Ako zvládnuť ženský stredovek?

Moja najlepšia priateľka mi už od tridsiatky na každé narodeniny najprv vynadá: to už o chvíľu aj ja budem taká stará ako ty? Vlani ma však odrovnala úplne serióznym vinšom plným zdravia, šťastia a lásky. Vtedy mi došlo, že ide do tuhého.

30.01.2006 07:06
debata

Do kabelky som si vložila ako prvú pomoc skatuľku cigariet, brufen, a keby prišlo k najhoršiemu, pribalila som aj starú báseň, ktorú mi pred dvadsiatimi rokmi venovala moja láska.

Ale keď som si v obchode diskrétne obzerala sťahovacie nohavičky a predavačka mi bez mihnutia oka podala tie s označením XXL, nič z toho nezabralo. „Je to hrozný vek, keď ti všetko lezie na nervy! Môj muž mi ide na nervy, moje deti, 1 moja práca, a čo je najhoršie, aj sama sebe idem na nervy!“ vyhlásila kolegyňa na druhy deň po tom, čo sme spolu oslávili jej štyridsiatku. Vtedy som na krízu stredného veku ešte nemyslela. Dnes mi znie každé z týchto slov priam odporne.

Konečne po štyridsiatke?

„Je to ten najlepší vek, aký vôbec môže byť“, tvrdí psychologička Jaromíra Jánošková. A hneď má naporúdzi sľubne znejúci titul jednej knihy, ktorý znie Konečne po štyridsiatke! "V strednom veku je žena ešte pri plnej fyzickej sile, ale zároveň má už dosť životných skúseností a vedomostí.

Len v ňom cítiť, že je naozaj stredom medzi starobou a mladosťou," dodáva. Kríza prichádza vtedy, keď žena viac rozmýšľa o starnutí. Nastupuje bilancovanie: čo sme v živote urobili a čo neurobili, čo sme zvládli dobre a čo pokazili. Niekedy nás zachváti nervozita, že už nikdy nevrátime, čo bolo. Alebo smútok nad zbabraným životom a premárnenými šancami, keď už je jasné, že čo sme chceli stihnúť, už nestihneme.
Dá sa vôbec kríze stredného veku vyhnúť? A ako?

„Tým, že si uvedomíme, že práve v tomto veku môžeme zo seba odovzdávať najviac,“ radí Jánošková. Keby všetko išlo len podľa prirodzených biologických zákonitostí a do života nám nevstupovali naše sociálne korene, ženy okolo štyridsiatky by boli už starými matkami, ktoré svoju lásku a životnú múdrosť venujú vnúčatám. Lenže dnes mávajú štyridsiatničky deti ešte v školskom veku a samy robia kariéru. „Tento vek je pre ženu skutočne namáhavý,“ konštatuje Jánošková. Prelom medzi mladosťou a starobou môže veľmi príkro dopadnúť práve na tie ženy, ktoré ešte potrebujú byť mladé.

Depresie a iné nástrahy

"Ženy trpiace krízou stredného veku často prepadajú depresii. Na príčine môže byť psychika alebo zmeny v tele. Žena ťažko nesie, keď deti odídu z domu. Často je stredný vek skúška ohňom pre manželstvo – ak nebolo dobré a žena sa v ňom držala práve kvôli deťom, potom stratí príliš veľa naraz. Stáva sa, že príde aj o zamestnanie, veď zamestnávatelia preferujú mladosť, silu a zdravie. A k tomu všetkému sa môže pridať horšia kondícia, žena po štyridsiatke býva chorá viac ako za mlada. Nečudo, že príde depresia.

„U ženy je prežívanie stredného veku oveľa viac ako u muža ovplyvnené hormonálnymi zmenami: prichádza prechod a s ním aj smútok. Keď je žena už neplodná, získala definitívny dôkaz o tom, že mladosť je preč,“ pridáva Jánošková. Hormonálne zmeny však sprevádzajú aj mnohé fyzické nepríjemnosti, ako je zvýšená nervozita, únava, zlý spánok. Žena si môže ísť na nervy aj preto, že sa viac potí a je predráždená.

Aj muži sa ocitajú v strednom veku a často si chcú svoju mladosť obnoviť prostredníctvom mladších partneriek. To môže žene podlomiť kolená. „Pre ženu v strednom veku je veľmi nepríjemné konfrontovať sa druhýkrát v živote s mladšou sokyňou. Vtedy rozdiel medzi mladosťou a starobou vidieť ešte ostrejšie,“ podotýka psychologička.

