Cesta k bábätku býva kľukatá

Problémy počať či donosiť dieťatko má na Slovensku približne 50 až 60-tisíc párov. Partnerský pár sa považuje za neplodný v prípade, ak nie je schopný počať dieťa aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku minimálne počas jedného roka. U žien vo veku nad 35 rokov - keďže v tomto veku sa už plodnosť výraznejšie znižuje - sa táto lehota stanovila na šesť mesiacov.

27.02.2006 11:08
debata

„Pod pojmom neplodnosť mnohí vnímajú len neschopnosť počať dieťa, tzv. sterilitu,“ vysvetľuje Denisa Priadková z občianskeho združenia Bocian. „Je to však širší pojem, pretože niektoré ženy môžu otehotnieť, ale nie sú schopné z rôznych príčin plod donosiť. Osobne radšej ako o neplodnosti hovorím o poruchách plodnosti. Slovo neplodnosť totiž znie ako niečo definitívne, čo sa nedá zvrátiť. Diagnóza N97 však dnes už neznamená, že bocian nepriletí. Mnohé problémy s plodnosťou možno riešiť.“

Ženská plodnosť je krehká
Starostlivosť o bezdetné páry možno rozdeliť na primárnu, sekundárnu a terciárnu. Tú prvú poskytuje zvyčajne gynekológ alebo urológ prvého kontaktu. Potom sú tu na liečbu porúch plodnosti špecializované ambulancie pre sterilitu a infertilitu (neplodnosť). Špecializované techniky týkajúce sa umelého oplodnenia už poskytujú centrá asistovanej reprodukcie, ktorých je na Slovensku šesť.
Ženská plodnosť je krehká, krehkejšia ako mužská plodnosť. Aj keď dnes je už známe, že mužský faktor sa na neschopnosti počať dieťa podieľa rovnakou mierou – čiže v polovici prípadov. Zatiaľ čo mužské reprodukčné obdobie bezproblémovo trvá do relatívne vysokého veku (hoci vek otca nad 50 rokov už môže mať negatívny vplyv na zdravie dieťaťa), pre ženu je ideálny vek na otehotnenie 20–25 rokov. Vtedy je aj najpravdepodob­nejšie, že tehotenstvo bude bez problémov a dieťa sa narodí zdravé.

V súčasnosti čoraz viac žien odsúva vek svojho prvého materstva smerom k tridsiatke. „Nie som za to, aby sme tridsaťročné ženy strašili predstavami, že ak ihneď nebudú mať dieťa, na materstvo už bude neskoro,“ hovorí Denisa Priadková. 35-ročná žena si však musí uvedomiť, že jej šanca otehotnieť je jedenásť percent, 40-ročná má túto pravdepodobnosť len trojpercentnú. „Ženy by sa však väčšmi mali zamerať od mladého, priam útleho veku, na ochranu svojej plodnosti.“ Mali by si uvedomiť, že problémy otehotnieť im do veľkej miery môžu spôsobiť prekonané gynekologické zápaly. Súčasná móda spustených bedrových nohavíc, dráždivých tango nohavičiek a krátkych bundičiek v treskúcich mrazoch len nahráva „ženským problémom“. Aj v dobe hormonálnej antikoncepcie je používanie kondómu jediným spôsobom, ako sa chrániť pred sexuálne prenosnými ochoreniami. Niektorými z nich, napr. infekciou chlamýdiami, ktorá môže viesť k neplodnosti u muža i ženy, pričom dlho nemusí spôsobovať očividné ťažkosti, sa možno nakaziť aj pri návšteve plavárne, vírivky, sauny či solária. Dôležité je preventívnym vyšetrením u gynekológa odhaliť ochorenie včas a dôsledne ho preliečiť.

Po príčine pátrať spoločne
Je dôležité, aby sa páry, ktoré majú problém s plodnosťou, snažili spoločne dopátrať príčiny. Veď na to je tu lekár, povedia si mnohí. „To je, samozrejme, pravda,“ podotýka Denisa Priadková. "Mnohé ženy však prichádzajú za odborníkom s tým, že vôbec nepoznajú svoj menštruačný cyklus. Nevedia, kedy majú ovuláciu a ako možno zistiť plodné dni.

