MacGyver má 70! V čase slávy randil aj s Katarinou Wittovou. Spoznali by ste ho dnes?

Všetci ho obdivovali! Herec Richard Dean Anderson si ako MacGyver získal v rokoch 1985–1992 popularitu na celom svete.

23.01.2020 16:00
debata (12)

Extrémne zručný „sympaťák“ si svojho času našiel obdivovateľky medzi všetkými generáciami. 23. januára oslavuje okrúhlu sedemdesiatku.

Richard Dean Anderson v seriáli MacGyver... Foto: Profimedia
Richard Dean Anderson Richard Dean Anderson v seriáli MacGyver (1985–1992).

Seriálová hviezda, ktorá sa narodila v Minneapolise, po kariére herca nikdy netúžila. Andersona to ťahalo inam – k profesionálnemu športu. Jeho sen byť hokejistom sa skončil, keď si na ľade zlomil obe ruky. Nasledoval iný sen – túžil po kariére jazzového hudobníka. Na živobytie si však zarábal rôznymi inými povolaniami – hral pantomímu na ulici alebo bol muzikantom v stredovekej šou. Takisto sa staral o delfíny v kalifornskom Marylande.

Richard Dean Anderson na zábere z roku 2019. Foto: Profimedia
Richard Dean Anderson Richard Dean Anderson na zábere z roku 2019.

K úlohe, ktorá mu zmenila život, sa dostal v roku 1985 a jeho originálny a vynaliezavý hrdina Angus MacGyver mu priniesol celosvetovú slávu. Ako však neskôr priznal, počas siedmich rokov, kedy sa seriál nakrúcal, nemal takmer žiaden život, čo súviselo s ohromnou popularitou jeho postavy. Seriál si okrem iného vyslúžil napríklad štyri nominácie na Primetime Emmy a herec sa objavil aj vo filmoch MacGyver: Stratený poklad Atlantídy (1994) či MacGyver: Cesta do skazy (1994).

Katarina Witt (v strede) a pri nej  Elizabeth... Foto: SITA/AP
Katarina Witt Katarina Witt (v strede) a pri nej Elizabeth Manley a Debi Thomas v roku 1988.

Úpsech mal aj u žien, krásnych a slávnych. V rokoch 1996 až 2003 žil s americkou herečkou Apryl Prose, s ktorou má dcéru Wylie Quinn Annarose (22), ktorá je jeho jediným dieťaťom. V rokoch 1991–1993 randil s herečkou Teri Hatcher. V roku 1995 bola jeho partnerkou krásna Lara Flynn Boyle, hviezda seriálu Mestečko Twin Peaks. V roku 1992 bola pár mesiacov jeho partnerkou krasokorčuliarska hviezda Katarina Witt. Herec sa nikdy neoženil.

Richard Dean Anderson na zábere z roku 2006. Foto: SITA/AP, SHANE HARVEY
Richard Dean Anderson Richard Dean Anderson na zábere z roku 2006.

Televízna spoločnosť CBS odvysielala v rokoch 2016–2020 nový seriál MacGyver, ktorý bol prequelom pôvodného seriálu a hlavnú rolu tvorcovia zverili americkému hercovi Lucasovi Tillovi (29). O úspechu pôvodnej série však mohli už tvorcovia len snívať.

Úspech zaznamenal aj westernový seriál Legend (1995), v ktorom si Anderson zahral pod režisérskou taktovkou Jamesa L. Conwaya.

V roku 1986 debutoval hlavnou úlohou vo filme Ordinary Heroes (Obyčajní hrdinovia) v réžii Petra H. Coopera. Snímka z prostredia vietnamskej vojny ponúkla Richardovi široký priestor na potvrdenie hereckého talentu. Ďalej účinkoval vo filmoch Throught The Eyes of Killer (Očami vraha, 1992) v réžii Petra Marklea a v Schwitzerovej snímke Past the Bleachers (Hra o rodinu, 1995).

Richard Dean Anderson založil so svojím priateľom Michaelom Greenburgem vlastnú produkčnú spoločnosť Gekko Film Corporation, ktorá sa venovala vývoju a produkcii seriálov. Priaznivý ohlas publika mu priniesla aj úloha v dvojdielnej minisérii Pandora's Clock (Pandorina skrinka, 1996) v réžii Erica Laneuvillea, kde stvárnil charizmatického pilota. Po spojení Gekko Corporation a Spoločnosti MGM / UA a Showtime Television sa rozbehlo nakrúcanie sci-fi seriálu Stargate SG-1 (Hviezdna brána, 1997). Herec v projekte zotrval ďalších 8 rokov.

Experti Pentagónu v roku 2001 požiadali v boji proti terorizmu o rady aj hollywoodskych tvorcov. Na panelovej diskusii sa medzi inými zúčastnili aj scenárista známeho akčného seriálu MacGyver David Engelbach.

Herec Richard Dean Anderson sa zaujíma aj o ekologické projekty, ako napríklad Sea Shepherd Society, ktorý sa zaoberá ochranou morských živočíchov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Dean Anderson #MacGyver

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...