Slávna Goldie Hawn oslavuje! Má 70-ku na krku a úsmev na perách

Jej mladistvá iskra a šarm sú povestné aj dnes. Hrdinka komédií Kaktusový kvet či Smrť jej pristane, herečka Goldie Hawn, nedávno oslávila životné jubileum.

30.11.2015 10:00
Goldie Hawn Foto: ,
Herečka Goldie Hawn.
debata

Čerstvá sedemdesiatnička začínala svoju kariéru vo svetlách reflektorov už v pomerne mladom veku. Kým sa však dopracovala pred kamery ako herečka, živili ju nohy a rytmus. Už ako desaťročná tancovala v Luskáčikovi, o šesť rokov neskôr debutovala vo veľkom parte tragickej hrdinky v balete Rómeo a Júlia.

S baletom však nezostala zviazaná dlho a neskôr prešla k revuálnemu tancovaniu. Už vtedy však vraj cítila, že ju to viac ťahá k filmu a do televíznych štúdií a práve tam aj debutovala. Išlo o sitkom pod názvom Dobré ráno, svet.

Dcéra a mama - Kate Hudson a Goldie Hawn...
Herečka Kate Hudson (vľavo) s mamou, Goldie...
+6Goldie Hawn, Donatella Versace a Kate Hudson...

Komediálny talent šibalskej blondínky si okamžite všimli ďalšie televízne a filmové štúdiá a už o rok neskôr, presne v roku 1969, sa herečka objavila vo filme Kaktusový kvet po boku legendárneho Waltera Matthaua a Ingrid Bergmanovej. Bola to však Hawn, kto napokon hviezdy zatienil na celej čiare. A za vedľajšiu rolu získala Zlatý glóbus aj sošku Oscara.

Po tomto triumfe sa rodáčka z Washingtonu, v ktorej tele koluje krv maďarských a nemeckých židovských predkov, vrhala z jednej komédie do druhej. „Som šťastná, ak dokážem ľudí rozosmievať a snažím sa o to neustále. Verím, že ľudia sa potrebujú smiať,“ vyhlásila s odstupom na margo filmovej kariéry, ktorá priniesla filmy ako Šampón, Vojačka Benjaminová (druhá nominácia na Oscara), Vták na drôte či Smrť jej pristane.

Dcéra a mama - Kate Hudson a Goldie Hawn... Foto: SITA/AP, Joel Ryan
Kate Hudson a Goldie Hawn Dcéra a mama - Kate Hudson a Goldie Hawn spoločne pózovali na cenách Glamour Women of the year.

Popri zbesilom pracovnom tempe a slušnom výpočte filmových titulov však Hawn zvládla aj rolu matky a manželky. Hoci dve manželstvá jej skrachovali. Pre svoje dve deti, syna Olivera a dcéru Kate napokon našla skvelého otca a sebe partnera. S hercom Kurtom Russellom, s ktorým tvorí pár dodnes, sa zblížila v roku 1983. O tri roky sa im narodil aj syn Wyatt.

„Je nesmierne ťažké nájsť muža, ktorý bude ľúbiť vaše deti tak silno, ako ich milujete vy. Mne sa to podarilo,“ zložila v jednom z rozhovorov poklonu svojmu partnerovi. Herečka vždy dbala o súdržnú rodinu a podľa toho, ako často ju zachytávajú paparazzovia na spoločenských akciách, ale aj v bežnom živote s deťmi (predovšetkým dcérou Kate Hudsonovou), sa jej to aj podarilo. Dnes sa Goldie Hawn namiesto filmovania venuje skôr produkovaniu, ale najmä povinnostiam starej mamy. A má sa čo obracať – vnúčat má už päť.

Herec Kurt Russell s partnerkou Goldie Hawnovou. Foto: SITA/AP, John Shearer
Kurt Russell s manželkou Goldie Hawn Herec Kurt Russell s partnerkou Goldie Hawnovou.

3 x Goldie Hawn

  • je veľkou podporovateľkou práv LGBT ľudí
  • založila nadáciu, ktorá podporuje vzdelávacie projekty pre deti aj akademické aktivity
  • v roku 1999 získala cenu Harvardovej univerzity Hasty Puding Woman of the year

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #rodina #film #jubileum #Oscar #sedemdesiat #Goldie Hawn

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...