Markíza uvedie seriály, ktoré priblížia príbeh Ivety Bartošovej

Koncom apríla uplynie presne desať rokov, odkedy nás navždy opustila československá spevácka legenda Iveta Bartošová. Zároveň by sa v rovnakom mesiaci dožila 58 rokov. Televízia Markíza sa preto rozhodla venovať jej vo svojom vysielaní tri sobotné večery od 20. apríla do 4. mája.

19.04.2024 07:00
Málo mě znáš, iveta Bartošová Foto:
Trojdielny dokument Málo mě znáš prináša pohľad na kariéru Ivety Bartošovej od 80. do nultých rokov.
debata (1)

Diváci sa môžu tešiť na úspešný seriál Iveta, ktorý mapuje dve dekády života a kariéry jednej z najslávnejších československých popových ikon. Trojdielna miniséria scenáristu a režiséra Michala Samira sleduje začiatok kariéry Ivety Bartošovej a jej vzťah s hudobníkom Petrom Sepéšim v 80. rokoch 20. storočia.

Ivetin (Anna Fialová) príbeh rozpovie od prvých speváckych krokov v rodných Beskydách, keď spolu so svojou sestrou Ivanou (Eliška Křenková) začína navštevovať školský zbor, cez prelomové vystúpenie na festivale Mladá píseň v Jihlave, jej partnerstvo s Petrom Sepéšim (Vojtěch Vodochodský) a vznik kolosálneho hitu Knoflíky lásky.

Zo dňa na deň sa z oboch spevákov stáva národom milovaný pár. Okrem exponovaného vzťahu so speváckym kolegom sa miniséria zameriava aj na Ivetin rodinný život, jej rodičov Svatavu a Karla hrajú Alena Mihulová a Miroslav Hanuš.

Druhá séria Ivety sa vracia do 90. rokov minulého storočia. „Prvá séria je o túžbe po sláve. Tá druhá je o túžbe po láske a uznaní. A o tom, na čom skutočne záleží,“ hovorí autor scenára a režisér Michal Samir. Počas príprav minisérie bol v úzkom kontakte s rodinami Ivety Bartošovej a Ladislava Štaidla.

„Ivetina sestra Ivana pustila prvú sériu našej minisérie svojej mamičke vo Frenštáte pod Radhošťom, a tá, keď si ju pozrela, povedala vraj veľmi peknú vec: mala pocit, že sa po dlhom čase opäť stretla so svojou dcérou. To je pre mňa dôležité. Kto vie lepšie, aká naozaj bola, než jej mamička?“ dodáva režisér.

Pokračovanie minisérie ponúka divákom viac speváckych aj tanečných vystúpení, a to všetko vo vizuálne, hudobne a spoločensky špecifickom prostredí 90. rokov. Hereckú megastar Rudolfa Hrušínského najmladšieho si zahral Oskar Hes, do hudobného génia Karla Svobodu sa prevtelil Saša Rašilov, Karla Gotta si zahral a zaspieval Ondřej Ruml.

Vytoč môjho agenta Čítajte viac Konečne dobrý česko-slovenský seriál? Vytoč môjho agenta je dôkazom, že keď si zo seba herci vedia vystreliť, stojí to za to

Diváci sa môžu tešiť aj na Zuzanu Zlatohlávkovú v úlohe bulvárnej novinárky Gábi či na Jána Jackuliaka stvárňujúceho pravú ruku Ladislava Štaidla Luboša. Luboš aj Gábi sú voľne inšpirovaní niekoľkými osobami z okolia Ivety Bartošovej.

Posledná séria mapuje speváčkino obdobie začínajúce trinásť rokov po odchode od Ladislava Štaidla. Ivetin život a kariéra sa dramaticky menia, jej albumy sa nepredávajú tak ako kedysi. Ona však verí, že bude opäť spievať. Má za sebou nevydarené manželstvo, ale verí, že pravá láska na ňu stále čaká.

A predovšetkým má pri sebe toho, na kom jej záleží najviac – svojho dospievajúceho syna. Práve kvôli nemu chce vyhrať boj s vlastnými démonmi. On je ten, kto pri nej stojí, aj keď sa nedarí a bulvár čaká na každú jej chybu. Kedysi chcela byť slávna. Teraz chce žiť obyčajný život. Pre Artura, pre seba.

Televízia Markíza zároveň odvysiela aj trojdielnu dokumentárnu sériu Málo mě znáš. „Mimoriadnou televíznou premiérou jedného z našich najúspešnejších Voyo Originálov si chceme v prvom rade uctiť pamiatku nezabudnuteľnej speváckej legendy Ivety Bartošovej, ktorá sa nezmazateľne zapísala do histórie populárnej hudby a ktorej tvorba ovplyvnila životy mnohých Čechov a Slovákov,“ hovorí Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza.

Unikátny dokumentárny projekt prinesie pohľad na oslnivú kariéru Ivety Bartošovej od 80. do nultých rokov. V troch epizódach sa zameria na cestu sebavedomého, talentovaného a spočiatku neskúseného dievčaťa z Frenštátu pod Radhošťom do veľkého sveta, na éru pod umeleckým vedením Ladislava Štaidla a na obdobie, keď sa Iveta Bartošová z jeho vplyvu postupne vymaňuje, stúpa na kariérny vrchol a etabluje sa v jednom z najúspešnejších muzikálových predstavení našej histórie.

Okrem mnohých výpovedí kolegov a priateľov Ivety Bartošovej prinesie dokumentárna séria aj osobné spomienky Artura Štaidla na svoju mamu a autentický pohľad na fungovanie tuzemského šoubiznisu.

Po prvý raz budú mať diváci možnosť vidieť doteraz nezverejnené autentické zábery zo speváčkinho súkromného i pracovného života v 80. a 90. rokoch, ktoré vyhotovil jej dvorný fotograf Miloš Schmiedberger. Dokument odhaľuje aj dôvody Ivetinho následného ústupu zo slávy a okolnosti konca jej života.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Iveta Bartošová #Markíza #seriál #Televízia #dokument