Nezvratná diagnóza Omara Sharifa, bude to čoraz horšie

Egyptský herec Omar Sharif trpí už tri roky Alzheimerovou chorobou.

24.05.2015 16:00
Sharif, Teplice Foto:
Egyptský herec Omar Sharif na otváracom ceremoniáli 16. medzinárodného
debata

V rozhovore pre španielsky denník El Mundo to prezradil hercov syn Tarek El-Sharif s tým, že jeho 83-ročný otec má problémy s pamäťou a pletú sa mu názvy jeho filmov.

„Je očividné, že sa to bude už iba zhoršovať. Má chvíle, keď je mu lepšie a potom zas chvíle, keď sa cíti zmätený. Zatiaľ vie, že je známym hercom, ale niekedy nechápe, prečo ho ľudia na ulici zdravia. Myslí si, že sú to ľudia, ktorých v minulosti poznal, ale zabudol na nich. Väčšinou sú to však fanúšikovia. Strata pamäti sa uňho prejavuje predovšetkým v detailoch. Pamätá si napríklad, že hral Doktora Živaga, ale zabudol, kedy to bolo. Dokáže o tom filme hovoriť, ale zabúda, ako sa volal, alebo ho volá iným menom ako napríklad Lawrence z Arábie. Niekedy sa pýta na moju matku (herečku Faten Hamama, pozn. SITA), pričom zabúda, že tento rok zomrela,“ uviedol Tarek El-Sharif, ktorý je jediným potomkom slávneho herca.

Omar Sharif, vlastným menom Michel Demitri Shalhoub, sa narodil 10. apríla 1932 v egyptskej Alexandrii do katolíckej libanonsko-sýrskej rodiny. Herectvu sa venoval už počas štúdia na Victoria College v Káhire, kde bol dokonca prezidentom školskej divadelnej spoločnosti. Na Káhirskej univerzite získal neskôr titul z matematiky a fyziky. Na filmovom plátne sa po prvý raz objavil v roku 1954 v snímke Smrteľná pasca, pričom pri jej nakrúcaní sa zoznámil so spomínanou Faten Hamama, s ktorou si zahral aj v ďalších filmoch a v roku 1955 sa s ňou oženil. Predtým ako si ju vzal, konvertoval na islam a začal používať meno Omar al-Sharif. Dvojica sa rozviedla v roku 1974, pričom Sharif sa už druhýkrát neoženil.

Medzinárodne známym sa stal vďaka francúzsko-tuniskej orientálnej rozprávke Goha (1958), za ktorú získal režisér Jacques Baratier cenu poroty na festivale v Cannes. Jeho prvým filmom v anglickom jazyku bol úspešný veľkofilm Lawrence z Arábie (1962), ktorým potvrdil svoju pozíciu vo svete filmu. Za úlohu šejka Aliho ibn el Khariša získal Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Medzi jeho ďalšie známy filmy patria Džingischán (1965), Doktor Živago (1965), Mayerling (1968), Funny Girl (1968), Che! (1969), Mackennovo zlato (1969), Ohrozenie Britanniku (1974), Zelený ľad (1981), Prísne tajné (1984), Besi (1988), Vikingovia (1999), Môj učiteľ Ibrahim (2003) či Hidalgo (2004).

debata chyba
Viac na túto tému: #Alzheimerova choroba #Omar Sharif

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....