Andy Kraus: Slováci sú šikovní. A Maďari tiež!

Obľúbený herec, humorista a scenárista Andy Kraus má na svojom konte niekoľko úsmevných príhod. Nadovšetko miluje svoju rodinu a vnútorný tlak ho donútil nakrútiť nový seriál. Je veľa vecí, ktoré zvláda, ale ako kutil sa doposiaľ neosvedčil.

04.09.2008 08:30
Andy Kraus - Kutyil s.r.o. Foto:
Andy Kraus sa vracia na televízne obrazovky v seriáli Kutyil s.r.o. Od septembra ho uvidia diváci na TV JOJ.
debata

Ste zabávač, scenárista, herec, ale aj manžel a otec. Stihli ste popri nakrúcaní oddychovať s rodinou?
Júl bol hektický tak pre mňa, ako aj pre manželku. Snažil som sa to ale rodine vynahradiť tým, že sme ešte v júni boli na dovolenke v Grécku a celý august som sa venoval rodine. Máme za sebou dovolenku na Slovensku a pobudli sme aj na chalupe.

Vaša manželka je zrejme aj veľmi tolerantná – keďže ste často v práci. Čím sa jej zvyknete poďakovať? Kvety, auto, diamanty?
Manželka už odo mňa dostala kvety aj diamanty. Kvety väčšinou veľké – diamanty menšie. Autá máme firemné a v tom veľa romantiky nie je. Najviac sa tešíme, keď si pri dvoch deťoch dokážeme nájsť čas pre seba a vyrazíme na večeru. Na druhý deň potom kupujem kvety svokre za to, že nám postrážila deti.

Ako prebiehalo nakrúcanie?
Začínali sme o ôsmej a v priemere sme končili okolo piatej. Časové sklzy boli, ale vždy sme ich dobehli ešte v rámci dňa. Musím všetkých pochváliť za obrovskú disciplínu a profesionálny prístup. To platí pre hercov aj pre celý štáb.

Vo vašom prípade Kutyil s. r. o nebol prvoplánovou záležitosťou. Odkedy ste ho mali v hlave?
Hneď, ako sa skončili Susedia, zatúžil som pokračovať v tomto žánri. Mal som v hlave veľa tém, ktoré by mohla riešiť po maďarsky hovoriaca família žijúca na Slovensku. Už si presne nepamätám, kde mi to napadlo. Spomínam si len, že pôvodne sme to mali naplánované až na jar 2009. Vnútorný tlak a chuť robiť sitkom a hrať v ňom boli silnejšie.

A teraz pravdu! Máte niekoho v okolí, kto je váš seriálový kutil?
Nie. Lásló a teraz Lacko – to je moje alter ego. Ak Andymu Krausovi odbúrate všetky konvencie, mierne mu znížite IQ a vymažete z pamäte hodiny slovenčiny – dostanete Lacka.

Zahrajú si v seriáli aj epizódni herci – známe osobnosti?
Objaví sa množstvo nápadníkov našej dcéry Emese (čítaj Emeše). Hneď v prvej časti to bude Ivo Ladižinský v úlohe potetovaného chlapíka, ktorý vyzerá ako úchyl vyhodený v prvom kole súťaže Slovensko má talent. Keď sme už spomenuli Emese, musím sa priznať, že Miška Szocsová bola pre mňa najmilším prekvapením z celej výroby. O tom, že Viky alebo pán Potměšil ,,zafungujú“, nepochyboval hádam nikto. No Miška naskočila do svojej postavy absolútne prirodzene a hneď trafila tú správnu štylizáciu v rámci žánru.

Ste v súkromí kutil, máte v domácnosti niečo z vašej dielne?
Mne sa ešte nepodarilo zložiť žiadnu vec bez toho, aby mi vo finálnej fáze nechýbali skrutky alebo, naopak, vždy mi ich niekoľko ostalo navyše. Nič, čo som zložil, nekorešponduje s návodom na zloženie. A napriek tomu všetko funguje. V niektorých prípadoch inak, ako uvádza výrobca – ale to je zanedbateľný detail.

Sú Slováci šikovní? Muži aj ženy?
Sú. A Maďari tiež.

