Benátky ožili filmom: Prvý večer patril éterickej kráske Emme Stone

Talianske Benátky v stredu opäť ožili filmom. Už 71. ročník prestížneho filmového festivalu tam odštartovala premiéra filmu Birdman. V hlavných úlohách s Michaelom Keatonom či Emmou Stone.

28.08.2014 10:00
debata
Herečka Emma Stone zažiarila na filmovom... Foto: SITA/AP, Domenico Stinellis
Emma Stone Herečka Emma Stone zažiarila na filmovom festivale v Benátkach v kreácii Valentino Couture.

Niekdajší predstaviteľ filmového Batmana Michael Keaton sa stal hviezdou otváracieho večera vďaka hlavnej úlohe v snímke Birdman, pod ktorou je podpísaný mexický režisér Alejandro González Iñárritu.

Spoločne s hereckým osadenstvom priniesli na najstaršiu európsku filmovú prehliadku film o zabudnutom superhrdinovi, ktorý sa svoju slávu snaží znovu nájsť na divadelných doskách.

Herečka Emma Stone ochotne rozdávala autogramy.
Talianska herečka Luisa Ranieri.
+15Americká herečka Emma Stone vyzerala étericky.

Keaton sa štvrťstoročie po zásadnej úlohe svojej kariéry – účinkovaní v dvoch filmoch o Batmanovi režírovaných Timom Burtonom – opäť prevtelil do komiksového superhrdinu. Birdman stojí najmä na paralele jeho kariéry a životnej púte hlavnej postavy, ktorá sa snaží svoju zašlú slávu oživiť pomocou divadelnej hry na Broadwayi.

Keaton v dráme, ktorú sám režisér označil za experiment, stvárnil herca, ktorý sa snaží oživiť slávu Birdmana a zisťuje, že jeho vlastný život mu kvôli stotožneniu sa so superhrdinom takmer unikol. „Michael bol pre tento film zásadný, bez neho by ho podľa mňa nešlo natočiť,“ vyhlásil režisér, ktorého v minulosti preslávili nízkorozpočtové snímky 21 gramov alebo Amores Perros.

Herec Michael Keaton na premiére filmu Birdman... Foto: SITA/AP, Andrew Medichini
Michael Keaton Herec Michael Keaton na premiére filmu Birdman v Benátkach.

Lákadlom filmu však nebol len Keaton, ale aj americká herečka Emma Stone – miláčik kritikov, ale tiež idol tínedžerského publika. Hviezda filmov ako Amazing Spider-Man či Kúzlo mesačného svitu zaujala najmä na červenom koberci. V temnozelenkavej večernej toalete Valentino Couture vyzerala ako nádherná lesná víla. V kombinácii s ryšavými kaderami a bledou pleťou bol tento styling skutočne výnimočný.

Na slávnostnej večernej premiére nechýbali ani ďalšie hviezdy filmu – herečky Amy Ryan či Andrea Riseborough a množstvo pozvaných hviezd či členov medzinárodnej poroty, ktorá zo súťažnej dvadsiatky filmov bude nasledujúce dni vyberať držiteľa na cenu Zlatého leva.

Herec Edward Norton a jeho manželka Shauna... Foto: Reuters, TONY GENTILE
Herec Edward Norton a jeho manželka Shauna Robertson. Herec Edward Norton a jeho manželka Shauna Robertson.

Porotu na 71. ročníku festivalu vedie 53-ročný francúzsky hudobný skladateľ Alexandre Desplat, držiteľ Zlatého glóbusu za hudbu k filmu Farebný závoj. V porote je aj herečka Joan Chen či herec Tim Roth.

Otvárací ceremoniál v Benátkach sprevádzal v stredu večer aj protest dvoch tisícoviek zamestnancov mestských služieb, ktorí prišli do blízkosti festivalového červeného koberca demonštrovať proti platovým škrtom. Akcia sa podľa agentúry Reuters zaobišla bez násilností či zatýkania.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Emma Stone #Michael Keaton #MFF Benátky #Birdman

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...