Maratón krásy pomáha: Taký úspech sme nečakali, vraví Dvončová

Autizmus je diagnóza, pri ktorej stále nie je celkom jasné, ako vzniká. Isté však je, že život rodičov, ktorí vychovávajú autistické dieťa, ľahký nie je.

01.04.2011 15:23
Sefo Raclavský, Denisa Dvončová, Marek Kopanica... Foto:
Sefo Raclavský z neinvestičného fondu F84 (vľavo) s kaderníkom Marekom Kopanicom organizujú už druhý ročník Beauty Marathonu. Modelka Denisa Dvončová (vľavo) a herečka Viki Ráková pri tom nechýbali.
debata

Aj preto sa minulý rok na jeseň konal prvý ročník podujatia s názvom Beauty Marathon, ktorého cieľom bolo pomôcť rodine s autistickým synom. Po neočakávanom úspechu nenechalo pokračovanie na seba dlho čakať. „Do prvého ročníka sme šli trošku so strachom. Báli sme sa, či to ľudí upúta, či niekto vôbec príde. Nakoniec prišlo obrovské prekvapenie, vyzbierali sme vyše 8500 eur a pomohli trom rodinám,“ zaspomínala si pre Pravda.sk modelka Denisa Dvončová, jedna z pomocných síl v organizačnom tí­me.

Jeho základ tvorí kaderník Marek Kopanica a Sefo Raclavský z neinvestičného fondu F84 – ani jeden už v piatok predpoludním, na štarte ďalšieho ročníka, nechýbali. „Keby každý zdravý človek pomohol jednému, ktorý nie je úplne najzdravší alebo má nejaký postih, tak by sme nemali komu pomáhať,“ vysvetľuje svoju angažovanosť Kopanica. Práve vďaka menu renomovaného kaderníka sa podarilo znovu dať dohromady zástupcov známych kaderníckych značiek a sústrediť ich v priestoroch jeho salóna v centre Bratislavy.

Za priaznivé ceny majú ženy možnosť nechať sa ostrihať či upraviť a prispieť tak na dobrú vec. Celý výťažok pritom bude určený postihnutým rodinám. „Je dobré pomáhať iným, ale pri mnohých projektoch som doposiaľ nemal veľkú dôveru, ak som len niekam posielal peniaze,“ hovorí Kopanica. „Pri Beauty Marathone viem, že peniaze nájdu adresáta. Peniaze vkladám na účet sám, ale všetko je vydokladované. To, aby úplne celý výťažok putoval pre rodiny, ktoré to potrebujú, zabezpečujem aj tak, že pridávam vlastné finančné prostriedky,“ vysvetľuje kaderník.

Tím štrnástich kaderníkov z rozličných značiek... Foto: Zdeno Gáfrik
Beauty Marathon Tím štrnástich kaderníkov z rozličných značiek sa staral o zákazníčky na charitatívnom Beauty Marathone.

Podľa Sefa Raclavského z F84 sa počas 2. Beauty Marathonu rozhodli organizátori zmeniť systém rozdelenia peňazí. „Minulý rok išlo o jednu žiadosť, ktorú sme verejne prezentovali. Tento rok sme sa rozhodli pre opačný model. Vyzbierame peniaze a následne ich rozdelíme pre jednotlivé prípady. Evidujeme asi pätnásť žiadostí o pomoc, pričom v niektorých ide o naozaj ťažké prípady. Napríklad autistu, ktorému zomrela mama na rakovinu,“ prezrádza Raclavský.

S témou autizmu spája svoj život už niekoľko rokov a zdôrazňuje, že čím viac sa o ňu zaujíma, tým menej o nej vie. Počet detí, ktoré sa rodia s diagnózou autizmu, pritom každý rok stúpa. „V Amerike sa hovorí doslova o epidémii, na Slovensku však stále mnohí ani netušia, čo autizmus znamená,“ hovorí Raclavský. Aj preto ho teší, že sa Slovensko zapojilo do projektu „Rozsvieťte ich!“, ktorý má netradičným spôsobom zviditeľniť problematiku ochorenia – známe budovy sveta sa rozsvietia v noci z 1. apríla na 2. apríla namodro. „Svietiť bude maďarský parlament, newyorský Empire State Building, ale aj Bratislavský hrad,“ teší sa zástupca F84.

Práca organizácie a myšlienka na pomoc zlákala aj herečku Viki Rákovú. „Rodičia autistických detí to majú veľmi ťažké, vláda im veľmi nepomáha a som hrdá, že poznám ľudí ako je Marek Kopanica alebo Sefo, ktorí aspoň trošku suplujú úlohu spoločnosti vlastnou pomocou,“ vyznáva sa Ráková.

Modelka Denisa Dvončová nechýbala ani na druhom... Foto: Zdeno Gáfrik
Denisa Dvončová Modelka Denisa Dvončová nechýbala ani na druhom ročníku Beauty Marathonu.

Pre modelku Dvončovú, ktorá sa v piatok predpoludním objavila na Beauty Marathone, aby privítala zákazníkov a novinárov, je snaha pomôcť o to dôležitejšia, že si uvedomuje, aké úžasné je mať zdravé dieťa. „Naposledy, keď sme sa tu rozprávali, som mala ešte bruško, teraz už sa mi lepšie pobehuje,“ vraví s úsmevom.

Vážnejšie už dodáva, že je šťastná, že jej syn Mates je zdravý. „Nie je ľahké starať sa ani o zdravé dieťa, ale pri autistických deťoch klobúk dolu pred mamičkami, ako to zvládajú. Obdivujem ženy, ktoré to dokážu,“ odkazuje Dvončová, ktorú prekvapila piatková účasť. Hneď od rána boli totiž priestory salóna Mareka Kopanicu plné. „Neviem odhadnúť, koľko peňazí vyzbierame tentoraz, ale vidím, že začiatok je naozaj sľubný,“ dodáva spokojne..

Podujatie Beauty Marathon bude pokračovať do soboty 2. apríla 19.00. Na dámy aj pánov, ktorí by sa chceli dať ostrihať, skrášľiť či napríklad kúpiť si vlasové výrobky a prispieť na pomoc, čaká tím kaderníkov z niekoľkých renomovaných firiem.

Modelka Denisa Dvončová nechýbala ani na druhom...
Herečka Viki Ráková.
+2Tím štrnástich kaderníkov z rozličných značiek...
debata chyba

+ Vyvážený jedálniček je základom pre dlhodobé zdravie.
Finančná disciplína teraz vytvorí pevný základ pre...

+ Nebuďte celý deň pri počítači, škodíte tým hlavne sami sebe.
V ničom ste nezlyhali, prestaňte sa neustále...