Liečiť sa dá aj pijavicami či larvami

Objav antibiotík a rozvoj sofistikovaných chirurgických metód spôsobil v lekárskej vede v 20. storočí revolúciu. Napriek tomu si v modernej medicíne čoraz častejšie nachádzajú miesto menej konvenčné spôsoby liečby, ako terapia pijavicami, larvami, včelami či dokonca mrazom. Je to dôkaz nekonečnej sily prírody.

16.05.2005 14:58
debata

Liečbe pijavicami, larvami, dokonca včelími uštipnutiami sa hovorí aj biomedicína. Na Slovensku sa zo všetkých týchto troch metód v experimentálnej liečbe v rámci oficiálnej medicíny využíva len liečba larvami. Ide o niekoľkomili­metrové sterilné mušie larvy bzučivky, ktorá sa v hojnom počte vyskytuje aj u nás.

Ich výhodou je to, že sa živia odumretými tkanivami a zistilo sa, že takto dokážu „vyčistiť“ infikované rany a zlepšiť ich hojivosť. Podľa MUDr. Mareka Čambala z 1. chirurgickej kliniky Fakultnej nemocnice na Mickiewiczovej ulici v Bratislave sa to týka najmä rán, ktoré sú mikrobiálne veľmi znečistené, hlboké a nedajú sa už liečiť klasickými chirurgickými postupmi. Túto metódu u nás vyskúšalo už viac ako 20 pacientov, predovšetkým tí s diabetickou nohou, ktorí boli viac-menej už odsúdení na amputáciu, s cievnymi vredmi či preležaninami.

Malí biochirurgovia
Priekopníkom tejto metódy je doktor John Church z Veľkej Británie, ktorého otec kedysi viedol v Afrike nemocnicu. Pacienti sem prichádzali s otvorenými ranami, do ktorých cestou muchy nakládli vajíčka. Lekári si však čoskoro všimli, že mnohé z nich sú vďaka tomu v prekvapivo dobrom stave. Doktor Church sa stal čoskoro expertom v terapii larvami a pochopil, že dokážu zlepšiť hojivosť rán, iba ak sú chované hygienicky.

Bzučivky sa preto aj na Slovensku pestujú sterilne v liahni v Ústave zoológie SAV. Larvy, ktoré sa na 48 až 72 hodín nanesú v špeciálnych biovrecúškach na povrch rany, vyčistia ranu od nekrotických tkanív, dezinfikujú ju a vďaka účinným biologickým látkam, ktoré obsahujú ich sliny, umožnia prerastanie nových tkanív. Požierajú jedine infikované a odumreté tkanivá, nehrozí, že by sa pustili do zdravých.

Najväčšie skúsenosti s touto metódou majú odborníci z britskej Nemocnice princeznej z Walesu, bežná je v USA, Izraeli, Nemecku, Belgicku či Rakúsku. V zahraničí sa využíva aj u pacientov s popáleninami, ktorí sú častým objektom superinfekcií.

Ďalšími živými bytosťami vo farmaceutickom priemysle, ktoré sa bežne používajú v zahraničí, sú pijavice. Liečba pijavicami je prastarou metódou, ktorá bola kedysi taká populárna, že v Európe spôsobila takmer vyhynutie týchto tvorov príbuzných dážďovkám.

Popri moderných medicínskych technológiách opäť vzrástol význam pijavíc po tom, čo v roku 1985 použil americký chirurg pijavicu po prišití ucha dieťaťu. Zo 650 druhov pijavíc sa v medicíne používa iba jedenásť a dnes sa chovajú v liahňach. Obrovská biofarma na pijavice je v britskom Walese, ďalšia asi 150 km od litovského Vilniusu, ale oficiálne na medicínske účely ich možno kúpiť aj vo Viedni. Jedna stojí 2,5 eura.

Liečivé vampíry
Pijavice sú so svojimi troma čeľusťami a 300 zubmi akýmisi malými mikrochirurgami. Sú to výkonné sacie zariadenia, ktoré sa vo svete používajú najmä v rekonštrukčnej chirurgii v prípade replantácií (znovuprišití) malých koncových častí tela ako prst či ucho, ale napomáhajú aj znovuprijatie kožných štepov. Pijavice dokážu zachrániť tieto orgány tým, že v nich po chirurgickom zákroku udržiavajú krvný obeh, pretože obnovenie cirkulácie krvi je komplikácia, ktorá ohrozuje úspech každej takejto operácie. 

