Keď chýba orgazmus...

Orgazmus je sexuálne vyvrcholenie, reakcia tela na sexuálne vzrušenie, ktorý môže mať najmä u žien rôzny priebeh, intenzitu aj dĺžku. Orgazmy sú rôzne. Nálada, stupeň únavy, kvalita a typ ľúbostnej predohry, úroveň vzájomnej dôvery, udalosti v živote partnerov - to všetko vplýva na prežívanie orgazmu. A nie každý sexuálny zážitok vedie k orgazmu.

25.11.2006 12:00
debata

Niekedy je orgazmus prirodzeným vyústením sexuálnych aktivít, inokedy dosiahne človek – najčastejšie žena – orgazmus len po dlhšom úsilí. A niekedy ho nedosiahne vôbec. Alebo len tak zriedkavo, že Vianoce sú častejšie. Alebo ho zrazu prestane mať, ako napríklad Brunova žena Jana.

Brunov objav
Bruno tomu najskôr nepripisoval žiadny význam: Jana sa s ním milovala, dokonca bola sama aktívna, ale orgazmus nedosiahla – mesiac, dva, tri, desať… Stále mu hovorila: „Miláčik, upokoj sa, mne to neprekáža. Mne sa milovanie páči aj bez orgazmu.“ Čím častejšie to Jana opakovala, tým nervóznejší bol Bruno. Dočerta, čo robím zle, doteraz to fungovalo, tak to musí fungovať aj naďalej?! A tak skúšal, experimentoval, vymýšľal, bol vytrvalý… „Až som s tou prehnanou snahou začal žene liezť na nervy a ona sa sexu začala vyhýbať,“ priznáva Bruno.

„Preštudoval som vari všetky dostupné knihy o sexe, ale na nič som neprišiel,“ spomína a zároveň s pocitom víťazstva dodáva, že okrem jednej zásadnej veci: žena potrebuje byť pri sexe v psychickej pohode a v tej teda jeho Jana nebola už niekoľko mesiacov. Najskôr jeho aférka s kolegyňou, o ktorej síce nikdy nehovorili, ale ktovie, či o nej Jana predsa len nevedela… a potom smrť jej relatívne mladého otca a vykradnutie chalupy. „Bože, a ja som od nej chcel ešte orgazmus! Bol som debo,“ hovorí Bruno otvorene a sebakriticky. Možno aj preto, že jeho Jana nakoniec ten orgazmus zase bez problémov zažíva – po jedenástich mesiacoch.

Anorgazmia a frigidita
Chýbaniu orgazmu, pocitového vyvrcholenia pri sexuálnej stimulácii, odborníci hovoria anorgazmia. Zvyčajne sa týka len žien, u mužov je pomerne neobvyklá, a vzniká napríklad, keď sa pár snaží o splodenie dieťaťa, pri užívaní niektorých liekov alebo pri dlhodobom strese.

Ale pozor! Anorgazmia nie je frigidita. Frigidita znamená chýbanie sexuálnej túžby aj sexuálnej vzrušivosti. Žena môže muža milovať, napriek tomu po ňom sexuálne netúži. A aj keď sa nakoniec prinúti k pohlavnému styku, napriek všemožnej snahe muža sa nevzruší, nepociťuje slasť, nezvlhne jej pošva ani sa neuvoľní. Zvyčajne žena trpí oboma poruchami naraz,  chýbaním sexuálnej túžby aj vzrušivosti – teda frigiditou a následne ani nedosahuje orgazmus a trpí aj anorgazmiou.

Sú však aj ženy, čo pociťujú túžbu, sexuálne sa vzrušia a nič. Orgazmus neprichádza. Niektorým to nespôsobuje žiadne problémy, pohlavný styk je pre ne príjemný, tešia sa naň aj bez orgazmu, ich vzrušenie pozvoľna odznie a ony sa cítia sexuálne uspokojené a ukojené. Sú však aj ženy, čo s tým problém majú – okrem toho nepríjemného pocitu, že niečo zostalo nedokončené a ich telo je dlhé hodiny citlivé na každý dotyk, sa často objavujú bolesti hlavy, nespavosť, bolesti v podbrušku, neurózy. Ale aj hnev na partnera – či už po neuspokojivom pohlavnom styku, alebo ak pocit neuspokojenia trvá dlhšie, aj permanentne. A to vedie k vyhýbaniu sa sexuálnemu styku, ale aj partnerským konfliktom.

