Predoscarový večer plný cien: Zbierali ich favoriti, dámy žiarili

Veľký favorit na zisk amerického filmového ocenenia Oscar v kategórii Najlepší film - snímka Birdman - získal tento titul v 24-hodinovom predstihu na tohtoročnom ročníkov cien pre nezávislé filmy Independent Spirit Awards.

22.02.2015 09:10
debata
Herec Michael Keaton (vľavo) a režisér... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herec Michael Keaton (vľavo) a režisér Alejandro Gonzalez Inarritu. Herec Michael Keaton (vľavo) a režisér Alejandro Gonzalez Inarritu.

Film bodoval v sobotu v kalifornskej Santa Monice aj v kategórii Najlepší herec v hlavnej úlohe s Michaelom Keatonom. Veľký konkurent Birdmana na tohtoročných Oscaroch, časozberná dráma Chlapčenstvo, vybojovala na Spirit Awards takisto významné ocenenie – za najlepšiu réžiu pre Richarda Linklatera. Kým Birdman si odniesol tiež trofej za najlepšiu kameru, film Chlapčenstvo uspel s najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe Patriciou Arquetteovou. V takejto mužskej kategórii bodoval J.K.Simmons zo snímky Whiplash. V hlavnej ženskej hereckej kategórii triumfovala opäť herečka Julianne Moore s výkonom vo filme Still Alice.

Herečka Emma Stone v šatách Monique Lhuillier.
Herečka Kristen Wiig v modeli od Yigala Azrouela.
+27Herečka Natasha Lyonne.

Ostrý súboj týchto dvoch snímok zatlačil do úzadia ďalšieho možného konkurenta na Oscaroch, ktorým je Americký ostreľovač v réžii Clinta Eastwooda. Ten obišiel na Independent Spirit Awards naprázdno.

Dôležitým ukazovateľom pre filmové Oscary bývajú skôr Zlaté glóbusy, ktoré sa udeľovali na začiatku januára. Vtedy si Zlatý glóbus v kategóriách Najlepšia filmová dráma, Najlepší režisér a Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe odnieslo práve Chlapčenstvo.

Herečka Julianne Moore s cenou za výkon v... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Julianne Moore Herečka Julianne Moore s cenou za výkon v snímke Still Alice. V šatách Dior Couture.

Birdman vtedy získal cenu v prestížnej kategórii najlepší scenár a ocenený bol aj Michael Keaton ako najlepší herec v hlavnej úlohe. Premenil tak len dve zo siedmich nominácií. Birdman rozpráva príbeh herca Riggana Thompsona, ktorý sa po úspešnej úlohe filmového hrdinu Birdman pokúša presadiť v divadle na Broadwayi.

Independent Spirit Awards udeľuje americká organizácia podporujúca nezávislú filmovú tvorbu Film Independent. Náklady nominovaných filmov nesmú presiahnuť 20 miliónov dolárov. Ďalšou podmienkou nominácie je jedinečná vízia, originálny a provokatívny námet a tiež to, aby diela boli natočené mimo veľkých hollywoodskych štúdií, aj keď môžu vzniknúť v ich špecializovaných divíziách. Aspon týždeň musia bežať v kinách alebo musia mať za sebou účasť na prestížnych filmových festivaloch. Stopáž filmov musí byť najmenej 70 minút.

Herečka Patricia Arquette získala cenu za výkon... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Patricia Arquette a Ethan Hawke Herečka Patricia Arquette získala cenu za výkon vo filme Chlapčenstvo - na snímke s kolegom z filmu Ethanom Hawkeom.

Na rozdiel od Oscarov alebo Zlatých glóbusov sa Spirit Awards udeľujú v neformálnom prostredí a v uvoľnenej atmosfére v obrovskom stanu na pláži v kalifornskej Santa Monice. Zároveň sú však vždy oslavou módy a veľmi aktuálnych trendov v rámci kolekcií na denné nosenie. Aj preto mnoho módnych nadšencov sleduje ceny ISA oveľa radšej než Oscary – podľa nich totiž odrážajú stav bežnej módy a trendov pre verejnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #hviezdy #Chlapčenstvo #Birdman #Independent Spirit Awards 2015

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...