Krásna Valentina Sampaio je prvá trans modelka v plavkovom magazíne! A vyzerá...

Podarilo sa jej to, čo zatiaľ žiadnej inej trans modelke. Krásna Valentina Sampaio je jednou z hviezd nového vydania plavkového špeciálu Sports Illustrated, ktorý sa o pár dní objaví na stánkoch. Magazín si tiež pripísal na konto veľké prvenstvo.

13.07.2020 00:00
debata
zväčšiť Brazílska topmodelka Valentina Sampaio na... Foto: Josie Clough / Sports Illustrated
Valentina Sampaio na zábere zo Sports Illustrated Swimsuit Issue 2020 Brazílska topmodelka Valentina Sampaio na zábere zo Sports Illustrated Swimsuit Issue 2020.

Rodáčka z Brazílie, ktorá sa narodila ako chlapec, ale odmalička sa cítila byť v nesprávnom tele, sa stala prvou zástupkyňou transrodovej menšiny, ktorá sa objavila na stránkach jedného z najslávnejších „plavkových“ magazínov planéty.

„Som nadšená a poctená tým, že som súčasťou ikonického vydania Sports Illustrated venovaného plavkám. Tím spoločnosti SI vytvoril ďalšie priekopnícke vydanie spojením rôznorodej skupiny multitalentovaných krásnych žien tvorivým a dôstojným spôsobom,“ napísala na svojom Instagrame Sampaio, ktorá sa narodila v odľahlej rybárskej dedine v severnej Brazílii.

„Brazília je krásna krajina, ale tiež je miestom najvyššieho počtu násilných trestných činov a vrážd proti trans-komunite na svete – trikrát viac ako v USA,“ poznamenala tiež Sampaio, ktorá považuje rozhodnutie magazínu a jeho šéfredaktorky Mj Dayovej za naozaj prelomové a veľmi nápomocné pre celú komunitu.

Pre brazílsku krásku však nejde o prvý veľký úspech. V minulosti bola totiž aj prvou trans-modelkou, ktorá sa objavila na obálke magazínu Vogue. V prípade Sports Illustrated však odborníci hovoria už takpovediac o tradícii posúvania hraníc a otvárania nových obzorov pre čitateľov.

Magazín totiž v minulosti umiestnil na titulku aj kyprú modelku Ashley Grahamovú či vo veku 46 rokov dal priestor aj niekdajšej hviezde vydania – moderátorke a modelke Tyre Banksovej. V roku 2019 sa zase na stránkach objavila prvýkrát modelka v hidžábe a v plážovom oblečení určenom pre moslimskú komunitu. Išlo o úspešnú Halimu Adenovú, ktorej krása podnietila aj mnohých módnych tvorcov, aby do svojich kolekcií zapracovali decentnejšie odevy a tradičné pokrývky hlavy. Tento rok je súčasťou magazínu aj séria záberov s 56-ročnou Veronicou Samsovou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sports Illustrated Swimsuit Issue #transrodové osoby #Valentina Sampaio

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...

+ Nenechajte, aby nad vami hnev a zlá nálada zvíťazili.
Vyjadrujte sa tak, aby vás všetci pochopili....