Pýtajte sa šéfkuchára Jaroslava Žídeka

Jaroslav Žídek je pôvodom Čech, ale už niekoľko rokov žije na Slovensku. V hlavnom meste šéfuje reštauráciam sústredeným v budove niekdajšieho Erdödyho paláca. Jeho kariéra sa však môže pýšiť aj pôsobením a šéfovaním v pražských reštauráciách Kampa Park, Aqua restaurant, Barock restaurant či v španielskej Pravda restaurant. Momentálne popri vedení reštaurácií venuje svoj čas aj projektu Áno, šéfe, ktorý na slovenské obrazovky priniesla televízia JOJ. Nielen o ňom odpovie vo štvrtkovom online rozhovore na Pravda.sk

Zdravim, občas pozerám tú reláciu, a páči sa mi ten prístup. Aký bol váš najhorší pocit ked ste prišli do nejakej reštaurácie ako hosť? A dali ste to personálu nejako najavo? - Pali

Na to je dlhá odpoveď. Nemám žiadne najhoršie pocity. Musí sa reagovať na situáciu.

Dobré ráno pán Žídek, chcela by som Vám popriať veľa úspechov v práci, pretože to, čo robíte, robíte s láskou a je to na Vás vidieť. A tiež, aby ste sa nikdy neprestali usmievať. Obdivujem, ako dokážete byť absolútne profesionálny a zároveň jednoducho a krásne rozprávať o jedle a varení. Rada by som sa prihlásila do Vašej Školy varenia, viete mi prosím povedať, kedy bude znovu možné sa prihlásiť, keďže na Vašej webovej stránke som sa dočítala, že predaj poukážok je dočasne pozastavený ? Ďakujem Vám veľmi pekne a prajem krásny deň. - Lulu

Vďaka začiatku relácie sa kurzy strašne vyplnili a keďže ich robíme s malým počtom ľudí, sme plní až do konca októbra. Na jeseň budú vypísané nové kurzy.

Mate nejaky "kucharsky vzor", nejakeho svetoznameho kuchara/kucharku, ktorych obdivujete? Koho? - michaela S.

Gordon Ramsey a Thierry Marx. Melker Anderson.

je pravda, ze z cierneho piva narastu chlapom kozy? - jozo

Skúste to. Neviem.

Zdravím :) Chcel by som sa spýtať od pána Žideka, ako začínal svoju kariéru-kuchárstvo. Čo by ste mi chceli odporúčiť, čo je vhodné robiť. Mám 15 rokov, varenie ma veľmi baví, chodím na Hotelovú akadémiu, a chcel by som nejaké rady, alebo vaše skúsenosti, ako ste sa stali takým slávnym človekom :). Zaujímalo by ma, že od koľkátich rokov ste sa začínali zaoberať kuchárstvom, a od koľkých rokov ste začínali chodiť na rôzne kuchárske súťaže. Veľmi pekne ďakujem. S pozdravom Ronald Póda. :) - Rony

Variť som začal asi v piatej triede na základnej škole, na súťaže nechodím, lebo nemám čas. A ak môžem poradiť, tak nech hneď po škole sa treba začať snažiť variť s čo najlepšími kuchármi a hneď po škole je treba začať variť pre získavanie skúseností a nie pre peniaze. So všetkými troma kuchármi, ktorých som spomenul, som kedysi varil. A zadarmo.

Dobrý deň. Páči sa mi ako varite! Chcem sa spýtať, či sa stravujete zdravo a či si sám varíte alebo varí pre vás niekto iný? Moja rodina sa stravuje skoro výlučne doma, varím každý deň. V reštauráciách u nas v Trenčíne je to veľká bieda. Denné menu sú skutočné blafy z polských páchnucích kureniec. Kedy sa toto zmeni? Veľmi rada by som zažila kurz vášho varenia. Pekný deň, p.Židek - Ivana

Keď mám voľno, stravujem sa v rešturáciach a čo sa týka zdravého jedla, tak v rámci možností. Ale už som starší, tak si musím dávať pozor.

Dobrý deň, vaša šou v JOJke je výborná. Teším sa na návštevu reštaurácie Camouflage až Vaše jedlo ochutnám. Variť viem (vraj dobre) ale Vy máte iný spôsob. Takto (na amatérskej úrovni) sa pokúša variť môj manžel, s jedlom sa vie pohrať, baví ho to a viem, že je jeho snom byť kuchárom a niekedy možno mať malú reštauráciu. No bohužiaľ si nie som istá či sa mu podarí zmeniť profesiu v tomto veku (38). Čo si o tom myslíte? Ako by mal postupovať? A ešte jedna otázočka - organizujete kurzy varenia (nie pre začiatočníkov), ktoré by sa dali kúpiť ako darček? Veľmi rada by som pre neho pripravila takéto prekvapenie. Veľmi pekne ďakujem za odpovede a želám Vám veľa úspechov a ešte viac spokojných zákazníkov. Janka - janka

Všetko je možné, ale púšťať sa do biznisu, v ktorom nie ste doma, je vstup na tenký ľad. Kuchár by mal byť každý iný, preto chodia ľudia do reštaurácií, ale dobrý kuchár sa profiluje niekoľko rokov, takže poradiť je ťažké.

Kde sa inspirujete pri hladani a vymyslani receptov? - Sandra

Cesty, knihy a fantázia.

Dobrý den, čo najhoršie ste zatiaľ v kuchyniach alebo chladničkách reštaurácií, kam chodíte v rámci programu, videli?Môžem si v bratislave bez obáv objednať napríklad tatarák? vy by ste si ho dali? - Natália

Ja by som si ho určite dal, lebo nechodím do reštaurácií, ktoré vypadajú, že by tam nerobili čerstvý tatarák. Čo je najhoršie, to sa nedá definovať. Snažím sa v tých kuchyniach byť čo najviac objektívny.

Dobrý deň, mňa zaujíma čo si myslíte o Slovenských reštauráciách. Je to naozaj taká hrôza? Má podľa Vás v tomto zahraničie navrch? - Patriciusko

Nemyslím si, že to je hrôza a každú reštauráciu tvorí klientelu. Oproti zahraničiu máme výhodu 40 rokov socializmu a máme nevýhodu nedostatku klientely vyžadujúcej kvality. Všetci sa pozerajú len na to, koľko to stojí.

Počas svojej kuchárskej kariéry ste určite vytvorili množstvo chutných jedál aj vlastných receptov. Prosím, ktorá surovina, alebo ingrediencia do jedla , sa Vám najťažšie zháňala a získavala ? Ďakujem. Držím Vám palce. - KATA50

Tonkabeans, to je korenina, našiel som ju nakoniec u jedného malého dodávateľa v Rakúsku.

Aka je vasa najoblubenejsia surovina? Chutou a vonou. Aka je vasa najoblubenejsia korenina? - Michaela S.

Nemám najobľúbenejšie suroviny, ale keď predo mňa niečo postavíte, asi by som šiahol po foie gras (biela kačacia/husacia pečeň) a najobľúbenejšia korenina je pre mňa soľ a korenie.

Dobrý deň, aký máte názor na TV relácie kde nám "celebrity" predvázdajú ich kulinárske umenie? - Tomas

Ja nenavrhujem domy, lebo by mohli spadnúť, nespievam v opere, takže si myslím, že aj tu platí príslovie, šuster, drž sa svojho kopyta.

Zdravim Vas, som rad, ze vasou relaciou konecne ukazete Slovakom, ze existuju aj ine jedla ako vyprazany syr, alebo pizza. 3/4 reštaurácii na Slovensku maju to iste menu, ktore nema ziaden napad a je bez chuti. Drzim palce aby ste docielili aspon ciastocnu zmenu :) - Matus

Každá reštaurácia, ktorú som navštívil, mi majiteľ hovorí, že toto hostia vyžadujú. V Martine tieto jedlá z jedálnička vyradili a prišli o časť klientely…

Ak chcete ochutnat autenticke jedla nejakej narodnej kuchyne, ste taky akcny, ze by ste do tej krajiny kvoli jedlu aj cestoval? - Michaela S.

Áno, samozrejme, alebo by som sa snažil nájsť autentickú reštauráciu v tejto krajine. To znamená, že ak by som šiel na Slovensku do arménskej reštaurácie, najprv by som si zistil, či tam nejaký Arménec pracuje.

Dobrý deň, kečup a vegeta prečo to ľudia dávajú do jedla ktoré nazývajú talianska kuchyňa? - palo

Nevííííííím. :)

Citate niekedy vo volnom case slovenske a ceske foodblogy? Pacia sa vam? Aky mate nazor na samotne blogovanie o jedle? Skusali ste uz varit Kuraciu kormu? :) - Michaela S.

Kuraciu kormu som varil a veľmi mi chutí. Na blogy nemám bohužiaľ čas. Pokiaľ sa s niekým rozprávam o jedle, tak je to väčšinou s kolegami profesionálmi.

Zdravím, sledujem Vašu reláciu na TV JOJ a musím povedať že ste výborný. Taktiež som už pár krát jedol vo "Vašich" reštauraciach a jedlo bolo skvelé. Čo si myslíte o úrovni kuchárov na Slovensku? Mám pocit, a to neplatí len o nich, že akonále skončia školu tak si myslia, že už všetko vedia a netreba sa viac vzdelávať a učiť sa. A vlastne žijú len z toho čo sa na nich nalepilo v škole. - Andrej

Profilovanmie kuchára vyžaduje dlhý čas a na Slovensku sa vyprofilovalo veľa dobrých kuchárov. Ako kuchár varí je odraz majiteľa, profesionálnej hrdosti a klientely.

Kam chodievate jedavat v Baratislave vy sam? okrem vlastnych restauracii? - Zdeno

Čo mi hneď napadne, ak nebudem dlho premýšľať, tak Fouzoo v Petržalke, Cubes v Ružinove, Liviano a ďalšia. Ale momentálne som do reštaurácií prestal chodiť :)

Ešte sa chcem spýtať, či sa Vám stáva, že sa k Vám ľudia zachovajú kriticky smerom k Vašej práci - napr že im nechutilo a pod., ak áno, skúste napísať aj príklad. Inak držím palce, nech sa darí. - Patriciusko

Príklad mi nenapadá, ale určite sú ľudia kritickí a bez dobre mienenej kritiky sa človek neposunie. Mám pod sebou 4 reštaurácie a 56 zamestnancov a samozrejme, chyba sa stať môže, ale je dôležité, ako sa k tej kritike postavíte. Nikto nie je dokonalý.

+ Po práci si oddýchnite, máte nárok na prestávku navyše.
Opatrné hospodárenie s časom a peniazmi sa oplatí....

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...