Portman odmietla prísť do rodného Izraela. Nedonútia ju ani 2 milióny!

Laureátka tohtoročnej prestížnej izraelskej ceny Genesis, herečka Natalie Portman, sa nezúčastní na júnovom slávnostnom udeľovaní.

21.04.2018 00:00
Herečka Natalie Portman vyzerala očarujúco v... Foto: ,
Herečka Natalie Portman.
debata (4)

Umelkyňa, ktorá sa narodila v Jeruzaleme a má americké aj izraelské občianstvo, svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že účasť na verejnej udalosti v Izraeli by jej vzhľadom k súčasným okolnostiam bola nepríjemná. Konkrétnejšia ale nebola. S odkazom na oznámenie jej amerického zástupcu a izraelských organizátorov akcie to v piatok uviedla agentúra AP.

Portman oznámila, že nedávne udalosti v Izraeli ju „veľmi rozrušili“. Konkrétne prípady nezmienila. Izrael sa však stretol v uplynulých týždňoch s kritikou za reakciu na hromadné palestínske protesty na hranici Pásma Gazy, pri ktorých od 30. marca izraelské bezpečnostné zložky zabili 28 Palestínčanov a niekoľko sto ďalších zranili. Palestínčania protestujú za vrátenie územia niekdajšej Palestíny, kde je teraz Izrael, a za ukončenie izraelskej blokády Pásma Gazy. Izraelská vláda tvrdí, že iba chráni svoje hranice.

Nadácia, ktorá ocenenie Genesis odovzdáva, uviedla, že v dôsledku Portmanovej rozhodnutia bude „filantropická iniciatíva spolitizovaná“. Hviezda filmov Leon, V ako Vendeta a držiteľka Oscara za výkon vo filme Čierna labuť mala podľa izraelského denníka Haarec dostať v rámci ocenenia dva milióny dolárov. Či si peniaze herečka preberie, aj keď sa na ceremoniáli nezúčastní, podľa denníka nie je jasné.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #cena #Natalie Portman #neúčasť #odmietnutie

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...