Vedecký tím pod vedením Edgara Millera z univerzity Johnsa Hopkinsa v Baltimore sa vo výskume opieral o 19 štúdií venovaných vitamínu E a zdraviu, zrealizovaných v rokoch 1993 až 2004. Do štúdie sa zapojilo 136-tisíc väčšinou starších pacientov zo Severnej Ameriky, Európy a Číny, ktorí užívali buď samotné éčko alebo éčko v kombinácii s ďalšími vitamínmi.
Tí, ktorí brali denne 400 medzinárodných jednotiek (270 miligramov) alebo aj viac, mali pravdepodobnosť úmrtia väčšiu o desať percent v porovnaní s tými, ktorí takúto vysokú dávku vitamínu E neužívali. Užívanie množstva menšieho než 200 jednotiek podľa štúdie zvýšené riziko neprináša, ba dokonca môže mať na zdravie aj priaznivý vplyv.
„Myslíme si, že ľudia nepotrebujú užívať vitamín E, že ho majú dosť v jedle. Nachádza sa napríklad v orechoch, v oleji, v celozrnných výrobkoch alebo aj v listovej zelenine. Prirodzená strava je ten najlepší zdroj vitamínov,“ povedal Miller.
Vitamín E je rovnako ako vitamín A, D a K rozpustný v tukoch. Jeho vyššie dávky sú nebezpečné preto, že sa na rozdiel od vitamínov rozpustných vo vode nemôže vyplaviť z tela močom. Zostáva v ňom a môže byť toxický.
V malých dávkach je vitamín E pre telo účinným antioxidantom, vo vyšších dávkach, naopak, môže prirodzené antioxidanty v tele ničiť.