Ján Jackuliak je presvedčený, že svet smeruje do záhuby

Slovenský herec Ján Jackuliak sa domnieva, že sa dnešný svet nekompromisne ženie do ekonomickej katastrofy a pokiaľ ľudia nezačnú byť uvedomelejší, tak na to doplatia.

30.09.2016 17:24
Elena Podzámska a Ján Jackuliak Foto:
Herec Ján Jackuliak na archívnom zábere s kolegyňou Elenou Podzámskou.
debata

„Ja tomu hovorím efekt vulkánu, to je moje osobné pomenovanie vecí a spočíva to v tom, že keď sa niečo hromadí a nikto si to nevšíma, tak to jedného dňa príde a buchne to a zaleje sa všetko, aby sa mohla vytvoriť zas nová pôda. Takto to dnes podľa mňa v mnohých ohľadoch vyzerá. To je môj názor na to, čo sa dnes deje vo svete. Svet na tom nie je teraz dobre. Tvárime sa, že je všetko v poriadku a ľudia to neriešia – niektorí áno, ale len v hlave. Nemyslím si, že je to každému jedno, ale mám pocit, že ľudia majú strach niečo s tým robiť a ten strach vládne svetom… Keď žijete v dedine vedľa vulkánu, tiež máte strach, kedy vybuchne,“ povedal v rozhovore.

Jedným zo scenárov, ktoré sa pokojne raz podľa neho môžu stať realitou, je napríklad kybernetická vojna. „Môže to ale prísť akoukoľvek formou, od ľudí alebo cez počítače… Už teraz sa niečo svojím spôsobom vylieva, už sa robí ten pramienok, ktorý steká do vody…,“ poznamenal 38-ročný rodák z Lučenca.

Ako podotkol, najväčšie zlo vo svete spôsobuje nedostatok ľudskej vnímavosti a ľudská hlúposť. „Nemám na mysli neinformovanosť, človek môže byť sčítaný… Hlúposť, na ktorú narážam, spočíva v tom, že sme predsa všetci deti Matky Zeme a tej je absolútne jedno, či som na východe alebo na západe, všetci sme si v jej očiach rovní. Je to jedna zemeguľa, ktorá je ukončená a pokiaľ to nedokážeme pochopiť, tak tá Matka Zem vytiahne pravítko a dá nám na holú,“ povedal.

Známy herec sa preto voči svojmu okoliu snaží byť čo najvšímavejší. „Ja osobne preto robím, čo môžem. Starám sa o životné prostredie a triedim odpad… Keď som nedávno točil nejaké scény v lese, tak som tam zas zbieral smeti. Robím len také miniatúrne veci, no myslím, že tá iskra, ktorá vo mne práve vzniká, sa môže posunúť ďalej a môže zapáliť aj ďalších a podporiť ten elektrický prúd medzi nami. Veľa ľudí si povie, že som blázon, ale podľa mňa to tak naozaj funguje a všetko čo urobíte, sa vám nejako vráti. A myslím, že keď človek urobí nechtiac aj niečo negatívne, stále je to lepšie, ako keby neurobil nič. Keby sme nerobili nič, tá rovnováha na zemi začne kolísať,“ dodal.

Napriek tomu, že si sympatický herec je situácie vôkol neho vedomý, však na druhej strane nechce, aby sa ho príliš dotýkala. „Niekedy sa totiž tak egoisticky obávam, že nemám silu to všetko absorbovať. Ja som strašne vnímavý človek. Niekedy mi dokonca kolegovia vyčítali, prečo všetko tak riešim – to som proste ja… Preto som si vymazal konto na Facebooku a zahodil som aj počítač. Pre mňa sú to negatívne elementy. Na to, aby som sa vzdelával, mám kníhkupectvá a antikvariáty… Musel som na to, samozrejme, prísť až po nejakom vlastnom zážitku a je to do veľkej miery aj dielo mojej manželky. Teraz som sa, napríklad, úplne zamiloval do gramofónu a púšťam si doma opery. Minule som si pustil zas Modern Talking You're My Heart, You're My Soul a len som sedel pri gramofóne, jedol som jogurt a hneď som mal úsmev na tvári,“ uviedol Jackuliak, ktorý sa svoj pohľad k aktuálnej situácii rozhodol spracovať i do divadelného predstavenia.

„Bude to na námet knižky Ekonómia dobra a zla od Tomáša Sedláčka. Je to taký sofistikovaný bestseller, v ktorom pán Sedláček popísal presne to, ako sa hrnieme už štyritisíc rokov do záhuby a popísal to takým nádherným spôsobom, od Gilgameša cez Ježiša a Platóna a veľmi ma to zaujalo. Ekonómia nie sú len čísla, ale aj vzťahy, dokonca v niečom môže ekonómia vyjadriť aj vzťah medzi mužom a ženou. Je to fantastická kniha, vrelo ju odporúčam,“ podotkol herec, ktorého vraj produkčná práca v ostatných dňoch veľmi napĺňa.

„Chcel by som sa produkcii venovať viac. To, čo sa teraz uvádza, je totiž podľa mňa také predajné a ten komerčný svet vám strašne berie energiu, pokiaľ v ňom žijete a pokiaľ vás živí… Preto chcem priniesť niečo, čo toho diváka zaujme nie len tým, že ľudia spadnú do stoličky a že sa tam budeme hrať na nejakých tupcov, ale aj tým, že ho informuje a zároveň to bude aj vtipné… Preto som si začal robiť vlastné projekty a na tento sa obzvlášť teším, pretože mám výborný tím,“ priblížil Jackuliak.

Predstavenie, ktoré plánuje uviesť v premiére na jar budúceho roka v Štúdiu L+S, režisérsky zastreší Rastislav Ballek, pohybovú spoluprácu zveril Jackuliak do rúk Šárke Ondrišovej, dramaturgiu prenechal Zuzane Šajgalíkovej. Hudbu do predstavenia by mali vytvoriť Viliam Csontos a Kamil Mikulčík z Fragile. Popri Jackuliakovi a Mikulčíkovi si v novom projekte zahrajú i Tomáš Sedláček a Gregor Hološka.

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #vojna #facebook #svet #predstavenie #Ján Jackuliak #záhuba #vízia

+ Zbytočný stres a napätie môže spôsobovať trvalú nervozitu a strach.
Vhodný čas na prehodnotenie dlhodobých...

+ Vdýchnite hlboko, uvoľnite stres a pocítite väčšie šťastie.
Váš cieľ je na skok od vás, preto sa teraz určite...