Kraus scenáristickú schizofréniu nemá, na humor sa ladí okamžite

Kutyil s.r.o. - tak znie názov jedného z najočakávanejších programov jesennej vysielacej štruktúry a ďalšej "skúšky" pre scenáristu (a tentoraz opäť i herca) Andyho Krausa. Zaberie na divákov rovnako ako jeho predchádzajúce počiny? A nebudú ho porovnávať diváci so Susedmi? Spoločných bodov má hneď niekoľko.

01.09.2008 09:40
Andy Kraus Foto:
Scenárista a herec Andy Kraus sa už čoskoro predstaví ako nová postava v sitkome Kutyil s.r.o.
debata

„Diváci môžu očakávať rovnaký žáner ako to bolo v prípade Susedov. Ide o sitkom, ktorý má spoločne so Susedmi aj ústrednú maďarsko-slovenskú dvojicu, ktorá stvárňujem ja a Viki Ráková,“ priznáva hneď z úvodu autor Kraus osobne. Dodáva však, že podobnosť so Susedmi sa v tomto bode končí. „Máme nové priestory, máme nové charaktery. Napríklad nového suseda hrá český herec Ladislav Potměšil, ktorý stvárňuje bývalého kňaza. Našu dcéru Emese stvárnila Miška Szoczová, ktorá naskočila do projektu veľmi šikovne,“ vymenúva Kraus. Do hereckej zostavy pribudol aj Braňo Bystriansky, známy najmä z televíznej reklamy s kamionistami či herec Peter Šimun.

Práve nové postavy majú byť v štyridsaťmi­nútovej epizóde, ktorá sa bude vysielať raz týždenne, zdrojom nových zápletiek. „Pán kňaz Potměšil nám dáva neoceniteľné rady, Miška nám zase robí starosti, že je promiskuitná. Teda nie ona, ale Emese,“ vysvetľuje scenárista a ústredný hrdina v jednej osobe.

Príjemne prekvapený je Kraus najmä zo spolupráce s Ladislavom Potměšilom. Hrdina mnohých bláznivých českých komédií vraj rolu prijal bez zaváhania. „Bol to pre nás znak, že nevstupuje do projektu nasilu alebo len kvôli peniazom,“ hovorí Kraus. „Myslím si, že scenár ho zaujal a mal chuť to robiť. Sitkom je pre pána Potměšila nový žáner – ako taký, doteraz tento žáner veľmi u susedov nefungoval,“ uvažuje tvorca kľúčových projektov TV JOJ. Hoci sa český komik v prvý nakrúcací deň skôr oťukával, pri ďalších filmovačkách sa rozbehol naplno. „Začal prinášať vlastné fóriky, trochu improvizovať a výsledok je ešte lepší než vyzeral na papieri,“ pochvaľuje si Kraus, ktorý momentálne pracuje na scenároch k Paneláku aj novým častiam Kutyila.

Scenáristickou schizofréniou vraj zatiaľ netrpí. „Mám pocit, že keď sa žánre striedajú, je to obohacujúce. Možno by som mal problém, keby som pracoval na dvoch sitkomoch, ale Panelák s Kutyilom idú dokopy veľmi dobre,“ tvrdí. Krotiť sa musí najmä pri dennom seriáli Panelák. „Humornými scénami musím šetriť. Opačný problém ale nemám. Akonáhle sa prepnem z Paneláku na Kutyila, humor naskočí a píšem vtipné scény. To mi je najbližšie.“ 

Scenárista a herec Andy Kraus ako Lasloó v...
Scenárista, herec a komik Andy Kraus odpovedal...
+6Bývalí spolupracovníci Peter Marcin (vľavo) a...
debata chyba