Vylúčenie transsexuálky z Miss vyvolalo odpor. Bráni ju i ex-kráľovná

Organizátori súťaže Miss Kanada vyradili z májového finále súťaže krásy dvadsaťtriročnú Jennu Talackovú, pretože sa narodila ako muž a operáciu meniacu pohlavie podstúpila pred štyrmi rokmi.

02.04.2012 03:24
Jenna Talackova Foto:
Modelka Jenna Talackova bola vyradená zo súťaže Miss Universe Kanada 2012. Dôvodom má byť, že zatajila zmenu pohlavia - narodila sa ako chlapec.
debata

Rozhodnutie vedenia súťaže, ktorá patrí firme amerického magnáta Donalda Trumpa a o ktorom sme už písali minulý týždeň, vyvolalo v Kanade rozporuplné, prevažne negatívne reakcie.

Organizátori už 61. ročníka súťaže Miss Universe Canada uviedli, že podľa stanov musia byť uchádzačky „narodené“ ako ženy. „Nesplnila požiadavky súťaže, hoci na prihláške tvrdila opak,“ uviedlo vedenie spoločnosti.

Agentúra AP pripomína, že zmena pohlavia nebola u Talackovej žiadnym tajomstvom, pretože sa pred dvoma rokmi zúčastnila na súťaži krásy pre transsexuálov v thajskej Pattáji. Vo videorozhovore pre túto súťaž uviedla, že žila ako žena od svojich štyroch rokov, v 14 rokoch začala hormonálnu terapiu a v 19 rokoch zmenila pohlavie.

Diskvalifikácia vyvolala vlnu sympatií a vyvolala otázky, či vedenie súťaže má právo rozhodovať o tom, kto je žena. Talacková sa radí s právnikmi a budúci týždeň zverejní svoj postoj, uviedol jej hovorca Rory Richards.

Miss Kanada z roku 1984 Connie McNaughton označila rozhodnutie za diskriminačné a za prežitok. V niektorých krajinách môžu mať kandidátky plastické operácie, tak čo je zlé na tom prerobiť operáciou pohlavie, keď ste v srdci presvedčená, že ste žena," spýtala sa McNaughton.

Aktivistka Jamie Lee Hamilton uviedla, že by Talacková mohla žalovať súťaž za porušenie ľudských práv. „Podľa práva a lekárskej vedy je ženou,“ uviedla.

Profesorka Kathleen Lahey z univerzity Queen 's v Kingstone v provincii Ontario tvrdí, že sa organizátori rozhodli úplne chybne. „Keby boli úprimní, uznali by, že práve táto súťažiaca mohla byť jednou z najbrilantnejších účastníčok vôbec,“ povedala.

Naopak viceprezidentka konzervatívnej organizácie REAL Women of Canada (Kanadské skutočné ženy) Gwen Landolt uviedla, že organizátori pri vylúčení Talackovej len postupovali realisticky. „Aj keď podstúpila operáciu a hormonálnu liečbu, má stále DNA muža a jej reprodukčný systém je tiež mužský,“ povedala Landolt.

debata chyba

+ Doprajte si pokojný večer, upokojte sa a užívajte si krásne chvíle.
Správne riadenie času a peňazí prinesie...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...