Najprv museli amputovať jednu, potom prišla aj o druhú: Modelka, ktorú takmer zabil tampón, dnes pomáha iným ženám

Medzi celebritami módneho sveta má pevné miesto. Nielen ako modelka, ale aj žena, ktorá tlmočí dôležité posolstvo a angažuje sa. Motiváciou jej boli okolnosti, pri ktorých takmer prišla o život.

09.10.2023 18:30
Lauren Wasser Foto: ,
Modelka Lauren Wasser na prehliadke Chloé Jar/Leto 2024 v Paríži.
debata

Na nedávnom týždni módy v Paríži sa na prehliadke módnej značky Chloé objavila aj modelka a aktivistka Lauren Wasser. Podľa mena možno našincovi neznáma, ale jej životný príbeh sa ku vám už možno dostal.

Pamela Anderson Čítajte viac Trúfla si na to, čoho sa desia aj ženy o polovicu mladšie: Pamela Anderson dobyla Paríž bez mejkapu a vyslala silný odkaz

Lauren sa narodila 23. novembra 1988 a už o dva roky neskôr sa prvýkrát objavila na stránkach magazínu Vogue. Z roztomilého dievčatka vyrástla mladá dáma, ktorej črty okamžite zaujali profesionálov v oblasti módy. Bonusom bola aj výška 185 centimetrov. Na kariéru v modelingu skrátka mala mnohé predpoklady.

Jej život sa však absolútne zmenil, keď mala 24 rokov. Teda v roku 2012. Lauren totiž utrpela vážnu infekciu spôsobenú používaním tampónov, ktorá viedla k amputácii jej pravej nohy a časti ľavej nohy.

Podnikateľka a televízna star Kylie Jenner po...
Talianska herečka Beatrice Granno na prehliadke...
+97Herečka Pamela Anderson na prehliadke Isabel...

Wasser sa zaradila do skupiny žien, ktoré takúto nebezpečnú infekciu prežili. Kedže prekonala takzvaný syndróm toxického šoku (TSS), stala sa z nej zanietená bojovníčka za zvýšenie povedomia o tejto zdravotnej problematike.

zväčšiť Modelka Lauren Wasser na premiére filmu... Foto: Anthony Behar / ddp USA / Profimedia
377477751 Modelka Lauren Wasser na premiére filmu Skyscraper v roku 2018.

Už niekoľko rokov sa Lauren angažuje v kampaniach a aktivitách, ktoré upozorňujú na nebezpečenstvo TSS a zlepšujú regulácie a informácie o ženských hygienických výrobkoch. Jej príbeh a odhodlanie priniesli väčšiu pozornosť k tejto téme a pomohli iným ženám identifikovať príznaky a riziká spojené s TSS.

Britain Beckham Premiere Čítajte viac Boli sme z robotníckej triedy, vyhlásila Victoria Beckham. Reakcia manžela Davida na tento 'výmysel' baví internet, povedal jej...

Po amputácii nohy (po pravej jej v roku 2018 museli amputovať aj ľavú) sa Lauren rozhdola pokračovať aj v kariéry modelky. A rozhodne sa nedá neobdivovať to, aké úsilie a snahu do svojej práce vložila. Je známa odhodlaním a odvahou a často sa objavuje v kampaniach a projektoch, ktoré zdôrazňujú inkluzívnu a rôznorodú reprezentáciu v móde. Jej prítomnosť v módnych médiách a na prehliadkových mólach pomáha meniť vnímanie krásy a podporuje diskusiu o zdraví a sebavedomí.

Čo je TSS?

Syndróm toxického šoku (TSS) je vzácne, ale potenciálne vážne ochorenie spôsobené toxínmi, ktoré produkujú niektoré baktérie. TSS môže byť spojený s používaním absorpčných vložiek, tampónov alebo inej ženskej hygieny. Je najznámejší v súvislosti s používaním tampónov.
Príznaky TSS sa môžu líšiť, ale zahŕňajú horúčku, vyrážku, nevoľnosť, bolesti svalov a kĺbov, svrbenie, únavu závraty. Vážne prípady môžu spôsobiť aj nízky krvný tlak, orgánové zlyhanie a v niektorých prípadoch aj smrť.
TSS je vzácne a celkovo sa vyskytuje len u malého percenta ľudí, ktorí používajú tampóny alebo iné hygienické výrobky. Napriek tomu je dôležité mať o tomto ochorení správne informácie a správne používať a vyberať ženskú hygienu, aby sa minimalizovalo riziko TSS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #modelka #Paríž #amputácia #Chloé #Lauren Wasser

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...