Luxusný Chanel na Kube! Na nevídanú šou prišla Bündchen aj Castrov vnuk

Po historickej návšteve Baracka Obamu a prvom veľkom koncerte západnej kapely Rolling Stones v marci tohto roka zažila kubánska metropoly v utorok večer ďalšiu nevídanú udalosť. Do centra Havany sa zišli zahraničné celebrity na módnu prehliadku francúzskej značky Chanel.

04.05.2016 15:30
Gisele Bündchen Foto: ,
Brazílska topmodelka Gisele Bündchen pózuje pred štartom prehliadky Chanel v Havane.
debata (5)

Z publika, do ktorého sa ale bežní Kubánci nedostali, sledovali letnú kolekciu šiat v štýle art deco napríklad herečka Tilda Swinton, supermodelka Gisele Bündchen, speváčka Vanessa Paradis či herec Vin Diesel, ktorý v Havane práve natáča ďalší diel akčnej série Rýchlo a zbesilo. Prehliadku prvej veľkej západnej módnej značky prišla do Havany predstaviť ikona svetovej módy, osemdesiatdvaročný Karl Lagerfeld. Hlavný návrhár značky Chanel sa v kolekcii Resort 2017 inšpiroval kultúrnym bohatstvom Kuby a jej otváraním sa svetu.

Francúzska speváčka a herečka Vanessa Paradis...
Brazílska topmodelka Gisele Bündchen.
+15Prehliadka Chanel - Resort 2017 - Kuba - Havana.

Termín i názov módnej prehliadky korešpondoval so začatím pravidelnej lodnej dopravy medzi Kubou a Spojenými štátmi – v pondelok totiž dorazila do Havany prvá výletná loď vypravená z USA po pol storočí zmrazených vzťahov medzi oboma krajinami.

Na 160 metrov dlhej kolonáde vedúcej k moru sa v utorok podvečer počas necelej polhodiny predstavil rad mladých modelov a modeliek, vrátane troch Kubáncov. Pôvodne mal medzi nimi byť aj vnuk komunistického vodcu Fidela Castra, sedemnásťročný Tony Castro, ktorý ale na móle nakoniec nevystúpil. „Je to veľká česť pre všetkých Kubáncov, že sa tu koná taká veľká udalosť,“ povedal Castro, ktorého matka pred režimom utiekla do Španielska, ale vnukovi dedo odísť nedovolil.

Modelka v kreácii Chanel Resort 2017 na... Foto: Reuters, ALEXANDRE MENEGHINI
Chanel - Resort 2017 - Kuba - Havana Modelka v kreácii Chanel Resort 2017 na prehliadke, ktorá sa konala v kubánskej Havane.

„Je to hanba, že nás nenechali prejsť,“ posťažoval si ďalší z kubánskych modelov Reinaldo Fonseca, keď so skupinou priateľov sledoval za policajnými zátarasmi cudzinca prichádzať v prenajatých kubánskych autách. Na jednom z nablýskaných veteránov zapózovala v červených šatách so žltým vejárom brazílska topmodelka Bündchen.

Názory Kubáncov na módnu prehliadku sa rôznia. Niektorí kritizujú skutočnosť, že luxusná francúzska značka prezentuje svoje modely v krajine, kde je priemerný plat asi 25 dolárov mesačne (asi 600 korún). Iní Kubánci akciu privítali. „Skutočnosť, že si tie šaty nemôžem dovoliť, ešte neznamená, že chcem iným tento luxus upierať. A kto vie? Trebárs raz. Dôležité je snívať,“ zhodnotila situáciu štyridsaťštyriročná účtovníčka Marilia Véliz.

Herec Vin Diesel pózoval pred štartom... Foto: Reuters, ALEXANDRE MENEGHINI
Herec Vin Diesel pózoval pred štartom prehliadky Chanel v Havane. Herec Vin Diesel pózoval pred štartom prehliadky Chanel v Havane.

„Sme mesto módy a verím, že časom budeme mestom, kde sa bude konať viac podobných akcií,“ komentovala prehliadku kubánska návrhárka Celia Ledon (33) v havanskej galérii, kde cez víkend otvorili výstavu o Karlovi Lagerfeldovi.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #luxus #prehliadka #móda #kritika #Kuba #Gisele Bündchen #Chanel #Havana

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...