Prežite menštruáciu bez bolesti

Niektoré ženy to zažívajú každý mesiac: bolesti a kŕče v podbrušku, ktoré môže sprevádzať hnačka, zápcha, bolesti hlavy, krížov, dokonca stehien či celková nevoľnosť. Bolestivá menštruácia, ktorej sa odborne hovorí aj dysmenorea alebo algomenorea, často nadväzuje na širší komplex problémov, ktorým sa hovorí predmenštruačný syndróm (PMS).

24.01.2006 08:51
debata

Sprevádza ho aj pocit napätia v prsníkoch, zadržiavanie tekutín, podráždenosť a podobne. Tento stav súvisí s hormonálnymi zmenami v ženskom organizme, s menštruačným cyklom, ktorý sa počas života ženy zopakuje približne 450-krát.
Odhaduje sa, že väčšími či menšími bolesťami pri menštruácii trpí približne každá piata žena. Tie šťastnejšie majú len mierne bolesti.

„Ja medzi ne nepatrím,“ hovorí slečna Linda z Bratislavy. „Počas menzes som vždy mávala také silné kŕče, že som niekedy nemohla ísť ani do práce. Ako-tak mi pomohol len pohárik alkoholu v kombinácii s horúcim kúpeľom.“ Alkohol a teplo pôsobia v tomto prípade na rovnakom princípe – rozťahujú cievy. Bolesť pri menštruácii totiž spôsobuje aj nedostatočné prekrvenie svalových vlákien maternice.

Dva druhy bolesti
"Spúšťačmi tejto bolesti sú telu vlastné, bolesť sprostredkujúce látky nazývané prostaglandíny,“ vysvetľuje gynekologička MUDr. Radmila Sládičeková z Bratislavy. Prostaglandíny spôsobujú sťahovanie svalstva maternice pri vypudzovaní jej sliznice v podobe menštruačnej krvi. Čím viac je týchto látok v tele ženy, o to silnejšie a častejšie sú bolestivé kŕče – najmä v prvých dňoch menštruácie.

Bolestivá menštruácia môže byť funkčná (primárna) alebo organická (sekundárna). Funkčná sa často vyskytuje u mladých, štíhlych žien, ktoré ešte nerodili a majú sedavé zamestnanie. Dôvodom je porucha hormonálnej rovnováhy a zvýšené vylučovanie spomínaných prostaglandínov. Bolesti vznikajú bez toho, že by ich spôsobovalo iné ochorenie pohlavných orgánov a čo je dobrá správa, po prvom pôrode sa zvyknú výrazne zmierniť až vymiznúť. Sekundárne spôsobenú bolestivú menštruáciu majú na svedomí organicky podmienené ochorenia a vyskytuje sa väčšinou v neskoršom veku.

Najčastejšie ide o endometriózu (výskyt sliznice maternice mimo nej), zápalové ochorenia panvy či myómy. Najmä na endometriózu sa ešte stále zvykne veľmi málo myslieť ako na možný dôvod menštruačných bolestí. Lekár by mal teda v prípade silných menštruačných bolestí v prvom rade u pacientky vylúčiť ich možnú organickú príčinu. Sekundárne bolesti pri menštruácii môže niekedy spôsobiť aj vnútromaternicové teliesko.

Bez kávy i soli
Dnes už nijaká žena nemusí mesiac čo mesiac znášať nepríjemné stavy, ktoré so sebou bolestivá menštruácia prináša. Keďže však každá má iný prah bolesti a reaguje individuálne, mala by si nájsť svoj spôsob a prostriedok ako sa bolestivej menštruácii vyhnúť, či už pôjde o rôzne relaxačné cvičenia, šport, zmenu vo výžive, prírodné prostriedky, moderné prípravky proti bolesti, alebo hormonálnu antikoncepciu.

Ženy, ktoré pravidelne športujú, mnohonásobne znižujú riziko menštruačných ťažkostí. Pohybom, najmä tzv. aeróbnymi cvičeniami, pri ktorých človek dosahuje zvýšenú tepovú frekvenciu, sa totiž prekrvuje aj panva a to pomáha predchádzať kŕčom. Dr. Susan Larková, riaditeľka Strediska pre svojpomoc pri menštruačných bolestiach v kalifornskom Los Altos, je presvedčená aj o pozitívnych účinkoch relaxačných cvičení na báze jógy. Odporúča napr. kľaknúť si, oprieť sa o päty, čelom sa dotknúť podlahy, ruky položiť pozdĺž tela a zavrieť oči. Prevažnej väčšine ubolených žien robí dobre každá forma tepla. Na uvoľnenie sťahov maternice pomáha chodenie do sauny, teplý kúpeľ alebo termofor na bruchu. Okrem teplých obkladov odporúčania hovoria o pití teplého čaju. Medzi typicky „ženské bylinky“ patri nátržník husí, alchemilka obyčajná, myší chvost či hluchavka biela. Čajové zmesi na „ženské ťažkosti“ dostať kúpiť aj priamo v lekárňach.

