Najkrajšia tínedžerka sveta žije na Slovensku. Je to krásna Grékyňa

Ktorá krajina má najkrajšiu tínedžerku sveta? Tento rok Grécko, ale vlastne aj Slovensko. Miss Teen World Anastasia Sidiropoulou je totiž Grékyňa z Atén, ale už rok študuje v Bratislave medicínu.

12.12.2011 09:00
Anastasia Sidiropoulou Foto:
Anastasia Sidiropoulou je Miss Teen World. Čo poviete, pristane jej to?
debata

Hoci miluje pekné šaty a mejkap, má aj iné záľuby: rada kreslí karikatúry a hrá basketbal. Modeling považuje za príjemný relax, ale hlavne sa chce stať dobrou zubárkou ako jej rodičia.

Čoraz viac mladých Grékov opúšťa svoju krajinu, lebo si nevedia nájsť prácu. Anastasiin prípad to však nie je. „Chcela som študovať medicínu a moji rodičia objavili tu na Slovensku dobrú vysokú školu. V anglickom programe Univerzity Komenského študuje veľa gréckych študentov, takže vďaka tomu mi až tak nechýba moja rodná krajina. Každý deň počujem gréčtinu, to je príjemné. Žije nás tu vyše tisícky. V každom ročníku univerzity študuje okolo dvesto Grékov,“ hovorí sympatická brunetka.

Podľa Anastasie je v Grécku ťažké dostať sa na univerzitu, preto to mnohí mladí skúšajú v zahraničí. A prečo si nevybrala Nemecko, Anglicko či Taliansko, ale krajinu, o ktorej skoro nič nevedela? Anastasia s odzbrojujúcou úprimnosťou hovorí, že iné univerzity majú oveľa náročnejšie požiadavky. Priznáva, že špecializáciu by si chcela urobiť v Amerike. A potom?

„Neviem, možno zostanem v USA, ale to by bolo veľmi tvrdé pre mojich rodičov. Kým som na Slovensku, do Grécka to nemám tak ďaleko. A možno zostanem tu, uvidí sa. Veľa z nás sa po štúdiu chce vrátiť zasa do Grécka,“ hovorí devätnásťročná študentka.

Pred príchodom na Slovensko síce o svojom mieste štúdia veľa nevedela, len to, že sme sa oddelili od Česka: „Najbližšie k vám som bola predtým vo Viedni. Páči sa mi tunajšia atmosféra. Nadchlo ma, ako oslavujete Vianoce. My Gréci sme skôr letní ľudia, zimu neoslavujeme a u vás je to naopak, ste zimní ľudia. Chcem precestovať Slovensko. Bola som na Trenčianskom hrade, fotila som sa s hokejistom Dominikom Graňákom. Plánujem ísť do Nitry a iných miest. Túžim ísť do Tatier a naučiť sa lyžovať, to v Grécku nerobíme, skôr surfujeme,“ smeje sa.

Ako stretnúť Cavalliho
Ako dievčaťu zmení život titul Miss Teen World? „Nie veľmi,“ tvrdí Anastasia. Vzápätí sa však poopraví, že výhra vlastne zmenila jej pohľad na svet. Začala viac cestovať, stretávať veľa ľudí. Spoznávajú ju ľudia v Grécku na ulici? „Vedia o mne a mojom titule. Neznamená to však, že som najslávnejšie dievča v Grécku. Je pre mňa veľká česť reprezentovať Grécko vo svete. Robili som mnou veľa rozhovorov.“

Zmieni sa aj o paradoxe: doma v Grécku vlastne nezvíťazila ona, ale iná dievčina. Tá však napokon z rodinných dôvodov nemohla ísť reprezentovať Grécko na voľby celosvetovej tínedžerskej miss a náhradníčkou sa stala práve Anastasia, ktorá vo svetovej súťaži potom zvíťazila. „Keď ma korunovali, nechcela som tomu veriť. Bolo to paradoxné – v Grécku som nezvíťazila, vo svete áno. To je život,“ rozpráva Anastasia. Z víťazstva bola šťastná, vraj si tak zvýšila sebavedomie – hneď však dodá, že hádam nie zlým spôsobom.

