V pozadí populárneho sci-fi seriálu sa odohrala vražda z pomsty. Problém troch telies je hitom Netflixu

Nový sci-fi seriál Problém troch telies, ktorý je adaptáciou rovnomennej knihy čínskeho spisovateľa Liu Cixina, sa v krátkom čase stal hitom Netflixu - za štyri dni ho videlo vyše 11 miliónov divákov.

20.04.2024 06:00
Problém troch telies Foto:
Mladí fyzici majú za úlohu vyriešiť nevyriešiteľné.
debata (2)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Hoci sa autor predlohy vo svojej tvorbe nezdráha kritizovať Čínsku komunistickú stranu, nemyslí si, že demokracia je pre jeho krajinu vhodná. „Ak by ste chceli trochu uvoľniť pomery v krajine, následky by boli hrôzostrašné,“ uviedol v rozhovore pre The New Yorker.

Jeho vyjadrenia natoľko pobúrili piatich republikánskych senátorov, že sa rozhodli napísať predstaviteľom Netflixu, aby zvážili adaptáciu Liuovej knihy. Tvorcovia však v projekte pokračovali s ubezpečením, že jeho názory nezodpovedajú názorom kreatívneho tímu a nie sú ani súčasťou seriálu.

Problém troch telies tak úspešne odpremiéroval 21. marca 2024, no jeden z ľudí, ktorý za ním stál, sa toho už nedožil.

Otrava

Čínskeho miliardára Lin Qina, ktorého firma Yoozoo Games vlastní práva na adaptácie Problému troch telies a ostatných kníh trilógie Remembrance of Earth's Past, otrávili. Len deň po premiére seriálu si právnik Xu Yao vypočul rozsudok smrti za vraždu svojho bývalého kolegu.

Podľa súdu išlo o pomstu za to, že ho Lin odsunul na vedľajšiu koľaj po tom, čo mu Xu pomohol zabezpečiť zmluvu s Netflixom. Spočiatku spolu pritom vychádzali dobre, no všetko sa zmenilo, keď sa Lin rozhodol poveriť vedením obchodných operácií niekoho iného.

Avatar: Posledná vládca vetra Čítajte viac Najsledovanejší seriál na Netflixe napravil chyby filmovej adaptácie. Nový Avatar však napriek tomu mnohých sklamal

Xu si potom údajne založil spoločnosť v Japonsku, aby získal prístup k smrtiacim látkam, ktoré testoval na zvieratách. Zamaskoval ich ako probiotické pilulky a dal ich Linovi. Keď sa začal cítiť zle, išiel do nemocnice.

Jeho stav sa zakrátko rapídne zhoršil a po desiatich dňoch Lin zomrel vo veku 39 rokov. Xu sa zameral aj na ostatných pracovníkov firmy Yoozoo Games – štyrom z nich ostalo zle po vypití otráveného nápoja, no všetci našťastie prežili.

Problém troch telies je jedným z najdrahších projektov Netflixu – rozpočet na osem epizód prvej série prekročil 160 miliónov dolárov. Na seriáli sa podieľali aj tvorcovia Hry o tróny David Benioff a D. B. Weis. Nejde o prvú adaptáciu knihy Liu Cixina – rok predtým vyšla čínska verzia.

Jovan Adepo ako Saul, Alex Sharp ako Will a...
Jonathan Pryce na snímke zo seriálu Problém...
+6Marlo Kellyová ako Tatiana na snímke zo seriálu...

Keď fyzika prestane dávať zmysel

Tvorcovia sa rozhodli presunúť väčšinu deja do Veľkej Británie, hoci časť príbehu sa odohráva aj v Číne v 60. rokoch. Wenjie (Zine Tseng/Rosalind Chao) je svedkom toho, ako stúpenci kultúrnej revolúcie zlynčujú jej otca priamo na pódiu pred tisíckami ľudí.

Armáda ju následne odvedie na tajnú základňu, kde chcú využiť jej znalosti fyziky, aby im pomohla s vyslaním signálu do vesmíru. Keď naň jedného dňa dostane Wenjie odpoveď, ktorá nie je práve mierumilovná, z nejasných príčin sa rozhodne pozvať nebezpečných cudzincov na našu planétu.

V súčasnej Veľkej Británii sa medzitým vedci chytajú za hlavy, pretože im prístroje ukazujú výsledky odporujúce všetkým zákonom fyziky. Po tom, čo Vera Ye (Vedette Limová) nečakane spácha samovraždu, sa opäť stretáva partia priateľov a bývalých spolužiakov, ktorých učila.

