Vychudnuté modelky dostali v Miláne zákaz!

Hlavné mesto talianskej módy Miláno oficiálne zakázalo podvýživeným a príliš mladým modelkám účasť na verejných módnych prehliadkach. Mesto pristúpilo k tomuto reštriktívnemu kroku ešte pred februárovou prehliadkou nových kolekcii.

20.12.2006 01:00
debata

Stalo sa tak po dohode s miestnym módnym priemyslom, ktorý sa dostáva pod stále väčší tlak verejnosti, aby sa zapojil do propagácie zdravšieho životného štýlu. V pondelok podpísanej dohode sa predstavitelia vplyvných módnych spoločností pôsobiacich v Miláne zaviazali, že nebudú na mólo posielať modelky mladšie ako 16 rokov a s indexom telesnej hmotnosti (BMI) menším ako 18,5. To napríklad pri výške 173 centimetrov predstavuje minimálnu váhu 55,4 kilogramov. 

„Dohoda je výsledkom spoločného úsilia o to, aby sme mladým ľuďom predstavovali dôležitosť pozitívnych životných vzorov,“ uviedla milánska primátorka Letizia Moratti. Podobný dohovor by mal byť na budúci týždeň podpísaný aj na celonárodnej úrovni medzi vládou a talianskymi módnymi bossmi, ktorí najskôr na navrhované obmedzenia reagovali odmietavo. 

Taliani nasledujú príklad Španielska, ktoré vylúčilo vychudnuté modelky z módnych prehliadok ešte v septembri. Veľká kampaň za zákaz pôsobenia chudých a mladých dievčat v modelingu prebieha v súčasnosti v Brazílii. Ťaženie je reakciou na smrť brazílskej modelky spôsobenú anorexiou.

debata chyba

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...