Anastasia Sidiropoulou je Miss Teen World. Foto: Kevin Hoehne
Anastasia Sidiropoulou Anastasia Sidiropoulou je Miss Teen World.

Najviac sa chce aj tak sústrediť na štúdium: „Medicína je moja budúcnosť. S modelingom možno skončím o päť rokov, keď prídu nové dievčatá. Modeling je pre mňa hobby, robím ho vo voľnom čase. Nájsť si ho je však ťažké, lebo štúdium medicíny je náročné. Možno aj preto je modeling pre mňa dobrý relax, zábava. Mám rada mejkap a glamour – také dievčenské veci. Nepredvádzam často na móle, skôr fotím. Vďaka modelingu som stretla veľa známych modeliek a aj niektorých slávnych dizajnérov, dokonca aj Roberta Cavalliho. V modelingu sa väčšina ľudí pozná, je to uzavretý kruh,“ vysvetľuje tínedžerská kráľovná.

Apropo, šťastie v ďalších súťažiach krásy vraj už skúšať nechcela, ale najnovšie uvažuje, že by sa na to predsa len dala. „Nielen pre zisk titulu, ale samotnú súťaž. Je to zaujímavé. Stretnete nové dievčatá, fotia vás, urobia mejkap, choreografiu. Takže nad tým budem rozmýšľať,“ hovorí.

Prvé voľby budú ťažké
Anastasia síce tvrdí, že o politiku sa veľmi nezaujíma, ale predsa len do menších gréckych novín kreslila karikatúry. „Je dobré všímať si, čo politici nerobia správne a hovoriť o tom. Treba to komentovať a robiť si z toho žarty. Viem, že situácia v Grécku je zlá a ovplyvňuje aj život v iných krajinách. Dúfam, že situácia sa zlepší, ale viem, že Grécko má práve veľký problém,“ hovorí rodáčka z Atén.

Hnevá ju, keď sa o Grékoch hovorí ako o lenivcoch? „Na jednej strane ma to rozčuľuje, lebo je to moja krajina, ale možno sme si vybrali zlú vládu. To však neznamená, že možno robiť zovšeobecňujúce závery o všetkých Grékoch,“ myslí si.

Ako devätnásťročná by tento rok mohla ísť prvýkrát voliť. Pôjde? Pre Anastasiu je to ťažká otázka. „Nech zvolím hocikoho, čo to zmení? Nikomu celkom neverím, že bude pre nás najlepší. Ale ak nepôjdem voliť, ako keby som bola ticho a dovolila zvoleným robiť si, čo chcú. A ja chcem mať vlastný názor. Musím si to premyslieť, preštudovať si politické programy strán. Budú to moje prvé voľby – a budú pre mňa ťažké. My mladí chceme vidieť mladých, čerstvých a energických politikov.“

A baví sa o gréckej politike so Slovákmi? Mladá Aténčanka sa tomu radšej vyhýba, je to pre ňu zraňujúca téma. Nevie, čo povedať k situácii, ktorú nemá v rukách. S otcom sa však o politike baví, lebo on chce, aby dcéra bola v obraze. Anastasia pritom na Slovensku nemá ani televíziu. Má však kamarátku vo Viedni, ktorá jej referuje, čo píšu o Grécku rakúske a nemecké noviny. Anastasia posmutnie: to je pre ňu ešte horšie, ako diskutovať o gréckej politike so Slovákmi.

Kto by sa bál krásnej zubárky?
V Bratislave má mladá Grékyňa veľa slovenských priateľov. Pritom medzi Slovákmi a Grékmi vidí Anastasia rozdiely – v správaní, v rozprávaní. Gréci sú celkovo hlučnejší, Slováci, naopak, pokojnejší. Anastasia si myslí, že to môže súvisieť s morom – možno v ňom je niečo, čo podnecuje grécku temperamentnosť. „Vy možno nehovoríte tak veľa, lebo je tu príliš chladno,“ smeje sa. Asi aj vďaka svojej staršej sestre, ktorá študuje veterinárne lekárstvo, si Anastasia tiež všimla, že Slováci majú radi zvieratá, Gréci si ich vraj tak nevážia.

