Mačistická kultúra je na ústupe, násiliu na ženách treba povedať nie!

Problém týrania žien pretrváva aj v modernej spoločnosti. Okolie, širšia verejnosť nad ním často priviera oči. Úlohou novej knihy nazvanej V dobrom aj v zlom a ešte v horšom, ktorú uviedli v stredu do života, je zmeniť to.

08.11.2012 11:18
Darina Mikolášová, Tamara Heribanová, Denisa... Foto:
Zľava: Darina Mikolášová, Tamara Heribanová, Denisa Fulmeková, Andrea Macáková, Daniela Peštová, Katarína Farkašová, Petra Nagyová-Džerengová a Hana Rapantová - ženská úderka, ktorá uviedla do sveta knihu V dobrom, v zlom a v ešte horšom.
debata

„Uvažovali sme, ako tému domáceho násilia udržiavať stále v rovine, aby o ňom verejnosť vedela. Kameňom úrazu je, že domáce násilie je veľmi intímna téma, odohráva sa za zatvorenými dverami a je veľmi ťažké riešiť ho. Jeden z nápadov bol, poďme vydať knihu skutočných príbehov skutočných žien, ktoré domáce násilie zažili alebo stále zažívajú,“ uviedla česká modelka Daniela Peštová – patrónka projektu, ktorý zastrešuje spoločnosť Avon v spolupráci s Alianciou žien Slovenska. Sama Peštová na knihe participovala. Jej dielom je rozhovor s riaditeľkou Aliancie žien Slovenska Katarínou Farkašovou.

Tá upozornila najmä na prevenčnú funkciu knihy. So spolupracovníkmi je totiž presvedčená, že práve prevenciou sa môžu veci zmeniť. „To, že domáce násilie stále existuje okolo nás, že ho zažíva každá piata žena raz za život od najbližšieho mužského partnera, je preto, lebo stále existuje akési verejné povedomie, že "to“ sa môže, že ide o súkromnú vec, do ktorej nikoho nič nie je," uviedla na stredajšom stretnutí s médiami Farkašová. Denne rieši aj s kolegami množstvo prípadov týraných žien. Uvedenie knihy takmer nestihla, pretože musela zasahovať v jednom prípade štvornásobnej matky, ktorú dlhoročne týra jej partner. Napriek množstvu zážitkov, ktoré desia, vidí budúcnosť ružovejšie.

„Snažíme sa dostať k čoraz mladším generáciám, aby sme o tomto probléme hovorili a aby sme ich edukovali, že násilie nie je v poriadku. Moja pozitívna skúsenosť zo stredných škôl hovorí, že mačistická, patriarchálna kultúra je už našťastie na ústupe,“ doplnila riaditeľka mimovládnej organizácie, rozhovor s ktorou je tiež súčasťou knihy.

Útle dielko obsahuje dôležité kontaktné čísla a názvy organizácií, na ktoré sa môžu týrané ženy obrátiť – jeho súčasťou je však tiež súbor skutočných príbehov a tri poviedky od slovenských autoriek – Tamary Heribanovej, Denisy Fulmekovej a Petry Nagyovej-Džerengovej.

Modelka Daniela Peštová sa stala patrónkou... Foto: AVON
Daniela Peštová Modelka Daniela Peštová sa stala patrónkou knihy o domácom násilí.

Posledná menovaná sa problematike domáceho násilia venovala v niekoľkých knihách vlastnej tvorby. „Práve cez moje tri knihy som sa za osem rokov stretla s množstvom žien, ktoré mi vyrozprávali také príbehy, že moje sú v porovnaní s nimi prechádzka ružovou záhradou,“ prezradila spisovateľka.

„A často sú to aj príbehy žien, o ktorých by okolie nepovedalo, že niečo podobné zažívajú. Pamätám si na osud jednej riaditeľky knižnice, ktorá v noci o druhej ušla z domu, len v pyžame, aby si zachránila holý život. Mala manžela, ktorý bol vysokoškolsky vzdelaný a celé okolie stálo, a dodnes stojí, na jeho strane. Nemala silu, aby presviedčala ľudí, ako to bolo – bola skutočne rada, že si zachránila holý život,“ pokračovala Nagyová-Džerengová.

Podľa nej problém spočíva v tom, že okolie často viní z týrania samotnú obeť. „Hovoria, že si za to môže sama. Ale to nie je pravda a verím, že aj aktivity ako vydanie tejto knihy môžu otvoriť oči okoliu v danej problematike,“ doplnila.

Kniha V dobrom aj v zlom a ešte v horšom je v predaji od 7.novembra v celoslovenskej sieti kníhkupectiev Panta Rhei. Je možné kúpiť si ju aj prostredníctvom zástupkýň známej kozmetickej spoločnosti alebo e-shopu na www.avonprotidomacemunasiliu.sk.

debata chyba

+ Nebuďte lenivý a cvičte aj doma, prospeje to vášmu telu i mysli.
Dnes vás čaká veľa práce, preto nebuďte lenivý...

+ Snažte sa jesť viac domácich jedál a neobjednávať si z internetu.
Dnes budete mať produktívny deň, oddýchnete si...