Počas menštruácie by ženy s problémami nemali piť kávu, pretože kofeín so svojimi povzbudzujúcimi účinkami môže zosilniť bolesti. Obmedziť treba aj solenie, keďže najmä počas „dní pred dňami“, v rámci predmenštruačného syndrómu, organizmus ženy aj bez toho vo zvýšenej miere zadržiava tekutiny. Mal by pomáhať zvýšený príjem vápnika a horčíka a vitamínu B6 tesne pred i počas menštruácie, napr. vo výživových doplnkoch. Iné zdroje píšu o pozitívnych účinkoch kyseliny gama linolénovej, ktorú obsahujú potravinové doplnky z pupalkového oleja. Pupalkový olej sa vo všeobecnosti odporúča na príznaky predmenštruačného syndrómu a pomáha vraj aj mierniť bolesti počas menštruácie.

Pomáha antikoncepcia
„Na tlmenie menštruačných bolestí sa používajú analgetiká – lieky odstraňujúce bolesť, spazmolytiká – lieky uvoľňujúce kŕče a ich kombinácie. Ďalej lieky blokujúce tvorbu prostaglandínov – nesteroidné antireumatiká,“ vysvetľuje MUDr. Sládičeková. „Menštruačné bolesti odstraňuje aj užívanie hormonálnej antikoncepcie. Tá bráni ovulácii, takže sa nevytvoria prostaglandíny a v dôsledku toho počas menštruácie nie sú kŕče svalových vlákien maternice.“ Najmä u žien, ktoré trpia problematickou menštruáciou, sa ku slovu dostávajú tzv. dlhé cykly, keď žena bez prerušenia užíva hormonálnu antikoncepciu 3–6 mesiacov, ba dokonca aj rok a prakticky vôbec v tomto období nemenštruuje. Podľa jednej štúdie, ktorú robili v Nemecku, bola práve bolestivá menštruácia najčastejším dôvodom kontinuálneho užívania hormonálnej antikoncepcie, na druhom mieste bola endometrióza a na treťom silný menzes. Niektoré ženy si týmto spôsobom ,,odkladajú“ menštruáciu aj pre dovolenku alebo jednoducho preto, že chcú žiť aktívnym životom bez obmedzení, ktoré so sebou krvácanie prináša.

Bolestivá menštruácia, ak nemá príčinu v závažnom ochorení, nie je nebezpečná. Mnohé ženy však dokáže vyradiť z bežného fungovania v práci i doma. Slečna Linda z úvodu nášho článku sa rozhodla riešiť svoj bolestivý menštruačný problém dlhodobou blokádou ovulácie s pomocou hormonálnej antikoncepcie. Inej z nás by možno pomohla voľnopredajná tableta proti bolesti a kŕčom alebo „len“ úprava životného štýlu. Dôležité je vedieť, že menštruačné bolesti už dávno nie sú tabu, a najmä nie neriešiteľný problém.

Podporujúce faktory bolestivej menštruácie

  • včasný nástup prvej menštruácie
    • bolestivý menzes u matky a sestry
    • nezdravý spôsob života (fajčenie, alkohol)
    • emocionálna labilita
    • výskyt ochorení (endometrióza, zápalové ochorenia panvy, nádory)

Brzdiace faktory bolestivej menštruácie

  • chýbajúca ovulácia
    • počet tehotenstiev
    • rastúci vek
    • užívanie hormonálnej antikoncepcie

Čaje proti bolestivej menštruácii

Ženský nápoj: Zmiešame 90 g nátržníka husieho, 60 g nechtíka lekárskeho a 60 g alchemilkových listov. Jednu kopcovitú lyžicu sušenej zmesi zalejeme štvrť litrom studeného mlieka. Zmes privedieme do varu, necháme odstáť 5 minút a scedíme. Pridáme lyžičku masla, 2 lyžičky hroznového cukru a štipku škorice. Pri kŕčových bolestiach užívame viackrát denne.
Elixír proti bolesti: 30 g drvenej sušenej vňate záhradného majoránu naložíme na jeden týždeň do litra kvalitného bieleho vína. Pri bolestivej menštruácii sa odporúča piť 1–3 šálky nápoja denne.
Cibuľovo-rascový čaj: Do litra vody dáme polievkovú lyžicu rasce, pridáme pokrájanú malú cibuľu a necháme zovrieť. Tento čaj proti menštruačným bolestiam pijeme teplý.

Voľnopredajné lieky a výživové doplnky špecificky na bolestivú menštruáciu

Názov Účinná látka Počet tabliet Výrobca Cena
Panadol Femina paracetamol (analgetikum – proti bolesti), buscopan (spazmolytikum – proti bolestivým sťahom svalstva maternice) 10 tbl. GlaxoSmithKline 59 Sk
MenstriCare bylinný komplex proti ťažkostiam pri menštruácii 60 tob. Himalaya 391 Sk
Dysmenil pycnogenol (extrakt z kôry pobrežnej borovice) 28 tbl. Generica 486 Sk
Pycnogenol pycnogenol x 30 tbl. VÚLM, Modra 292 Sk
Pupalka dvojročná olej z pupalky 30 a 100 tbl. Walmark 120 a 320 Sk

Ostatné
- štandardné lieky proti bolesti na báze paracetamolu a ibuprofénu (Paralen, Panadol Rapide, Nurofen, Ibalgin)
- čaje s obsahom nátržníka husieho, myšieho chvosta a hluchavky bielej
- výživové doplnky s obsahom horčíka (magnézia), vápnika (kalcia) a vitamínu B6
- homeopatiká predpísané homeopatom podľa charakteru bolesti, krvácania a sprievodných príznakov: Caulophyllum, Colocynthis, Magnesia phosphorica, Lilium tigrinum, Cyclamen, Ignatia amara atď.

debata chyba

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...