Sama Anastasia je aktívny človek – študuje, kreslí, robí modelku. Okrem toho hrá na gitare a rada si zahrá aj basketbal. Aj na Slovensku hľadala tím, kde by sa tomuto športu mohla venovať. „Chcem vyskúšať mnohé veci, nielen sedieť na gauči a pozerať televíziu. Rada by som šla aj v Bratislave do divadla – hoci to bude po slovensky, budem rada, keď lepšie spoznám krajinu, kde žijem,“ hovorí.

Anastasia sa totiž učí aj po slovensky – veď ako medička tu bude musieť absolvovať aj prax a dorozumieť sa s pacientmi.

Anastasia už od piatich rokov túžila stať sa zubárkou. Chcela by vraj všetkým ľuďom pomôcť, aby sa mohli pekne usmievať. Úsmev je podľa nej v živote veľmi dôležitý. Preto sa chce zamerať na skrášľovaciu stomatológiu. Neodrádza ju ani to, že mnohí sa zubárov boja. „Dúfam, že mňa sa báť nebudú. Budem ich upokojovať, všetko im vysvetlím,“ smeje sa. Bude mať na to šancu v niekoľkých jazykoch – gréckom či francúzskom. Okrem slovenčiny sa učí po nemecky, trošičku vie po rusky, taliansky aj španielsky.

Aj ona od priateľov počula, že v Grécku je problém zohnať dobrú prácu, no dúfa, že kým doštuduje, situácia bude oveľa lepšia. Zatiaľ sa teší na grécke Vianoce a rodičov. Býva však ďaleko od centra Atén a už teraz sa hrozí, koľko potrvá, kým príde domov. Grécke autobusy vraj premávajú oveľa horšie ako slovenské.

Tínedžerská kráľovná krásy pôsobí milo a zanietene. Hovorí o tom, že pomáhať ľuďom pre ňu nie je povinnosť, vyplývajúca z víťazstva v súťaži, ale čosi prirodzené. „Jedna vec je pozlátka súťaže, druhá, že aj prostredníctvom môjho titulu sa dá pomáhať ľuďom,“ tvrdí Anastasia. Keď rozpráva o tom, ako rada by sa zapojila do dobrovoľníckej práce, človek jej to verí. Aj v Grécku s otcom zubárom pomáhala zabezpečiť lieky pre deti a mnoho ďalších vecí. Na Slovensku by rada robila čosi podobné, len zatiaľ nenašla vhodný projekt. Kto by vedel o niečom vhodnom, má sa Anastasii ozvať. Rada podporí dobrú vec.

Anastasia Sidiropoulou
Narodila sa 28. októbra 1992. V auguste 2010 zvíťazila v súťaži Miss Teen World 2011, ktorej finále sa konalo v texaskom Houstone. V súčasnosti študuje v Bratislave medicínu.

Aká je?
Anastasia pôsobí veľmi milo a príjemne, v Amerike jednoducho musela očariť. Správa sa skromne, hovorí o pozlátke modelingu a zdôrazňuje, že kariéra modelky je záležitosť maximálne na päť rokov. Podstatná je medicína. Zarazí len to, že dva dni pred vyhlásením núdzového stavu v slovenských nemocniciach prváčka na Univerzite Komenského o žiadnych problémoch v slovenskom zdravotníctve netuší. Nuž nemá televíziu, a hoci sa učí po slovensky, slovenské noviny sú asi ešte pritvrdý oriešok pre mladú študentku. Žeby sa o tom profesori na univerzite nezmienili? O Slovensko sa však Anastasia živo zaujíma, dokonca aj esemesku o krátkom meškaní pošle v slovenčine. Plánuje precestovať Slovensko, a dokonca sa chce naučiť aj lyžovať, pretože má pocit, že Slováci, pre ňu zimní ľudia, všetci vedia lyžovať
.

Anastasia Sidiropoulou je Miss Teen World. Čo...
Anastasia Sidiropoulou je Miss Teen World. Čo...
+1Najkrajšia tínedžerka sveta Anastasia...
debata chyba

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....