Z Eda Harrisa mal byť profi športovec! Osud však rozhodol inak

Americký herec Ed Harris v sobotu oslavuje 65. narodeniny.

28.11.2015 00:00
Ed Harris Foto: ,
Ed Harris a jeho hviezda na Chodníku slávy.
debata

Hoci nepatrí medzi najväčších hollywoodskych lámačov sŕdc ani najsilnejších superhrdinov, jeho meno je už viac než tri desaťročia synonymom charakterného herectva. S prehľadom zvláda menšie i väčšie, kladné aj záporné úlohy.

Harris sa osvedčil napríklad ako hlavný zloduch v akčnom thrileri Skala, kde boli jeho protihráčmi Sean Connery a Nicolasa Cage. Ďalej ako organizátor záchrany vesmírnej misie Apollo 13, aj ako básnik umierajúci na AIDS v Daldryho Hodinách z roku 2002. Len Oscar mu stále uniká, aj keď bol na prestížnu cenu americkej filmovej akadémie nominovaný už niekoľkokrát.

Herec  Ed Harris a jeho manželka Amy Madigan. Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Ed Harris Herec Ed Harris a jeho manželka Amy Madigan.

Nezískal ho ani za životopisnú drámu o priekopníkovi moderného amerického maliarstva Pollockovi z roku 2000, ktorú sám režíroval aj v nej stvárnil hlavnú úlohu. V roku 2012 však získal Zlatý glóbus ako televízny herec vo vedľajšej úlohe za snímku Prezidentské voľby, kde hral senátora Johna McCaina.

Edward Allen Harris, zvaný krátko Ed, sa narodil 28. novembra 1950 v Englewoode v štáte New Jersey. Je ženatý s hereckou kolegyňou Amy Madiganovou, majú spolu dcéru Lilly. Na strednej škole vynikal v americkom futbale, a čakalo sa, že urobí veľkú kariéru aj v univerzitnom športe. Mladý Ed v sebe však objavil herecký talent a vášeň pre divadlo. Osud ho zavial úplne iným smerom.

debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #Oscar #Ed Harris

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...