Prehliadka v New Yorku dala šancu modelke s Downovým syndrómom

Na slávnom newyorskom týždni módy predstavila kolekciu šiat modelka s Downovým syndrómom Madeline Stuart.

17.02.2016 18:06
debata

Túto osemnásťročnú Austrálčanku priviedla na prehliadkové móla vlani talianska firma FTL Moda, ktorá sa preslávila zapájaním modeliek s rôznymi zdravotnými hendikepmi, napríklad modelkami na vozíku. Informoval o tom španielsky denník El País.

„Verím, že moja účasť bude medzníkom. Dúfam, že prostredníctvom módy sa môže zmeniť pohľad, ktorý má spoločnosť na ľudí s hendikepom,“ napísala Stuart na svoj účet na Instagrame. Keď sa vlani na newyorskej prehliadke objavila ako prvé dievča s týmto postihnutím, považovala to za prelud.

Tento pondelok sa na Manhattane predstavila v modeloch značky Lulu et Gigi. Po bielych šatách so zimnými doplnkami predviedla fialovozlaté šaty s blýskavými aplikáciami, ktoré ladili s jej hrdzavými vlasmi.

„Myslím, že je čas, aby si ľudia uvedomili, že aj s Downovým syndrómom môže byť dievča sexi a krásne,“ povedala Madelinina matka Rosanne. A dodala, že v módnych prehliadkach budú pokračovať, kým bude takto Maddy šťastná. A navyše tak môžu povzbudiť ostatných, ktorí sa stretávajú s pocitmi izolácie.

Madeline, ktorá bola nedávno nominovaná na Austrálčanku roku 2016, vraj chcela vždy byť modelkou. Okrem predsudkov ale bojovala aj s vyššou váhou, ktorá býva častá u ľudí s týmto zdravotným postihnutím. Pracovala ale na sebe veľmi tvrdo, aby si splnila svoj sen.

Downov syndróm je vrodená chyba, pri ktorej má človek v každej bunke jeden chromozóm navyše. Tento nadbytok sa nedá presne vysvetliť, ani mu zabrániť. Častejšie sa také deti rodia ženám vyššieho veku. Syndróm ovplyvňuje vzhľad a intelekt, odlišnosti sú viditeľné v tvári, postava je nižšia a zavalitejšia. Asi 40 percent takto postihnutých má srdcové chyby, viac ako polovica takto hendikepovaných má vadu sluchu.

debata chyba
Viac na túto tému: #New York #modelka #Downov syndróm #Madeline Stuart

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...