Saul (Jovan Adepo) bol jediným z nich, ktorý ešte pracoval pod jej vedením. Jack (John Bradley) opustil akademické prostredie, aby založil úspešnú firmu na výrobu rôznych snackov, Will (Alex Sharp) sa zasa stal učiteľom, pretože mal pocit, že nie je dostatočne múdry. Jin (Jess Hongová) sa venuje výskumu častíc na londýnskej Imperial College a Auggie (Eiza Gonzálezová) vedie nanotechnologickú firmu, ktorá vyrába unikátne syntetické polymérne nanovlákna.

Auggie sa pred očami začne zjavovať odpočítavanie, ktoré sľubuje, že až uplynie čas, stane sa čosi zlé. Jediný spôsob, ako to zastaviť, je prestať s výrobou nanovlákien. Jack a Jin sa medzitým pomocou nezvyčajnej helmy vypravia do čohosi, čo pripomína virtuálnu realitu, no všetko tam pôsobí až priveľmi skutočne. Ich úlohou je prísť na to, ako zachrániť cudziu planétu a jej obyvateľov. To ešte netušia, ako úzko to súvisí s ich vlastnými životmi.

Scéna ako z hororu

Tvorcom seriálu sa vďaka dobrému obsadeniu a scenáru podarilo vykresliť neraz zložitú dynamiku vzťahov medzi hlavnými hrdinami. Keď si pomaly začnú uvedomovať vážnosť situácie, v ktorej sa spolu so zvyškom ľudstva ocitli, nevypovedané veci postupne prenikajú na povrch. Zamýšľajú sa nad svojimi rozhodnutiami a nad tým, či by konali inak, ak by sa im naskytla druhá príležitosť.

Skvelé obsadenie dopĺňa Benedict Wong v úlohe vyšetrovateľa Clarenca, Liam Cunningham ako tajomný Thomas Wade či ešte neokukaná Marlo Kellyová ako nebezpečná fanatička Tatiana. V ambivalentnej úlohe Ye Wenjie predviedla nezabudnuteľný výkon Rosalind Chao.

Dej Problému troch telies vyniká svojou originalitou, zložitými fyzikálnymi aj existenciálnymi otázkami. Viacerí fanúšikovia knižnej série kritizujú práve fakt, že tvorcovia netflixovej adaptácie príbeh až príliš zjednodušili. Ak by však bol dej ešte o čosi komplikovanejší, bežný divák by sa v ňom už zrejme strácal.

Z Číny sa zase ozývajú negatívne hlasy kritizujúce fakt, že príbeh presunuli do Veľkej Británie, a že obsadenie je medzinárodné, a nie čisto čínske, ako je to v pôvodnej predlohe. „Chceli sme ľudí z celého sveta,“ vysvetlil David Benioff. „Snažili sme sa vytvoriť veľmi rôznorodé medzinárodné obsadenie, aby sme reprezentovali ideu, že toto nie je problém jednej krajiny – ide o globálny zápas o prežitie.“

Seriál sa môže pochváliť naozaj prepracovanými vizuálmi a nepredvídateľnos­ťou. Divák nedokáže odhadnúť, čo sa udeje ďalej – v jednej epizóde ho dokonca šokuje brutálna scéna ako vystrihnutá z hororu Loď duchov z roku 2002.

Vytoč môjho agenta Čítajte viac Konečne dobrý česko-slovenský seriál? Vytoč môjho agenta je dôkazom, že keď si zo seba herci vedia vystreliť, stojí to za to

Prvých pár dielov vybuduje slušnú atmosféru napätia, ktorá sa tiahne až do posledných chvíľ série. Sme svedkami významných charakterových posunov, šokujúcich odhalení aj hĺbavých filozofických úvah. Mali by sme sa zaujímať o to, čo sa stane s našou planétou o 400 rokov? Ako bojovať proti nepriateľovi, ktorý vidí a počuje úplne všetko? Mali by sme uctievať neznámu civilizáciu, ktorá je na podstatne vyššej vývojovej úrovni, a sľubuje, že náš svet zmení k lepšiemu?

Problém troch telies skrýva množstvo fascinujúcich myšlienok a nových uhlov pohľadu. Na pomerne krátkom priestore ôsmych epizód sa tvorcom podarilo vyrozprávať niekoľko ucelených príbehov, ktoré nie sú uponáhľané ani rozvláčne. Ide jednoducho o kvalitný seriál, ktorý si dokáže udržať divákovu pozornosť od začiatku až do konca.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sci-fi #recenzia #seriál #Problém troch telies