Meryl Streep skritizovala Trumpa. Jej prejav dojal, miliardára rozzúril

Americká herečka Meryl Streep prijala v nedeľu na slávnostnom večere udeľovania Zlatých glóbusov cenu za celoživotné dielo, ale vo svojej šesťminútovej ďakovačke odvrátila pozornosť od seba a zamerala sa na politiku.

09.01.2017 14:35
Meryl Streep Foto: ,
Herečka Meryl Streep počas ďakovačky za cenu Cecila B. DeMillea na vyhlásení cien Zlatý glóbus.
debata (254)

Zvolenému prezidentovi Donaldovi Trumpovi vyčítala, že je arogantný. Budúca hlava štátu sa vzápätí proti obvineniam ohradila. Streep sa vrátila k udalosti z volebnej kampane, keď Trump verejne napodobňoval hendikepovaného novinára denníka The New York Times Sergea Kovaleského. Kovaleski trpí artrogrypózou, čo je závažné ochorenie kĺbov, ktoré ich znetvoruje.

Streep povedala, že ju šokovalo správanie osoby, ktorá „sa uchádza o najvyššiu funkciu v krajine“. „Keď som to videla, zlomilo mi to srdce. Nedokážem na to zabudnúť, pretože to nebol film, ale skutočný život. Tendencie ponížiť niekoho na verejnosti v prípade, keď to urobí niekto, kto má moc, sa premietnu do života všetkých, pretože je to ako povoliť ostatným, aby robili to isté,“ povedala 67-ročná herečka. „Všetci prehráme, ak mocní ľudia zneužijú svoje postavenie na zastrašovanie ostatných,“ dodala.

Trump v pondelok v rannom rozhovore s The New York Times vyhlásil, že ho kritika liberálov „neprekvapuje“. „Nikdy som nikoho nezosmiešňoval,“ povedal. Prejav Streepovej vraj nevidel, ale označil herečku za „milovníčku Hillary“, teda jeho demokratickej súperky v minuloročných voľbách Hillary Clintonovej. Pridal tiež, že je „jedna z najpreceňova­nejších hollywoodskych herečiek“.

V narážke na Trumpove výroky k cudzincom Streep takisto uviedla, že „Hollywood je plný cudzincov a ľudí, ktorí prišli odinakiaľ. Keď ich všetkých vyhodíme, budete sa môcť pozerať len na futbal a na bojové umenia, čo nie je umenie,“ povedala herečka, ktorej prejav mnohí počúvali so slzami v očiach, ale ďalší sa ošívali.

Na Trumpov plán na stavanie múru v obrane proti imigrantom reagovala tiež Francúzka Isabelle Huppert, ktorá dostala cenu za herecký výkon v trilleri Paula Verhoevena Elle. Poďakovala zahraničným novinárom, ktorí o Zlatých glóbusoch rozhodujú, za to, že ju ocenili za „francúzsky film, ktorý holandský režisér nakrútil v USA“. „V tejto sále sú ľudia z celého sveta, z Číny, Ameriky, z Európy. Nečakajte od filmu, že bude stavať na hraniciach múry,“ povedala Huppert.

Na výroky Streepovej reagovalo mnoho jej kolegov na Twitteri. Režisér Michael Moore napísal, že to bola „dojemná chvíľa, aká sa v televízii vidí zriedka“. Herečka Juliette Lewis napísala: „Meryl Streep hovorí všetko, čo je potrebné, dôrazne a elegantne“.

Herečka Jessica Chastain v kreácii Prada.
Tehotná Rosalind Ross prišla v sprievode svojho...
+63Herečka Drew Barrymore sa objavila v kreácii od...

© Autorské práva vyhradené

254 debata chyba
Viac na túto tému: #kritika #Meryl Streep #Zlaté glóbusy #Donald Trump #zosmiešňovanie

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...