Trápi ich, že sa im rok nepodarilo splodiť dieťa, lenže netušia, ako často mali pohlavný styk v čase ovulácie." Žena má priemerne do roka desať kvalitných ovulácií, na zvyšok môžu mať negatívny vplyv rôzne ochorenia, v zimnej sezóne napríklad obyčajná viróza, ale aj stres. „Diagnostický a liečebný postup sa navyše týka oboch partnerov. Urobiť spermiogram manželovi je jednoduché vyšetrenie a treba ho podstúpiť skôr, ako začnú lekári robiť invazívne zákroky na žene. Nedávno sme dostali do Bociana dvojstranový list od ženy, ktorá už podstúpila iks vyšetrení a zákrokov, aby sa napokon zistilo, že jej muž má nepohyblivé spermie. Na druhej strane, ak má muž "zlý spermiogram“, nemusí to ešte znamenať problém, výpovednú hodnotu má až opakované vyšetrenie minimálne s trojmesačným časovým odstupom. Môže ísť tiež len o dočasný následok prekonaného ochorenia, napr. závažnej chrípky či užívania liekov.

„Medzi tri najčastejšie príčiny porúch plodnosti u žien patria nepriechodnosť vajcovodov, poruchy činnosti vaječníkov a endometrióza,“ vysvetľuje MUDr. Michal Luníček, primár v Liptovských liečebných kúpeľoch Lúčky, kde sa špecializujú na liečbu neplodnosti. "Bohužiaľ, pomerne vysoké percento tvorí aj tzv. idiopatická sterilita, keď lekárska veda neodhalí príčinu, pre ktorú je pár neschopný počať či donosiť dieťa. Nepriechodnosť vajcovodov i poruchy činnosti vaječníkov sú dnes pomerne dobre liečiteľné. Prvý problém sa rieši minimálne invazívnym laparoskopickým zákrokom, druhý hormonálnou terapiou. Trochu horšie je to s endometriózou, ktorá sa zistí až u 40 percent žien, čo nemôžu otehotnieť. Toto ochorenie znamená výskyt ostrovčekov funkčnej sliznice maternice mimo nej – na jej vonkajšej stene, na vajcovodoch, na vaječníkoch, močovom mechúri, v malej panve, na črevách. Okrem bolestivej menštruácie môže spôsobiť aj vznik cýst. Diagnostikuje aj odstraňuje sa laparoskopicky a hormonálnou liečbou.

Kedy do kúpeľov?
Primár Luníček ako gynekológ a zároveň odborník na kúpeľnú liečbu tvrdí, že ju netreba podceňovať. Lúčky patria k najstarším kúpeľom na Slovensku a účinky tamojšej minerálnej vody na liečbu porúch plodnosti sa pozorujú už stovky rokov. Kombinácie pitných kúr, balneoterapie, špecializovaných masáží či sterilitného telocviku podľa Mojžišovej všetky slúžia na zlepšenie prekrvenia a funkčnosti reprodukčných orgánov ženy (ale aj muža). „Jeden z našich odborníkov už pred rokmi, keď ešte nejestvovala taká rozvinutá laparoskopická či hormonálna liečba, dokázal, že vďaka spomenutej liečebnej kombinácii vedia povoliť aj zrasty na vajíčkovodoch,“ podotýka Michal Luníček. „Niektoré ženy napríklad nemôžu otehotnieť pre problémy v krížovej oblasti chrbtice, ktoré sa môžu prenášať aj na vnútorný genitál. Takým vedia dostupné kúpeľné metódy pomôcť už v relatívne krátkom čase.“

Kúpeľná liečba je príjemnou voľbou aj v rámci psychorelaxácie, pretože nesplnená túžba otehotnieť je pre partnerský pár často neuveriteľným stresom. Niekedy sa stačí zastaviť v kolotoči každodenných problémov a dopriať si oddych. Navyše ženy, ktoré sú po operácii s komplikovaným pooperačným priebehom v súvislosti s liečbou neplodnosti a gynekológ im odporučí kúpeľnú liečbu z dôvodu zachovania plodnosti, patria medzi tzv. áčkové diagnózy. Vtedy im liečbu v kúpeľoch hradí poisťovňa.


