Knižné tipy Pravdy: nový Vilikovský, survival sci-fi triler, krehké Japonsko, romantické Taliansko

Vilikovského Eskalácia citu ako prierez tvorbou obsahuje aj texty z rukopisu. Napínavá Insomnia v novom vydaní. Krehké rozprávanie o Japonsku a milovaných ľuďoch. Realistický survival sci-fi triler. Nové romantické úteky Julie Caplinovej. Knižné novinky vo výbere Pravdy.

13.05.2024 10:00
debata

Pavel Vilikovský> Eskalácia citu

Pavel Vilikovský> Eskalácia citu Foto: Slovart
kniha Eskalácia citu Vilikovsky Pavel Vilikovský> Eskalácia citu

Prvých päť poviedok je z autorovho debutu Citová výchova v marci a zvyšok pochádza z rukopisu. Prvý cyklus poviedok o ceste za šťastím prináša generačný pohľadu mladých ľudí v 60-tych rokoch 20. storočia. Cyklus Slov… stavia na persifláži, paródii a eseji, ďalšie dva cykly poviedok odhaľujú problém tela a telesna vo vzťahu k duši, duševnu a duchovnu.

Vladimíra Šebová: Insomnia

Vladimíra Šebová: Insomnia Foto: Lindeni
kniha insomnia vladimíra šebová Vladimíra Šebová: Insomnia

Sara za celý život nespala ani minútu. Odjakživa trpí totálnou insomniou. Počas dňa je úspešnou autorkou detských kníh, rozdáva žiarivé úsmevy a kávičkuje s priateľmi. Nik netuší, že kým všetci spia, Sara sa túla nočným mestom a odhaľuje jeho temné tajomstvá. Vkráda sa do cudzích bytov, sleduje ulice cez pouličné kamery, až sa ju niekto pokúsi uniesť. Nové vydanie.

kniha ohromny svet Čítajte viac Kniha týždňa: S Edom Yongom preskúmate množstvo ohromných svetov

Amélie Nothomb: Šťastná nostalgia

Amélie Nothomb: Šťastná nostalgia Foto: Inaque
kniha stastna nostalgia Amélie Nothomb: Šťastná nostalgia

V krehkom rozprávaní o Japonsku a milovaných ľuďoch autorka navštívi svoju pestúnku Nišio-san a stretne sa s bývalým priateľom Rinrim, s ktorým sa v dvadsiatke rozišla. Hovorí o jazyku, ktorý sa naučila ako dieťa a potom ho zabudla, prechádza sa krajinou po zemetrasení a krajinou svojho detstva a mladosti.

Mark Lipsky: Paradox

Mark Lipsky: Paradox Foto: Tatran
kniha paradox Mark Lipsky: Paradox

Realistický survival sci-fi triler z blízkej budúcnosti, ktorý sa odohráva v priebehu necelých dvoch hodín. Dejová línia je založená na bizarných následkoch dilatácie času. Rozprávačom príbehu je mechanik raziacich strojov, čo sa preberá z prerušeného umelého spánku. Čaká ho úloha nad jeho schopnosti. Vychádza 15. mája.

Julie Caplinová: Vila v Taliansku

Julie Caplinová: Vila v Taliansku Foto: Cosmopolis
kniha Vila v Taliansku Julie Caplinová: Vila v Taliansku

Textilná umelkyňa Lia sníva o tom, že jedného dňa utečie na biele piesočnaté pláže na pobreží Amalfi – lenže súčasťou tohto sna nikdy nebolo stretnutie s otcom. Pred niekoľkými týždňami o ňom vôbec nevedela, a zrazu stojí pred bránami vily, do ktorej ju nechce vpustiť otcov manažér Ralph. Lia vďaka starej fotografii dokáže, že je dcérou známeho herca, no Raph ju nespustí z dohľadu.

spisovatelka Sofija Andruchovyč Čítajte viac Ukrajinská spisovateľka Sofija Andruchovyč: Naše dejiny a kultúru chceli Sovieti vymazať

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy