Žiadna satira! Kráľovská rodina zakázala televízii posmešky

Austrálska verejnoprávna televízia sa po nátlaku britskej kráľovskej rodiny musela vzdať plánu na satirický komentár ku svadbe princa Williama s Kate Middletonovou.

28.04.2011 12:34
Kate Middleton a princ William Foto:
Sekretariát princa Charlesa si vynútil od austrálskej televízie záväzok informovať o kráľovskej svadbe baz satiry a posmeškov.
debata

Chcela tak komentovať priamy prenos zo slávnostnej udalosti, ktorá sa koná v piatok v Londýne. Vedenie televíznej stanice ABC TV oznámilo, že kancelár princa Charlesa, otca ženícha, komentár zakázala.

Austrálska televízia chcela prizvať ku komentovaniu prenosu členov hereckej skupiny Chaser, ktorá je v Austrálii veľmi populárna. Predpokladalo sa, že herci prenos odľahčia satirickým komentárom.

Spoločnosti BBC a AP Television News, ktoré signál do Austrálie sprostredkujú, však pred pár dňami oznámili, že obrázky zo svadby „nemôžu byť použité v dramatickom, satirickom, veselohernom alebo zábavnom programe“.

Sekretár princa Charlesa si údajne vynútil, že BBC zaistí písomné vyhlásenie austrálskej televízie, že od satirického komentovania prenosu upustí. Pokiaľ by to ABC TV odmietla, prenos sa neuskutoční.

Postup kráľovského dvora vyvolal na austrálskej mediálnej scéne sklamanie. „S prekvapením a rozčarovaním sme prijali informáciu, že zábavná satira akokoľvek spojená so sobášom budúcej hlavy Austrálie bola zakázaná,“ uviedol vo vyhlásení šéf ABC TV Kim Dalton.

„Pokiaľ monarchia nadekrétuje príkazom, ako majú médiá informovať verejnosť, ide o postup celkom nezlúčiteľný s našou dobou a s modernou demokraciou. Pre monarchiu je to ale typické,“ komentoval udalosť Julian Morrov, člen hereckej skupiny Chaser.

debata chyba

+ Dokážte partnerovi, že vám na ňom po tom všetkom stále záleží.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Stanovenie konkrétnych cieľov na každý deň...