Zomrela módna návrhárka Sonia Rykiel

Vo veku 86 rokov vo štvrtok v Paríži zomrela zakladateľka rovnomenného francúzskeho módneho domu.

25.08.2016 13:06
Parížska móda opäť pre všetkých - navrhuje... Foto:
Návrhárka Sonia Rykiel na archívnej snímke.
debata

S odvolaním sa na rodinu zosnulej, ktorá trpela Parkinsonovou chorobou, to uviedli francúzske médiá. Jej tvorba sa od konca 60. rokov vyznačovala predovšetkým dúhovými a inými prúžkami.

Rodená Parížanka nebola podľa francúzskych médií len slávnou návrhárkou, ale aj bojovníčkou za oslobodenie žien. Presadzovala stieranie rozdielov medzi mužmi a ženami vo všeobecnosti. Zvlášť sa angažovala za oslobodenie ženských tiel pri odievaní, napríklad odmietaním podprseniek. Presadzovala v ženskej móde upravenosť, ale súčasne veľkú uvoľnenosť.

Dúhové motívy v kolekcii Resort 2016 módnej... Foto: Courtesy of Sonia Rykiel
Dúhové motívy v kolekcii Resort 2016 módnej značky Sonia Rykiel. Dúhové motívy v kolekcii Resort 2016 módnej značky Sonia Rykiel.

Firma známa pruhovanými vlnenými svetrami a šatami v žiarivých farbách bola založená v roku 1968. Značka Sonia Rykiel bola dlho jedným z posledných rodinných výrobcov luxusného tovaru vo Francúzsku, spolu s firmou Hermés. V roku 2012 sa ale stala jej majoritným vlastníkom hongkonská investičná firma Fung Brands.

Firma Sonia Rykiel mala v minulých rokoch okolo 360 zamestnancov a svoje výrobky ponúkala vo viac ako 30 krajinách prostredníctvom šesťdesiatky vlastných butikov a ďalších asi 2000 obchodov.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Sonia Rykiel

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...