Jej uhryznutie takmer necítiť, pretože kožu napustí jemnou znecitlivejúcou látkou a potom do rany vypustí hirudín, čo je veľmi účinná látka proti zrážaniu krvi, a histamín, ktorý rozširuje cievy. Lekári v zahraničí ich teda používajú aj v prípadoch bolestivých rán, kde sa spomaľuje prietok krvi a hrozia zrazeniny. Aj nášmu známemu futbalistovi Marekovi Mintálovi odstraňovali v marci v Nemecku krvnú zrazeninu na členku s pomocou pijavice.

Na Slovensku sa však liečba pijavicami používa len neoficiálne. Za niekdajším chovateľom pijavíc Júliusom Hanulom do Drienčan posielajú lekári svojich pacientov podnes. ,,Posielajú nám ich najmä z Banskej Bystrice, Martina či Rimavskej Soboty. Sem-tam aj z Trenčína alebo z kúpeľných miest ako Turčianske Teplice. Minule si bola osobne  pijavice pre otecka vyzdvihnúť istá pani primárka z hematológie,“ hovorí pani Hanulová.

„Momentálne však už pijavice nemáme, a tak aspoň radíme tým, ktorí si ich kúpia v liahňach, ako si ich prikladať a ako sa o ne starať. Lekári síce považujú pijavicu za jednorazový materiál, ale podľa nášho názoru je to plytvanie. Dôležité je, aby každý pacient používal len svoje vlastné pijavice tak, ako máme každý vlastnú zubnú kefku.“ Hanulovci si prikladajú pijavice aj v prípade angíny, chrípky či bolestí hlavy. Účinky dvanástich liečivých látok, ktoré tieto liečivé vampíry vylučujú, si nemôžu vynachváliť.

Pozitíva mrazu a liečby kyslíkom
V americkom štáte Missouri sa u pacientov s autoimunitnými ochoreniami ako syndróm chronickej únavy a skleróza multiplex experimentálne používa metóda včelieho uštipnutia, ktorá by však mohla byť veľmi nebezpečná pre tých, čo sú alergickí na včelí jed. Výskum pozitívneho vplyvu tohto jedu sa robí aj na Georgetownskej univerzite vo Washingtone, pretože dodnes nie je objasnené, akým spôsobom tento kokteil najrôznejších zlúčenín zo žihadla užitočného hmyzu bráni ďalšiemu rozvoju ochorenia.

Ďalšie menej konvenčné liečebné metódy, ktoré vyšli z prastarých skúseností, ale technický pokrok umožnil ich modernizáciu, možno nájsť oficiálne aj na Slovensku. V Banskej Bystrici-Kremničke otvorili regeneračno-relaxačné centrum Kryomed, ktoré využíva terapeutické účinky mrazu. Chlad je starým liečebným prostriedkom proti bolestiam a zápalom a je to aj veľmi vhodná metóda pri terapii chronických zápalových ochorení pohybového aparátu. V kryokomore však ide o nemalý mráz – od mínus 120 po mínus 140 stupňov Celzia. Na schladzovaciu procedúru, ktorá trvá niekoľko minút, sa používa skvapalnený vzduch. „V Európe je takýchto kryokomôr niekoľko a v susednom Poľsku dokonca pobyty v nich pre isté diagnózy, napr. deti s mozgovou obrnou, uhrádzajú zdravotné poisťovne,“ hovorí riaditeľ zariadenia MUDr. Ernest Caban.

Na Slovensku, konkrétne v Košiciach, jestvujú aj pretlakové kyslíkové komory. Vykonáva sa v nich tzv. hyperbarická oxygenoterapia, čo je liečebná metóda, ktorá posilňuje prirodzené procesy hojenia v organizme pomocou dýchania 100-percentného kyslíka pri zvýšenom tlaku v špeciálne upravenej komore. „Hladina kyslíka v krvi pacienta sa niekoľkonásobne zvýši nad normálnu hodnotu, čo zohráva významnú úlohu pri vyrovnaní sa pacienta s infekciou, poranením alebo celkovým ochorením,“ hovorí MUDr. Ján Švehlík z Centra hyperbarickej oxygenoterapie v Košiciach.

Lekári na Slovensku liečia aj s pomocou svetla. S pomocou fototerapie sa lieči napríklad sezónna depresia, kožné ochorenia i alergická nádcha. Hypnózu, homeopatiu či akupunktúru už za menej tradičné lekárske metódy ani nemožno považovať. Množstvo slovenských lekárov a farmaceutov vyškolených napríklad v homeopatii sa už ráta na tisícky.

debata chyba

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...