Festival Berlinale sa začal: Hercov zatienila DiCapriova bývalka v zlate!

V Berlíne vo štvrtok večer slávnostne otvorili 67. ročník medzinárodného filmového festivalu Berlinale.

10.02.2017 07:59
debata (1)
Topmodelka Toni Garrn bola neprehliadnuteľná a... Foto: Reuters, AXEL SCHMIDT
Topmodelka Toni Garrn bola neprehliadnuteľná a úchvatná. Topmodelka Toni Garrn bola neprehliadnuteľná a úchvatná.

Červený koberec zaplnili hviezdy filmového neba – či už z domáceho prostredia, alebo návštevníci zo zahraničia. Hollywood v tento večer zastúpila napríklad členka poroty – herečka Maggie Gyllenhaal. Na čelo zoskupenia, ktoré rozhodne o držiteľovi tohtoročnej hlavnej cenx Zlatý medveď, sa však posadil režisér úspešný na oboch stranách Atlantiku – Holanďan Paul Verhoeven.

Modelka Toni Garrn v zlatých šatách na seba...
Nemecký moderátor Kai Pflaume (vľavo) a...
+15Heike Makatsch sa objavila aj na vizuáloch...

Slávnostný štart festivalu si už tradične nenechali ujsť dámy ako Heike Makatsch či Veronica Ferres, nemecké hviezdy, ktoré s úspechom nakrúcajú pre film či televíziu. Pozornosť na seba strhla aj ďalšia domáca dáma – nie však herečka, ale modelka.

Reč je o expriateľke herca Leonarda DiCapria a tiež bývalom „anjelikov“ Victoria's Secret Toni Garrnovej. Dlhonohá blondínka vyzerala ako dokonalá socha v zlatých šatách, ktoré obkresľovali jej krivky. Ak by sa na Berlinale rozdávali Oscary, mohla by byť ich vizuálnym symbolom.

zväčšiť Herci Cecile de France a Reda Kateb stvárnili... Foto: Reuters, FABRIZIO BENSCH
Cecile de France a Reda Kateb Herci Cecile de France a Reda Kateb stvárnili hlavné úlohy vo filme Django.

Premiérový večer patril premietaniu filmu Django, príbehu o slávnom gitaristovi Djangovi Reinhardtovi, ktorý sa snaží utiecť z nacistami okupovaného Paríža v roku 1943. Hlavné úlohy v ňom stvárnili herci Reda Kateb a Cecile De France, ktorí samozrejme nechýbali.

Popri takmer štyroch stovkách filmov by mal priniesť tiež výrazný politický náboj, čo svojím prejavom kritizujúcim amerického prezidenta Donalda Trumpa dokázal už berlínsky primátor Michael Müller.

„Nikdy viac by nemali múry deliť ľudí,“ pripomenul Müller slová mnohých svojich spoluobčanov z obdobia po páde Berlínskeho múru v novembri 1989. Teraz je čas, mať ich znovu na zreteli, poznamenal tiež primátor mesta, v ktorom podľa neho ľudia rozdelením múrov trpeli ako nikde inde na svete.

Herečka a členka medzinárodnej poroty 67.... Foto: Reuters, FABRIZIO BENSCH
Maggie Gyllenhaal Herečka a členka medzinárodnej poroty 67. Berlinale Maggie Gyllenhaal prišla v šatách Gucci.

Müller svojimi slovami, za ktoré si vyslúžil potlesk zaplnenej sály, zjavne narážal na plány prezidenta USA Trumpa postaviť vysokú múr pozdĺž celej americko-mexickej hranice. „Nacionalizmus a populizmus ale nie je len vo Washingtone,“ podotkol Müller tiež s tým, že sú aj v Európe a v Nemecku. Verí preto, že sa nájde veľa ľudí, ktorí sa takýmto tendenciám postaví, a nebudú len divákmi.

Že bude mať tohtoročný festival Berlinale výrazný politický náboj, očakával už dopredu rad pozorovateľov. V duchu súčasného diania sa podľa riaditeľa festivalu Dietera Kosslicka nesie aj veľká časť filmov. „Málokedy previedol program Berlinale aktuálnu politickú situáciu do obrázkov tak naliehavo ako v tomto roku,“ myslí si. Umelci vo svojich dielach audiovizuálne opisujú „každodenné apokalypsu“, v ktorej sa nachádzame, povedal nedávno novinárom. Zároveň tak ale robí s vtipom a s tým, že je možné nájsť zo situácie cestu von.

zväčšiť Členovia medzinárodnej poroty - zľava: režisér... Foto: Reuters, FABRIZIO BENSCH
zľava: režisér Paul Verhoeven, producentka Dora Bouchoucha Fourati, herečka Maggie Gyllenhaal, riaditeľ festivalu Dieter Kosslick, nemecká herečka Julia Jentsch, čínsky režisér a scenársita Wang Quan'an, mexický herec a režisér Diego Luna a Členovia medzinárodnej poroty - zľava: režisér Paul Verhoeven, producentka Dora Bouchoucha Fourati, herečka Maggie Gyllenhaal, riaditeľ festivalu Dieter Kosslick, nemecká herečka Julia Jentsch, čínsky režisér a scenársita Wang Quan'an, mexický herec a režisér Diego Luna a dánsky umelec Olafur Eliasson.

O hlavnú cenu – Zlatého medveďa – sa spolu s ďalšími 17 filmami stretne poľsko-česko-nemecký snímka poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej Cez kosti mŕtvych. Na detektívke z česko-poľského pohraničia spolupracoval scenárista Štefan Hulík, strihačom bol Pavol Hrdlička a jednu z hlavných rolí stvárnil Miroslav Krobot. Premiéru na Berlinale bude mať aj slovenský film Piata loď, nakrútený podľa rovnomennej knihy od Moniky Kompaníkovej.

Z medzinárodných hviezd sa tento rok po červenom koberci v Berlíne prejdú napríklad Catherine Deneuve, Penélope Cruz, Hugh Jackman, Ethan Hawke alebo Richard Gere, ktorý sa vo štvrtok stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Ceny v hlavnej súťaži odovzdá porota 18. februára. Festival, ktorý tento rok sprevádzajú prísnejšie bezpečnostné opatrenia než obvykle, sa uzavrie o deň neskôr.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #festival #Politika #film #červený koberec #herečka #Toni Garrn #hviezdy #Berlinale

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...