Múdrosť staroby? Ďakujem

Podľa psychológov je „ženský stredovek“ obdobím, keď naberáme múdrosť staroby. Ale to znie skôr hrozivo, než povzbudivo.
„Dodnes mám v živej pamäti, ako moja mama pri oslave svojej štyridsiatky odhodlane nasadla na kamarátovu babetu. Prvý a posledný raz v živote. Našťastie sa to zaobišlo bez zranení, len náš rodinný priateľ musel potom na babete šliapať ako na bicykli dobrých 15 kilometrov,“ vraví Jana, ktorú stredovek čaká až o pár rokov.

„Čím som staršia, tým športovejšie sa obliekam,“ priznáva sa 43-ročná Ľubica. Ešte na vysokej, keď sme radšej ráno vkĺzli do gatí a natiahli si pohodlné tričko a veľký vyťahaný sveter, ona medzi nami vždy žiarila v slušivej blúzke a elegantnej sukni. Dnes nosí namiesto lodičiek tenisky a vďaka dorastajúcej dcére má aj ona ultramoderný šatník.

Zuzana si mesiac po svojej štyridsiatke na firemný večierok obliekla kratšie šaty než jej dvadsaťročné kolegyne. „Jedny museli byť tie najkratšie. Čo na tom, že práve tie moje?“ smeje sa. Ale keď sa potom zaľúbila do chlapca mladšieho o dvadsať rokov a začala sa pri ňom správať ako pojašená pätnástka, už sa nesmiala ona, ale iní.

Ružové mašle sú smiešne

„Niektoré ženy umelo hľadajú definitívne stratenú mladosť tak, že začnú so sebou robiť chirurgické kúzla – podstupujú plastické operácie, snažia sa mať mladistvý šatník a vyhľadávajú mladšiu spoločnosť. A potom sú ženy, ktoré si vedia priznať otvorene, koľko majú rokov a žijú v súlade so svojím vekom aj vráskami,“ konštatuje Jaromíra Jánošková.

Niektorí ľudia nechcú starnúť. Ustrnuli niekde vo svojom ranom detstve a aj v dospelosti sa správajú infantilne. Dotkne sa ich už len samotne číslo ich veku a chcú ho popierať svojím zovňajškom. Pritom pôsobia komicky, ako keď sa žena v strednom veku upraví ako tínedžerka, stará žena nosí ružové masle a tvári sa ako predpubertálne dievčatko. Je to obrovský strach zo starnutia. A kdesi hlboko v podvedomí už začína strašiť vlastná smrť. O to horšie, že v našich končinách staroba človeku na úcte veľa nepridá. A o svojej smrti nikto nič nevie.

Mám však pre vás aj pozitívnu správu: Niektoré zásady, ktoré sme sa v neskorej mladosti snažili striktne dodržiavať, sa začínajú lámať. „Až ľudia v strednom veku si uvedomujú, že zmyslom života je žiť – a všetky nepodstatné veci, ako je napríklad úporné dodržiavanie poriadku, zmysel nemajú,“ podotýka psychologička.
A na koniec to najlepšie: psychika vie robiť kúzla. „Môže nás preniesť do obdobia, keď nám bolo najlepšie, keď sme mali dvadsať a život pred sebou, keď sme sa cítili zdravé, úspešné a krásne. A tak sa nám naozaj môže v štyridsiatke zdať, že máme znova dvadsať – keď v takomto stroji času naberieme znova svoju silu a spomenieme si, že sme naozaj v poriadku, nebudeme smiešne a môžeme pokojne a dôstojne starnúť ďalej,“ uzatvára psychologička.


1. Ak máte pocit, že to nezvládate celkom so cťou, nezúfajte: každý má v živote právo urobiť aj smiešne veci, aj chyby.

2. Ak sa radi nechávate v predstavách unášať pocitmi ako v dvadsiatke, nič to. Môže vám to pomôcť nabrať silu.

3. Keď vás niečo núti pravidelne navštevovať obchody pre tínedžerov a pod zámienkou, že hľadáte niečo pre svoju dcéru, si kúpite niečo pre seba, radšej navštívte psychológa.

debata chyba

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...