V ktorých chlapských záležitostiach ste výborný?
Viem si ušúľať cigaretu jednou rukou, viem na ex vypiť liter piva a viem v zime do snehu močom napísať svoje meno. Niekedy aj priezvisko, ale to musím predtým vyexovať to litrové pivo.

V sitkome ste s Viki Rákovou opäť manželia. Zrejme ju už ako jej manžel poznáte. V čom je rovnaká ako Tünde?
Ak mám byť úprimný, tak o Tünde toho viem oveľa viac ako o Viky. Myslím, že obidve sa rady smejú, majú rady darčeky a tešia sa z toho, ak sú stredobodom pozornosti. Ale taká je asi väčšina žien.

Vaša spolupráca s Petrom Marcinom sa skončila. Myslíte si, že niekedy by ste ešte mohli spolupracovať?
Za určitých okolností áno.

Asi ste to nepočítali, ale skúste. Koľko hodín sa podľa vás štáb dovedna nasmial pri nakrúcaní a koľko klincov vám padlo za obeť?
Smiali sme sa skoro vkuse, takže devätnásť dní po osem hodín, to je… to je dosť. A okrem toho sa smejeme v strižni a potom pri kontrolných projekciách. Pre mňa však bude dôležité, koľko sa pri sledovaní budú smiať diváci. A hlavne, koľko tých divákov bude. Čo sa týka klincov a iného materiálu – toho veľa nebude. Lacko o kutení totiž viac rozpráva miesto toho, aby naozaj niečo kutil.

Máte netradičnú alebo, naopak, celkom obyčajnú záľubu, o ktorej nikto nevie?
Na záľuby nie je veľa času a tie, ktoré mám, už nie sú tajné. Najväčšou záľubou je moja rodina a potom pomätenosti chlapa po štyridsiatke. Elektrický vláčik a zbieranie starých LP z osemdesiatych ro­kov.

Zdá sa, že viete toľko maďarských slov, že ak by ste ich povedali naraz, aj by ste sa dohovorili, nie? Nechcete sa učiť maďarský jazyk?
Hát, velice som prekvapený týmto otázka… Ja môžem maďarský jazyk vyučovať a nie sa ho učiť! Je to môj materinský jazyk a do štyroch rokov som po slovensky nevedel ani ceknúť.

Televízia Joj vysiela aj ďalší seriál – Panelák, ktorého ste spoluautor.
Je to spoločný námet s Tomášom Jančom a momentálne sa na ňom autorsky podieľajú aj tri šikovné dievčatá s krycími šiframi BB MM a RR. Už máme nakrútené septembrové časti a ideme nakrúcať časti októbrové. Z produkčného hľadiska je nevyhnutné mať päťtýždňový náskok.

Spomeniete si na Lajosov najhumornejší alebo iný výrok s prívlastkom naj?
Samozrejme: „Život je plný prekvapení. Čakáš šunku – vyletí kufor.“ Hlbokú pravdu tejto silnej filozofie však diváci pochopia, až keď si pozrú 14. časť Kutyila.

Už dlho máte rovnakú farbu vlasov, prečo ste sa jej vzdali?
Kvôli Kutyilovi som svoju ,,polární stříbř“ – tak sa oficiálne volá ten odtieň, dlho nemal. No už sa chystám ku Katke v Pezinku a opäť ju nahodím.

////Andy Kraus////

Narodil sa 13. júla 1967 v Bojniciach. Je herec, zabávač, moderátor a scenárista. Začínal v detských programoch, vyštudoval VŠMU. Istý čas bol moderátorom v rádiu. Neskôr sa preslávil spolu s Petrom Marcinom v relácii Twister, ktorú po čase vystriedal Uragán a naposledy Hurikán. Divácku priazeň utužil seriálom Susedia a svojím maďarským prízvukom v úlohe Lásla. Je spoluautorom úspešného denného seriálu Panelák a sitkomu Kutyil s. r. o., ktorý sa na obrazovke objaví už o pár dní. S manželkou Danielou majú dve deti, syna Borisa a dcéru Zoju.

Scenárista a herec Andy Kraus ako Lasloó v...
Scenárista, herec a komik Andy Kraus odpovedal...
+6Bývalí spolupracovníci Peter Marcin (vľavo) a...
debata chyba