Salma Hayek má päťdesiat! Od krásky z telenovely až na vrchol Hollywoodu

Temperamentná mexická kráska Salma Hayek oslavuje 2. septembra životné jubileum. Takto s ňou šiel čas.

02.09.2016 12:00
Salma Hayek Foto: ,
Herečka Salma Hayek.
debata (7)

Najviac zaujala vo filmovom prepise osudov svojej slávnej rodáčky, maliarky Fridy Kahlo. Do hollywoodskych svetiel rámp ju ale vytiahol režisér Robert Rodriguez v kultovej gangsterke Desperado. V oboch filmoch sa predstavila na soundtracku aj ako speváčka.

„Bola to fascinujúce žena. Vždy si stála za svojím a nikdy sa neospravedlňovala za to, aká bola. V živote ju postretlo toľko tragédií a ona si z nich dokázala vziať niečo dobré,“ povedala Salma, ktorá film Frida aj produkovala vo svojej spoločnosti Ventanarosa. Snímka získala šesť nominácií na Oscara.

Prípravám snímke venovala šesť rokov života, snažila sa vžiť do sveta maliarky, začala sama maľovať a dokonca si vypestovala aj fúziky, za ktoré sa Frida hanbila.
Rok 1990 - Salma Hayek vo filme Desperado.
Rok 1997 - Salma Hayek a jej úspešné ťaženie...
+9Rok 2000 - Salma Hayek ako 34-ročná.
O fakt, že sa Salma Hayek stala herečkou sa pričinila filmová adaptácia knihy Roalda Dahla Charlie a továreň na čokoládu. Po zhliadnutí filmu sa mladá Salma rozhodla venovať tejto profesii.

Bolo to v mexickom ropnom prístave Coatzacoalcos, kde Salma vyrastala v rodine známej opernej speváčky a bohatého podnikateľa libanonského pôvodu.

Rodičia ju poslali študovať na cirkevnú internátnu školu do New Orleans, kde si uťahovala z mníšok tak, že im posúvala hodiny dozadu, aby zmeškali bohoslužby. Takže ju vzápätí vylúčili.

Do sedemnástich rokov ju vychovávala teta v Houstone a potom Salma odišla do Mexika študovať medzinárodné vzťahy. Neskôr získala hlavnú úlohu v mexickej telenovele Teresa, ktorá jej priniesla slávu v rodnej krajine.

To ctižiadostivej Salme nestačilo a tak odišla do Hollywoodu získavať ďalšie skúsenosti. Vzápätí však zistila, že herečkám jej pôvodu ponúkajú maximálne úlohy slúžok a prostitútok.

O svoje frustrácie sa podelila s publikom v komediálnej televíznej show Paula Rodrigueza. A mala šťastie. Na šou sa náhodou pozeral známy režisér Robert Rodriquez, ktorého zaujala jej inteligencia a nekonvenčné názory. O Salme vyhlásil, že je španielska Marilyn Monroe a ponúkol jej úlohu vo filme Desperado (1995).

Western, v ktorom oslnivá, iba 155 centimetrov vysoká kráska zažiarila vedľa Antonia Banderasa, znamenal zlom. Rodriquez jej ponúkol ďalšie úlohy, hneď nato v poviedkovom filme Štyri izby a o rok neskôr v snímke Od súmraku do úsvitu po boku Harveyho Keitela a Georga Clooneyho.

V roku 1999 sa objavila v dobrodružnej komédii Wild, Wild West s Willom Smithom a Kevinom Klinom. S kamarátkou Penélope Cruzovou si v roku 2006 zahrali vo westerne Sexi pištolníčky. A v dráme Americano (2011) zasa hrala striptérku a tanečnicu Lolu.

O rok neskôr jej slávny režisér Oliver Stone ponúkol rolu neľútostnej šéfky mexického drogového kartelu v trileri Divosi.

A za svoj režisérsky debut – televíznu drámu Zázrak v San Ramos, si hneď odniesla cenu Emmy. Jedným z novších filmov, kde hrá, je úsmevná romanca Láska po anglicky (2014) s Jessicou Albou a Piercom Brosnanom.

Salma je arabské meno a znamená mier či pokoj. Jeho slávna nositeľka hovorí plynule po španielsky, anglicky, arabsky a portugalsky.

Na manžela si počkala do svojich štyridsiatich troch rokov. Už sedem rokov je ním bohatý Francúz Francoise-Henri Pinault s ktorým vychováva dcéru Palomu: „Nie sex, ale úsmev na tvári, spoločná zábava a romantika sú kľúčom k šťastiu,“ vyhlásila raz.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #Salma Hayek #päťdesiatka #Desperado

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...