Šlágre Dušana Grúňa zľudoveli. Svoje publikum mal do konca života

Butterfly, Nalej mi vína Malvína, Kde si bola, keď hrmelo, Plavovláska, Vonia kakao či Starý rodný dom, to sú nezabudnuteľné šlágre speváka Dušana Grúňa zo 70. rokov. Populárny spevák zomrel v pondelok v skorých ranných hodinách vo veku 81 rokov.

22.04.2024 10:25
Dušan Grúň - bývanie Foto:
Dušan Grúň vo svojom dome, ktorý si postavil vlastnými rukami.
debata
Dušan Grúň na archívnej snímke.
Dušan Grúň na archívnej snímke.
+3Dušan Grúň s manželkou Máriou na archívnej...

„Dušan Grúň prežíval svoje najsilnejšie obdobie v 70. rokoch, v období takzvaných šlágrov a patril k ich najznámejším interpretom. Nahrával veľa hitov, ktoré doslova zľudoveli a poslucháči často ani netušili, že pôvodné verzie znejú v iných jazykoch. Butterfly, Kde si bola, keď hrmelo a mnohé ďalšie skladby sú to prevzaté zo zahraničných zdrojov,“ hovorí hudobný publicista a hudobný dramaturg Rádia Slovensko Rado Mešša.

S Karolom Duchoňom naspieval šláger Vonia Kakao

V roku 1973 mu vyšla prvá LP platňa Dušan Grúň, jeho nahrávky sú od tej doby zaznamenané na desiatkach gramoplatní. Často účinkoval v zahraničí, so spevákmi Karolom Duchoňom, Janou Kociánovou, Oľgou Szabovou aj s Karlom Gottom, Waldemarom Matuškom, Helenou Vondráčkovou. V 90. rokoch Dušana Grúňa vrátila na scénu televízna relácia Repete, v ktorej pravidelne účinkoval a s veľkým úspechom znova koncertoval po celom Slovensku.

Dušan Grúň - bývanie Čítajte viac Zomrel spevák Dušan Grúň. Starý rodný dom či Plavovláska stratili svojho interpreta

„Dušan Grúň sa hudbe venoval od polovice 60. rokov, svoj prvý singel nahral v roku 1964 ešte v češtine s orchestrom Iva Pavlíka, pretože študoval a začínal v Ostrave. V amatérskej kapele hral na trúbke a trombóne Hneď po roku sa vrátil na Slovensko a začal spievať v slovenčine, pre Slovenský rozhlas nahral okolo 260 piesní a úzko spolupracoval so Slovenskou televíziou, pravidelne sa objavoval v hudobno-zábavných reláciách,“ dodáva Mešša.

V 90. rokoch sa Dušan Grúň vrátil na scénu vďaka hudobno-zábavnej relácii Slovenskej televízie Repete.

Najbližšími spolupracovníkmi Dušana Grúňa boli Juraj Velčovský, s jeho orchestrom spolupracoval 30 rokov, a s manželkou Juraja Velčovského Oľgou Szabovou nahral niekoľko pesničiek. Texty mu písali takmer všetci známi slovenskí autori. Nepatril teda medzi autorov hudby či textárov, bol výrazným interpretom hudby 70. rokov.

Pre TASR sa pri príležitosti svojich 80. narodenín vyznal, že ho najviac ho inšpirovali zahraniční speváci ako Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis junior, Paul Anka, ale aj skupina The Beatles. V roku 2012 vydal nový album Dušan Grúň spomína na Franka Sinatru, na ktorom prespieval hity tohto populárneho Američana. „Mohol som sa venovať hudbe a spevu. Bol to pre mňa najkrajší dar môjho osudu. Mal som možnosť stretnúť sa s vynikajúcimi muzikantmi a dokonca s nimi aj hrať buď na husliach, na trombóne alebo trubke,“ povedal pred rokom Dušan Grúň pre TASR.

Jeden z veľkých hitov Dušana Grúňa - Nalej mi vína, Malvína

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Grúň