====== Nedarí sa vám počať dieťa? Kde môže byť problém?

======

Muži
- zlá kvalita spermií, nedostatočný počet spermií, prekonaný zápal prostaty, choroby mužských pohlavných orgánov, dedičné ochorenie semenníkov alebo ich genetická porucha, nezostúpené semenníky, nedostatočná činnosť žliaz s vnútorným vylučovaním, prekonané choroby v detstve, úrazy, infekcie, prekonané pohlavne prenosné choroby, poruchy erekcie, častá jazda na bicykli, nosenie úzkych slipov alebo nohavíc, zlá životospráva, sedavé zamestnanie, nadváha, fajčenie, stres, nadmerná konzumácia alkoholu a kofeínu, pitie nápojov z plastovej fľaše dlhšie vystavenej slnečnému žiareniu.

Ženy
- poškodené, chýbajúce alebo nepriechodné vajcovody, nevýkonné alebo poškodené vaječníky, endometrióza alebo zrasty na maternici, genetické príčiny, zlá funkcia niektorej žľazy s vnútorným vylučovaním, zlyhanie ovulácie, syndróm polycystických vaječníkov, imunologické príčiny, embryo nenachádza vhodné podmienky na uhniezdenie, prekonané mimomaternicové tehotenstvo, dedičné ochorenia, predčasná menopauza, potrat, neplodnosť spôsobená psychologickými faktormi alebo sterilita neznámeho pôvodu, následok nadmerného športovania, zlá životospráva, nadváha, sedavé zamestnanie, fajčenie, stres, nadmerná konzumácia alkoholu a kofeínu, životné prostredie.
(Zdroj: Prvá predmaterská knižka)

Ako zistiť, kedy máte plodné dni?
Menštruačný cyklus má zvyčajne 28 dní (za prvý deň cyklu sa považuje prvý deň menštruácie). Vždy uprostred, približne na 14. deň, dozrie a uvoľní sa raz v jednom, raz v druhom vaječníku vajíčko pripravené na oplodnenie. Hovoríme tomu ovulácia.

Metóda merania bazálnej teploty: Aby sme získali potrebné údaje, je potrebné merať si teplotu v pošve alebo v konečníku vždy rovnakým teplomerom (bazálny teplomer dostať v lekárňach) pravidelne aspoň tri mesiace za sebou hneď ráno po prebudení – ešte skôr, ako vstaneme z postele. V čase ovulácie stúpne teplota približne o 0,5 stupňa Celzia a zostáva zvýšená (hoci s miernymi výkyvmi) do konca cyklu. Údaje si značíme do menštruačného kalendára spoločne s údajmi o pohlavnom styku, krvácaní, bolestiach či výtoku. Telesnú teplotu totiž môže ovplyvniť choroba i stres.
Hlienová metóda: Stanoviť svoje plodné dni možno aj pozorovaním svojho vaginálneho hlienu, ktorý sa v čase ovulácie vylučuje vo väčšom množstve, je číry, šmykľavý a väzký (dá sa naťahovať) ako vaječný bielok. Neskôr už zhustne a zmatnie.
Domáce ovulačné testy: Sú menej známe ako tehotenské testy, dostať ich kúpiť v lekárni bez predpisu. Merajú hladinu luteinizačného hormónu, ktorá tesne pred ovuláciou stúpne. Test by sa mal robiť každý deň počas niekoľkých dní počas predpokladanej ovulácie – podľa priloženého návodu.
Pozorovanie slín pod mikroskopom: V lekárni dostať kúpiť aj miniatúrny mikroskop veľkosti rúžu, na ktorého sklíčko užívateľka nanesie trochu slín. Po ich zaschnutí zistí, či sliny vykryštalizovali výrazne, v tvare paprade, čo znamená plodné dni. Opakom sú nevýrazné, nepospájané bodky.

debata chyba

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...