Ďalší zlomový okamih pod taktovkou kráľa Karola III.! Nebude to zadarmo, ale aj tak ide o výnimočný krok

Britský panovník potešil všetkých fanúšikov kráľovskej rodiny.

03.04.2024 12:00
balmoral Foto:
Kráľ Karol III. a krá%lovná Camilla neďaleko zámku Balmoral.
debata

Môžu sa pozrieť na miesto, ktoré nadovšetko milovala kráľovná Alžbeta II. Toto leto budú po prvýkrát verejnosti sprístupnené časti hradu Balmoral, ktoré využíva britská kráľovská rodina. Prehliadky hradu v Škótskej vysočine budú možné so sprievodcom od 1. júla do 11. augusta, prv než kráľ Karol III. s manželkou Camillou dorazia na letné prázdniny. Návštevníci si môžu dopriať aj tradičný popoludňajší čaj, ako ho obľubujú členovia kráľovskej rodiny.

zväčšiť Toto leto budú po prvýkrát verejnosti... Foto: Andrew Milligan / PA Images / Profimedia
balmoral Toto leto budú po prvýkrát verejnosti sprístupnené časti hradu Balmoral.

Hrad je pre Windsorovcov historicky dôležitý. Kráľovná s radosťou pozývala premiérov a ministrov na svoje vidiecke sídlo. V Škótsku boli kráľovskej rodine často predstavovaní aj noví členovia rodiny – vrátane princeznej Diany. V sérii Koruna (The Crown) sa tento rituál nazýva „Balmoral Test“.

Kráľovná Alžbeta II. Čítajte viac Windsor, Balmoral, Sandringham... Ktoré zo svojich sídel má britská kráľovská rodina najradšej?

Podľa internetovej stránky hradu budú tieto prehliadky možné po prvý raz od jeho dokončenia v roku 1855. Prehliadky rozšíria o niektoré súkromne využívané priestory, zbierku akvarelov kráľa Karola III. či kolekciu oblečenia kráľovskej rodiny. Stránka ďalej uvádza, že prehliadky priblížia históriu hradu Balmoral od jeho zakúpenia až po súčasnosť.

Hrad Balmoral je jedným zo sídel kráľovskej rodiny. Na rozdiel od ostatných rezidencií patrí priamo kráľovi Karolovi III. Rodina hrad vlastní už od roku 1852, keď ho pre kráľovnú Viktóriu zakúpil jej manžel princ Albert.

zväčšiť Jedna z posledných fotografií britskej... Foto: SITA/AP, Jane Barlow
Kráľovná Alžbeta II. Jedna z posledných fotografií britskej kráľovnej Alžbety II. na zámku Balmoral 6. septembra 2022

Kráľovská rezidencia ponúka najintímnejší pohľad do histórie kráľovskej rodiny v mnohých smeroch. Nebolo to len útočisko pre kráľovnú Alžbetu II., ale aj miesto, kde panovníčka naposledy vydýchla.

Cena lístka je 100 libier na osobu. Ak chcete okrem interiéru zažiť aj tradičný popoludňajší čaj, zaplatíte za návštevu 150 libier.

Kráľ Karol III. a jeho manželka, kráľovná...
Princ Andrew a jeho bývalá manželka Sarah...
+13Princ Andrew a jeho sestra, princezná Anne...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Balmoral #kráľ Karol III.

+ Objavte radosť z varenia zdravých a chutných jedál.
Aj maličkosťami dokážete zmeniť naozaj veľa, popremýšľajte...

+ Sústreďte sa hlavne sami na seba, na ostatné veci zabudnite.
Nespochybňujte ľudí okolo seba, momentálne vám...