Lucia Siposová: Verím, že moja kniha dokáže ľudí urobiť lepšími

Ubozkávaný, spevavý a priateľský bol stredajší večer v jednom z bratislavských podnikov, kde sa krstila "druhotina" spisovateľky a herečky Lucie Siposovej.

29.05.2015 12:25
Lucia Siposová, Jozef Heriban a Robo Grigorov Foto:
Knihu S láskou Anča Pagáčová od Lucie Siposovej pokrstili bozkami. Krstnými rodičmi bol Jozef Heriban (vľavo) a Robo Grigorov.
debata

Dáma známa z televíznych obrazoviek, ale aj plátna kín sa pred siedmimi rokmi objavila na poličkách mnohých slovenských knižníc so svojou hrdinkou Ančou Pagáčovou. Jej dielko, nabité humornými aj dojímavými postrehmi zo života, sa konečne dočkalo pokračovania. Anča zostala, ale ako prezradila pre Pravda.sk autorka, veľa vecí tentoraz urobila inak.

„Rozdiel je v tom, že druhá knižka je román, kým prvá boli poviedkovo-situačné fragmentíky. Anča spájala jednotlivé príbehy, teraz už má kniha takú ucelenú podobu – úvod, jadro, záver. Ale aj ja jej doma hovorím Anča dvojka,“ komentovala so smiechom.

Herečka a spisovateľka Lucia Siposová (vľavo) s...
Herečka a spisovateľka Lucia Siposová (v...
+9Uvedenie knihy S láskou Anča Pagáčová prišiel...

Knihu vraj písala na pokračovanie a je plná zážitkov, ktoré Lucia prežila pri svojich potulkách svetom. Autobiografickou by ju však nenazývala. „Vždy to tak pôsobí, keď je niečo napísané z prvej osoby, ale poviem úprimne. Ja cestujem po celom svete, strašne to mám rada, je to moja bytostná potreba a stretávam tak veľa ľudí a všelijakých archetypov,“ vysvetlila Siposová.

„Vždy si to potom vyskladám. Mám zošity, do ktorých si už roky píšem určité situácie, scénky – s nimi tvorím. Mám pootvorené všetky tieto zdroje. Preto to možno pôsobí tak autenticky,“ pokračovala. Práve schopnosť poskladať jednotlivé zážitky do zmysluplného celku ju vraj poriadne prekvapila. „Som rada, že som si zachovala ľahkosť v písaní. A potom prišla úloha vykonštruovať príbeh a situácie, dať ich dokopy ako také puzzle. Písala som priebežne a mala separátne pocity, postrehy, situácie – ale keď som ich spojila do zmysluplného celku, aj sama som si povedala: Wau, dobrá som,“ skonštatovala s úsmevom na otázku, ako sa jej písanie posunulo počas dlhej pauzy.

Hrdinku Anču však stále využíva predovšetkým na to, aby mohla sprostredkovať či upozorniť na témy, ktoré sú podľa nej dôležité. „A tak trošku verím, že okrem toho, že moja kniha ľudí rozosmeje, alebo dojme, dokáže ich urobiť aj lepšími,“ doplnila autorka, ktorá na novinke spolupracovala so spisovateľom Jozefom Heribanom. Knihu vydal aj editoval. A napokon tiež pokrstil.

Nezostal v tom sám. Siposová si na stredajší krst pozvala aj svojho kamaráta – speváka a hudobníka Roba Grigorova a potom všetci v trojici knižku vybozkávali. Na akcii sa objavilo aj množstvo Siposovej známych či kamarátov. Podporiť ju prišli kamarátky Eva Sakálová, Danica Jurčová a Kristína Tóthová, rodinný tandem Hrycovcov, ale aj stará mama, ktorá pred plným podnikom zarecitovala. Na Pravda.sk si môžete pozrieť videorozhovor aj galériu z akcie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #bozk #krst #Lucia Siposová #Anča Pagáčová #lepší

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...