Už predošlé štúdie naznačovali, že ľudia, ktorí do svojho jedálnička zaraďovali často mäso a mäsové výrobky, boli skôr náchylnejší na rakovinu vnútorných orgánov. Tím vedcov dospel vlani k záveru, že šanca vzniku rakoviny bola trikrát vyššia u ľudí, ktorí pravidelne jedli viac ako dve porcie červeného mäsa denne. V rámci ich poslednej štúdie, ten istý tím vedcov skúmal bunky z hrubého čreva od zdravých dobrovoľníkov, ktorí jedia rôzne druhy mäsa. Najväčšie poškodenia DNA pritom spozorovali u tých, ktorí uprednostňovali červené mäso.
Odborníci z Open University naznačili, že na príčine je prítomnosť určitých látok, ktoré sa v hrubom čreve vytvoria po konzumácii červeného mäsa. Tieto zložky skombinované s DNA môžu spôsobiť vznik mutácií buniek a následne rakovinu. „Rakovina hrubého čreva je druhou najčastejšie sa vyskytujúcou rakovinou v západných krajinách a každý rok sa vo svete objaví milión nových prípadov pacientov s touto diagnózou,“ povedal profesor Colin Blakemore.