. V čase uspatia boli všetky životné funkcie pacientky v normále, no už o pätnásť minút neskôr sa jej krvný tlak a pulz znížili natoľko, že začala upadať do šoku. Tieto zmeny mohla spôsobiť buď reakcia na anestetiká alebo zväčšenie hlasiviek. Lekári však napriek tomu pokračovali vo vyšetrení a o šesť minút neskôr jej podali ďalšie anestetiká s účinnou látkou propofol.

Riversovej naďalej klesal krvný tlak aj pulz, no lekári tomu nevenovali pozornosť a Cohen dokonca odfotil Korovin, ako vykonávala laryngoskopiu. Vyšetrenie ukončili až po ďalších deviatich minútach, keď už Rivers nemala pulz. Až vtedy ju začali resuscitovať a podali jej adrenalín a atropín. Záchranku však zavolali až o desať minút neskôr, pričom následne prestali s oživovaním.

Paramedici dorazili na kliniku po deviatich minútach, pričom pacientka vtedy nedýchala, nebilo jej srdce a mala modré pery. Jej mozog bol v tom čase už viac ako päť minút bez kyslíka, čo je doba, po ktorej dochádza k jeho poškodeniu. Paramedikom sa následne podarilo znova naštartovať srdce a napojili ju na dýchacie prístroje. Potom ju previezli do nemocnice Mount Sinai, kde ju uviedli do umelého spánku. Rivers skonala týždeň po zákroku. Súdny lekár na základe pitvy určil ako príčinu smrti poškodenie mozgu v dôsledku nedostatku kyslíka.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #žaloba #Joan Rivers #Melissa Rivers #klinika

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...