Najlepšieho šéfkuchára sveta našli mŕtveho, zastrelil sa

Francúzsko-švajčiarskeho šéfkuchára Benoita Violiera, ktorého reštaurácia v Crissier neďaleko švajčiarskeho Lausanne bola v decembri vyhlásená za najlepšiu na svete, našli v nedeľu doma mŕtveho.

01.02.2016 14:39
Benoit Violier Foto: ,
Francúzsko-švajčiarsky šéfkuchár Benoit Violier na archívnom zábere.
debata (16)

Ako s odvolaním sa na políciu informovala agentúra AFP, zrejme spáchal samovraždu. Jeho smrť vyvolala rozruch v kulinárskom svete. Violierovi kolegovia najmä vo Francúzsku vyjadrili šok a zároveň sústrasť jeho príbuzným.

Štyridsaťštyriročný Violier viedol Restaurant de l'Hotel de Ville. Jeho mŕtve telo našla polícia v nedeľu neskoro popoludní v jeho byte v Crissier. Polícia vo vyhlásení spresnila, že sa Violier zrejme zastrelil. Vyšetrovanie okolností jeho smrti naďalej prebieha.

Podľa švajčiarskeho spravodajského serveru 24 Heures sa mal Violier v pondelok v Paríži zúčastniť na slávnostnom zverejnení nového vydania michelinovského gastronomického sprievodcu. Účastníci stretnutia venovali na jeho začiatku Violierovi minútu ticha.

Reštaurácia Hotel de Ville, ktorá má tri michelinské hviezdičky, bola v decembri minulého roka korunovaná najlepšou reštauráciou na svete vo francúzskom rebríčku La Liste, ktorý zostavil poradie 1000 podnikov v 48 krajinách. Zoznam pripravuje francúzske ministerstvo zahraničia a je reakciou na britský rebríček 50 najlepších reštaurácií sveta.

Violier prevzal reštauráciu s manželkou Brigitte v roku 2012 po tom, čo odišiel na dôchodok jeho mentor Philippe Rochat – ďalší z velikánov francúzskej kuchyne. Rochat zomrel minulý rok, keď na cyklistickej vychádzke s priateľmi omdlel a spadol z bicykla.

Po zverejnení prvého miesta jeho reštaurácie Violier vyhlásil: „Je to úžasné, je to pre nás výnimočné. Toto umiestnenie bude náš tím ešte viac motivovať.“

Violier však nie je prvým slávnym šéfkuchárom, ktorý ukončil život vlastnou rukou. Akokoľvek sa o príčine jeho samovraždy dá zatiaľ len špekulovať, analytici v tejto súvislosti pripomínajú tlak, akému prestížni šéfkuchári čelia.

Tento faktor sa zmieňoval najmä v roku 2003, keď spáchal samovraždu brilantný francúzsky kuchár Bertrand Loiseau, ktorý sa zastrelil ranou z loveckej zbrane do úst. Vtedy sa vo Francúzsku rozprúdila debata o úlohe gastronomických sprievodcov a kulinárskych kritikov. Päťdesiatdvaročný Loiseau, ktorý špičkovému vareniu zasvätil život, sa údajne desil možnosti pohoršiť si v hodnotení prestížnych gastronomických publikácií.

A rozhodne nebol sám, kto podľahol Damoklovmu meču v podobe nekompromisného hodnotenia svojej práce; napríklad najväčší parížsky expert na zverinu Gérard Besson odniesol stratu michelinovskej hviezdičky infarktom.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #samovražda #Michelin #zastrelený #šéfkuchár #Benoit Violier

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...