Dostali zľavu?! Thicke a Williams budú platiť o 2 milióny menej

Americký spevák Robin Thicke a jeho kolega Pharrell Williams majú zaplatiť pozostalým Marvina Gaya menej ako pôvodne.

15.07.2015 18:29
Robin Thicke Foto: ,
Spevák Robin Thicke na akcii v New Yorku.
debata

Thicke a Williams mali podľa súdneho rozhodnutia, ktoré padlo v marci tohto roka, zaplatiť odškodné vo výške 7,4 milióna amerických dolárov za to, že bez dovolenia skopírovali pieseň Got To Give It Up zosnulého Marvina Gaya. Napokon im túto sumu súd znížil o 2,1 milióna dolárov. V utorok o tom rozhodol sudca John A. Kronstadt, ktorý zároveň Gayovým deťom prisúdil polovicu budúcich ziskov z hitu Blurred Lines. Hudobníkovi blízki tiež navrhovali dočasne zakázať distribúciu Blurred Lines. V tomto smere im však súd nevyhovel.

Kronstadt zároveň zamietol žiadosť právnikov Thickea a Williamsa o nový proces ohľadom Blurred Lines. Ten žiadali preto, lebo boli presvedčení, že počas toho prvého došlo ku chybám v inštruovaní porotcov, neprípustnému svedectvu muzikológa a poskytnutiu nedostatočných dôkazov. Tvrdili tiež, že verdikt bol rozporuplný, pretože rappera T.I., ktorý v skladbe hosťoval, porota neuznala vinným.

Právnici taktiež žiadali zníženie odškodného na menej ako 680-tisíc dolárov, nakoľko prvky skladby Got To Give It Up, ktoré sú podľa Gayových potomkov skopírované, predstavujú menej než päť percent Blurred Lines. Hoci porota v marci rozhodla, že spomínaný T.I., ktorý je spoluautorom piesne Blurred Lines a dostáva za ňu honoráre, sa nedopustil porušenia autorských práv, Kronstadt rozhodol, že na základe ďalších uznesení poroty sa bude rozsudok týkať aj jeho.

Autori skladby Blurred Lines, ktorá im priniesla zisk viac ako 16 miliónov dolárov, sa už v roku 2013 preventívne obrátili na súd so žiadosťou o rozhodnutie, či v tomto prípade ide o plagiátorstvo. Federálny sudca ale odporučil, aby o tom rozhodol proces s porotou. Thicke tiež ponúkol potomkom hudobníka None, Frankiemu a Marvinovi Gayovi III. šesťcifernú sumu ako odškodné, čím sa chcel vyhnúť prípadnej žalobe. Tí však toto riešenie odmietli a v októbri žalobu podali. Zahrnuli do nej aj úryvky z rozhovorov, v ktorých sa Thicke údajne sám priznal ku skopírovaniu skladby Got To Give It Up.

debata chyba
Viac na túto tému: #zníženie #odškodné #Robin Thicke #Blurred Lines #Pharrell Williams

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...