Ukradol West slávny hit maďarskej Omegy? Čelí tvrdej žalobe!

Maďarský hudobník Gábor Presser zažaloval amerického rappera a producenta Kanyeho Westa za údajné plagiátorstvo.

25.05.2016 08:00
Kanye West Foto: ,
Raper Kanye West na archívnom zábere.
debata

V žalobe, ktorú podal v piatok na súde v New Yorku, uviedol, že tretina Westovej skladby New Slaves z albumu Yeezus (2013) je neautorizovaná kópia jeho piesne Gyöngyhajú lány (v češtine známa ako Dívka s perlami ve vlasech od Aleša Brichtu).

Tú v roku 1969 nahrala kapela Omega, ktorej bol Presser v tom čase členom. Za porušenie autorského práva súdnou cestou požaduje odškodné 2,5 milióna dolárov (v prepočte približne 2,2 milióna eur).

Šesťdesiatsedem­ročný muzikant v žalobe uviedol, že netušil o Westovom použití jeho piesne. Právnik 38-ročného interpreta sa mu údajne ozval až po rozbehnutí marketingovej kampane, keď mu napísal, že by sa s ním chceli čo najskôr dohodnúť. Potom mu poslal šek na 10-tisíc dolárov a trval na tom, aby im poskytol povolenie. Presser však údajne šek nikdy nepoužil.

„Kanye West vedome a úmyselne zneužil žalobcovu skladbu,“ uvádza v žalobe a dodáva, že s ním druhá strana odmietla férovo jednať. Westovi zástupcovia, ako aj právnici spoločnosti Sony/ATV Music Publishing, ktorá je tiež obžalovaná, sa k situácii zatiaľ nevyjadrili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanye West #Gábor Presser #plagiátorstvo #Omega

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...