V nedeľu sa stane dánskou kráľovnou, výnimočný moment má pre princeznú Mary smutnú príchuť. Chýbať bude...

V nedeľu 14. januára sa v Kodani uskutoční očakávaný ceremoniál, pri ktorom bude korunovaný nový kráľ. Aj kráľovná.

13.01.2024 00:00
Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary Foto:
Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary sa pred priestormi Amalienborg Palace v Kodani nadšene usmievali. Dôvodom sú určite aj dobré správy ohľadom trónu.
debata

Koncom minulého roka kráľovná Margaréta II. ohlásila, že abdikuje a žezlo aj korunu po nej prevezme syn Frederik. Korunný princ a jeho manželka, korunná princezná Mary sa stanú kráľom a kráľovnou Dánska, potvrdil už dávnejšie v oficiálnom vyhlásení kráľovský palác.

Dánsky korunný princ a budúci kráľ Frederik a jeho manželka, korunná princezná a budúca kráľovná Mary Čítajte viac O tom, že stretla princa nevedela, ale potom... toto všetko spravila princezná Mary po zoznámení s Frederikom. Absolútna premena za tisíce...

Potvrdil aj program nedeľňajšieho aktu a sprievodného ceremoniálu. V nedeľu krátko po poludní sa kráľovná Margaréta II., ktorá odstupuje, a jej syn, korunný princ Frederik, ktorý sa stane novým kráľom krajiny, vydajú z kodanského kráľovského sídla Amalienborg do paláca Christiansborg, vládnej budovy v Kodani.

Dánsky korunný princ Frederik (v strede) a...
Dánsky korunný princ Frederik a korunná...
+11Zľava: Dánska korunná princezná Mary,...

Margaréta II. bude cestovať kočom, kým Frederik bude cestovať automobilom so svojou manželkou korunnou princeznou Mary a najstarším synom princom Christianom, pričom do paláca dorazia o dve minúty skôr, uvádza sa v programe.

zväčšiť Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary... Foto: SITA/AP, Mikkel Berg Pedersen
Denmark Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary Korunný princ Frederik a korunná princezná Mary sa už v nedeľu 14. januára stanú kráľom a kráľovnou Dánska.

Na stretnutí s vládou potom kráľovná podpíše vyhlásenie o svojej abdikácii. V tomto momente trón zmení majiteľa. O 15.00 h nový dánsky kráľ Frederik X. vystúpi na balkón paláca Christiansborg s manželkou, kráľovnou Mary. Dánska premiérka Mette Frederiksenová oficiálne vyhlási zmenu panovníka.

Princezná Mary Čítajte viac Bol rok 2000 a krásna Austrálčanka Mary sa v pube zoznámila s turistom z Európy: Vieš, kto to je?, pýtal sa jej kamarát. Nevedela

Nový kráľ a kráľovná sa vrátia do Amalienborgu v koči. Očakáva sa, že na tejto ceste budú Frederika X. a kráľovnú Máriu, ktorá je austrálskeho pôvodu, vítať tisíce Dánov. Pre rodáčku z Tasmánie, pôvodne Mary Donaldsonovú, bude mať však výnimočný deň aj smutný nádych. Po jej boku bude totiž chýbať veľmi blízky človek z jej vlastnej rodiny.

Princezná Mary v roku 2004 ako nevesta.
Princezná Mary (ešte ako Mary Donaldson) a...
+14Princezná Mary (ešte ako Mary Donaldson) a...

Reč je o jej vlastnom otcovi Johnovi Dalgleishovi Donaldsonovi. Kráľovská rodina podľa dánskych novín „Se og Hør“ potvrdila, že 82-ročný otec budúcej panovníčky pre svoj vek a zdravie "nie je schopný absolvovať dlhú cestu do Dánska na vyhlásenie“.

Dánsky korunný princ Frederik a korunná princezná Mary Čítajte viac Drsné hádky s mladším synom, údajná nevera korunného princa... bol to ťažký rok. Obetovala dánska kráľovná korunu, aby zachránila situáciu?

Ako píše portál Gala. de, malou útechou z rodinného prostredia bude pre princeznú Mary aspoň jej najstaršia sestra Jane Alison Stephens. Je tiež krstnou mamou princa Christiana (18), ktorý bude v tento deň vymenovaný za korunného princa.

Čo nás môžu naučiť tradície kráľovských rodín? Odpovedá royalista Jakub Abrahám
Video
Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #rodina #korunovácia #Kráľovná #abdikácia #princezná Mary #princ Frederik

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...