Ideálne podmienky?
„Všetky sexuologické práce sa zhodujú v tom, že ak žena do tridsiatich rokov neprežije orgazmus ani pri masturbácii, ani počas spánku, ani pri sexuálnych aktivitách, je anorgazmia viac-menej nevratná a neliečiteľná,“ hovorí sexuológ MUDr. Radim Uzel a dodáva, že takých žien je v populácii asi 5–7 percent. Oveľa viac žien má však problém s dosahovaním orgazmu z oveľa prozaickejších príčin, ako je vrodená preddispozícia – a tie sa dajú odstrániť.

Často orgazmus nedosahujú mladé ženy na začiatku svojho sexuálneho života, potrebujú totiž „rozkvitnúť“. Kým muži dosahujú svoj sexuálny vrchol okolo dvadsiatky, ženy až okolo tridsiatky, jednoducho potrebujú viac času, aby sexuálne dozreli.

Niekedy ženám v dosahovaní orgazmu bráni nedostatočná príprava, vyladenie sa na partnera aj príprava prostredia. Ťažko sa dosahuje orgazmus, keď na vedľajšej posteli spí dieťa, v ďalšej izbe svokrovci. Ak sa žena pri milovaním nedokáže zbaviť myšlienok na prácu, domáce povinnosti či choré dieťa, ťažko sa vznesie do výšin. Rovnako, ak vzťahy medzi partnermi nie sú ideálne, ak sa muž k žene nespráva príjemne celý deň, a začne sa o ňu zaujímať, len v posteli. Niekedy stačí malý „audit“ sexuálneho života, aby ste zistili, že ťažko môžete zažiť orgazmus, pri niečom, na čo nie sú vytvorené aspoň trocha priaznivé podmienky.

Niekedy žene bráni v orgazme aj strach. Predtým, ako bude vyzerať v nekontrolova­teľnej chvíli, aby sa muž nezľakol napríklad jej vzdychov či výkrikov – a to opäť súvisí s partnerským vzťahom, s nedôverou ženy k partnerovi. Ale strach môže mať aj z otehotnenia, ak nemá zabezpečenú antikoncepciu.

Pozor na techniku
Niekedy je príčinou ženinej anorgazmie zlá technika pohlavného styku. Napríklad mužov scenár pohlavného styku je priamočiary – ide rovno na vec, bez predohry, ktorá by mala trvať aspoň štvrťhodinku. Žena sa nedostatočne vzruší, nedostatočne zvlhne a kým „muž už beží v cieľovej rovinke, ona si len obúva tenisky“ . Väčšina žien dosahuje orgazmus najmä dráždením klitorisu, je však málo milostných polôh, pri ktorých je klitoris priamo stimulovaný. Jednou z nich je žena hore. Ak sa žena počas predohry dostatočne vzruší, ale počas súlože jej vzrušenie už nestúpa, je s veľkou pravdepodobnosťou klitoridálne vzrušivá a muž by mal ženu uspokojiť takým spôsobom, aký jej vyhovuje – aj keby mala dosiahnuť orgazmus len a len pri orálnom sexe. Úplne ideálne je, ak žena vie, ako dosiahnuť orgazmus pri onanovaní. „To je polovica úspechu, lebo žena môže navrhnúť mužovi, aby jej masturbačné aktivity zapojili do pohlavného styku,“ vysvetľuje Radim Uzel.

Niekedy môže v dosiahnutí orgazmu brániť aj priveľké experimentovanie a zmena polôh a rytmu. Kým u muža to orgazmus urýchľuje, u žien odďaľuje. Žena potrebuje na dosiahnutie orgazmu, pravidelné rytmické dráždenie v jednej polohe. Tej, ktorá jej najviac vyhovuje. 

Ak si s orgazmom neviete rady – a prekáža to tomu, kto ho nedosahuje – vyhľadajte pomoc sexuológa či psychológa. Niekedy môžu byť na vine lieky, ktoré užívate, alebo nepríjemné zážitky z detstva. Ale, ak si sex obaja spokojne užívate aj bez partnerkinho orgazmu, zbytočne to neriešte a neznervózňujte sa. Lebo ako napísala jedna čitateľka na intimity@pravda.sk: Ja som šťastná, s prepáčením, aj bez orgazmu.

debata chyba

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...